verbális bántalmazás sértés párkapcsolat
Előfordulhat, hogy olyan emberrel sodor össze minket a sors, aki megpróbálja önbizalmunkat letörni és fölénk kerekedni. Nagyon fontos, hogy ezt minél előbb észrevegyük, és változtassunk rajta.

– A „nagging” (szó szerinti jelentése: kötözködés, akadékoskodás) ugyan egy új kifejezés, de a jelenség már évtizedek óta tetten érhető a társadalomban. – magyarázza Somorjai Martina szexológus. –  Hogy képzeljük el? A férfi enyhébb sértésekkel próbál elbizonytalanítani egy magabiztos nőt, azzal a céllal, hogy ettől felfigyeljen rá. A negatív megjegyzése, beszólása, burkolt kritikája, kötekedő kérdése által ugyanis magabiztosabbnak tűnik, hisz meg merte kritizálni a bókokhoz szokott hölgyet. Erre ő hogyan reagál? Mindent meg fog tenni, hogy lenyűgözze az egyetlen pasit, aki nem akart neki megfelelni, és be mert neki szólni. Csakhogy ez egy veszélyes játék, mert ez egy alig észrevehető, gyengéd manipuláció, ami tulajdonképpen finoman burkolt verbális bántalmazás.

flört, ismerkedés, party, bár, nagging
Nagging - A férfi enyhébb sértésekkel próbál elbizonytalanítani egy magabiztos nőt, azzal a céllal, hogy ettől felfigyeljen rá.
Forrás: New Africa/Shutterstock

Hogyan ismerhetjük fel a nagging jeleit?

– A nagging verbálisan történik, tehát az első szavak, mondatok során már sok esetben tetten lehet érni a bántalmazást. Azt mondják, a nők vonzódnak a rosszfiúkhoz. Ők pedig nem bánnak jól a gyengébbik nemmel, ami a beszéddel kezdődik. A negging a kegyetlen bánásmód első lépcsője, ezért fontos, hogy az elején kiszűrjük – ­mondja a szakértő. – Figyeljük meg, hogyan érezzük magunkat az ismerkedés során. Kellemesen? Vagy kapunk egy bókot és magunk sem értjük, mitől, de kellemetlen érzés tör ránk? Látszólag tisztelettel beszél velünk a szórakozóhelyen, mégis úgy érezzük, valami nem kerek? Vagy elejt egy sértő megjegyzést? Kicsit távolodjunk el tőle, mert amíg kommunikálunk vagy üzengetünk, a befolyása alatt vagyunk. Ne felejtsük el, ez manipuláció, aminek mindig könnyű a hatása alá kerülni.

Megfelelni, mindenáron?

– Ha ez csak egy egyéjszakás kaland, talán nem lesz belőle további inzultus. Akkor szerencsésen megúsztuk a helyzetet. Kivéve, ha többet akar, mi pedig nem. Ilyenkor a férfi olyanokat mond majd visszahódítási manipuláció gyanánt, hogy "nehogy azt hidd, hogy olyan jó voltál az ágyban"  –  vélekedik a szexológus. –  A provokációval megint eléri, hogy a nő bizonyítani akarjon, meg akarjon felelni neki. A kezdeti finom sértés gyakoribbá válása esetén azonban komoly veszélyekkel néz szembe a hölgy. Amikor önbizalma sérül, akkor fő célja lesz, hogy elfogadtassa magát, hogy végre tiszteljék. Ezért megváltoztatja a viselkedését, és nem biztos, hogy jó irányba. Előfordulhat, hogy túlzott mértékben kiszolgálja a férfi igényeit és megalázkodik. Teljesen kontrollt veszt: a kapcsolat alakulása kizárólag a férfin múlik. Amikor éppen hajlandó vele szóba állni mindent félredob, ezért lassan mindent beáldoz, csakhogy működjön a kapcsolat és elfogadják végre.

párkapcsolat
A kezdeti finom sértés gyakoribbá válása esetén azonban komoly veszélyekkel néz szembe a hölgy.
Forrás: ShotPrime Studio/Shutterstock

A probléma kezelése

–  Mindannyian mondunk bántó dolgokat óhatatlanul is. Az elején adjuk meg az esélyt annak, hogy nem szándékosan naggingel a másik, csak kicsúszott egy sértés a száján. Vagy tényleg építő kritikát fogalmazott meg: szeretné, ha más cipőt vennénk fel a ruhához, mert ez nekünk is jó, több elismerést fogunk kapni. Tegyük ezt: mondjuk el neki, mennyire rosszul esett, amit mondott. A saját érzéseinkről beszéljünk, ehhez le kell győznünk a büszkeségünket. Fel kell őszintén tárnunk, hogy igenis hatott ránk, amit hallottunk. Emberek vagyunk, érző lények. Természetes, hogy fáj és rosszul esik, ha megsértenek. Nem kell ezt szégyellni, se megjátszani a kőkemény betonfalat, amiről minden lepattan.

A végén tegyük hozzá, hogy nem érezzük jól magunkat a társaságában, amikor így beszél és nem hisszük, hogy ezzel a viselkedéssel ő boldoggá fog tudni tenni. Egy normális férfi azt akarja, hogy a nő boldog legyen, vagy legalábbis jól érezze magát a társaságában. Az erősebbik nem inkább teljesítménycentrikus, tehát azt feltételezik, hogy a mi boldogságunk kizárólag rajtuk múlik. Ha ezek nem mennek, akkor kezdetnek csak tegyünk fel egy kérdést: "miért mondtad nekem, hogy a magas szőke csajokat szereted, amikor én alacsony barna vagyok?" Minden egyes manipulációs kísérlet után kérdezzük meg, ezt most miért mondta vagy tette. Ki fog zökkenni a szerepéből, meg fog lepődni és jó esetben meg fogja unni a kérdezősködést és inkább elkerüli az odavezető viselkedést is. –  tanácsolja Somorjai Martina. –  Az ilyen esetekben az egyetlen elfogadható reakció, ha bocsánatot kér és megbánást mutat.

Árulkodó lehet, ha ezt mondja...

  • Nem is vagy olyan buta szőke nő, mint amilyenek első látásra gondoltalak (azaz téged mindenki butának néz).
  • Sokkal többet kéne sportolnod, az exem minden nap tornázott. (összehasonlítással céloz arra, hogy kevés vagy máshoz képest).
  • Végre egy nő, aki tud egy napot böjtölni. Igaz, én 3 napos böjtöket szoktam tartani. (überelve alacsonyítja le a te teljesítményt, bezzeg ő).
  • Gratulálok az egyetemi végzettségedhez, bár sokan mondják, hogy büfészak. (Ezt bárki megcsinálja.)
  • Igazából nem jönnek be a hozzád hasonló csajok, de gondoltam, teszek egy próbát.  (Ha ló nincs, a szamár is jó?)

Ez is érdekelhet:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.