5 kérdés, amit soha ne tegyél fel egy állásinterjún

állásinterjú, tiltott kérdések
Shutterstock -
kiválasztás állásinterjú munkáltató kérdés
A legtöbb állásinterjún eljön a pillanat, amikor felajánlják, hogy felteheted a kérdéseidet. Íme, néhány rossz, illetve jó reakció ebben a helyzetben!

Mindig jól veszi ki magát a munkáltatóknál és HR-eseknél, ha a jelentkező érdeklődik az állásinterjún, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mit kérdez! A következő kérdésekkel ugyanis rossz fényt vethetünk magunkra, és minden esélyünket eljátszhatjuk, hiába vagyunk alkalmasak az adott pozícióra.

állásinterjú, tiltott kérdések
Bizonyos kérdésekkel azonnal elvághatjuk magunkat egy állásinterjún.
Forrás: Shutterstock

A kérdések, amiket tilos feltenni egy állásinterjún

„Mivel is foglalkoznak?”

Soha ne tedd fel ezt a kérdést, ugyanis ez a teljes tájékozatlanságáról és érdektelenségéről árulkodik! Az interjúra behívott jelöltekkel szemben minimális elvárás, hogy informálódjanak a cégről, ahova jelentkeztek. Név nélkül adták fel az álláshirdetést, és semmit nem tudtál kideríteni leendő munkáltatódról? Nos, ilyenkor jobb, ha rögtön menekülőre fogod, mert igen valószínű, hogy az ajánlat komolytalan.

„Mennyi lesz a fizetés?”

Ha az interjúztató magától nem hozza szóba a témát, annak oka van, például lehet, hogy több fordulós kiválasztást terveznek. Ezután a kérdés után azonban te már garantáltan nem jutsz be a következő körbe... Persze lehet, hogy a munkáltató rákérdez az igényedre, ezért mindenképpen gondolkodj el a válaszodon.

„Mikorra döntik el, hogy ki kapja az állást?”

Senki nem veszi jó néven, ha számon kérik vagy sürgetik, márpedig ez a kérdés igencsak úgy hangzik... Inkább legyél türelmes, és csak akkor telefonálj, vedd fel a kapcsolatot a HR-essel, ha egy-két héten belül sem kapsz választ.

„Kell majd túlórázni?”

Lehet, hogy messziről járnál be dolgozni, és a buszhoz, vonathoz kellene igazodnod, de ez a munkáltatót sajnos a legkevésbé sem érdekli. Inkább az fog a fejében járni, hogy te biztosan ki akarod vonni magad a munka alól. Ezért ezzel a kérdéssel még várj!

„Milyen tervei vannak a cégnek?”

Természetesen nem tudhatsz meg mindent az adott munkahelyről az internet segítségével. Amennyiben az alapinformációknak utánanéztél, és jól haladtok a beszélgetéssel, akkor a vezetők, szakemberek örülnek, ha érdeklődsz. De inkább finomabban közelíts, például, hogy milyen a szervezeti hierarchia, vagy hogy milyen elvárásokat támasztanak az alkalmazottakkal szemben. Ezáltal többet is megtudhatsz a cégről és arról, hogy valóban ott szeretnél-e dolgozni. Érdeklődhetsz arról is, hogy milyen fejlődési, tanulási lehetőségek vannak a vállalatnál, ki fog visszajelzést adni arról, hogy elégedettek-e a munkáddal, vagy mikor kellene kezdened, ha rád esik a választás.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.