Ha őrületbe kerget a szomszéd ebe - Mutatjuk, mit tehetsz kutyaugatás ellen

Reprodictive Freedom For All Volunteers Cavass Huntington Woods
Los Angeles Times via Getty Imag/Reprodictive Freedom For All Volunteers Cavass Huntington Woods - Kent Nishimura
konfliktus kutyaugatás szomszéd viszály
Egy jó szomszéd áldás, ha azonban valaki kevésbé szerencsés, akár az olyan helyzetek is komoly vitákat szülhetnek, mint hogy kit mennyire zavar néhány átlógó faág, ki újítsa fel a kerítést. De komoly konfliktusokhoz vezethet az is, ha a szomszéd kutyája szakadatlanul ugat. Mutatjuk, mit tehetsz kutyaugatás ellen.

Első körben szögezzük le, hogy nagyon szeretjük a kutyákat. De igencsak bosszantó tud lenni és megkeserítheti az életünket, ha a szomszéd kutyája épp akkor kezd el nyüszíteni, vonyítani, amikor egy kicsit végre lepihennénk egy fárasztó nap végén. Bár a lehetőségeink sajnos korlátozottak, van megoldás a csaholó kis négylábú ellen – és most nem az eb likvidálására gondolunk. De vajon akkor hogyan lehetne rávenni a szomszéd kutyáját, hogy hagyja végre abba az állandó ugatást? Ezeket teheted kutyaugatás ellen!

kutyaugatás
Kutyaugatás – Ha egy kutya aránytalanul sokat ugat, komoly magatartásbeli problémákra is utalhat
Forrás: Getty Images


Kutyaugatás ellen – Meddig terjednek a jogaink?

Jogaink addig terjednek, ameddig az illetékes jogszabály azt előírja. A szomszédjogokra vonatkozóan a 2013. évi CLXXIV. törvény fogalmaz meg szabályokat. A szomszédjog magába foglalja a háziállat tartásra, termény beszedésre, közös kerítés használatára vonatkozó rendelkezéseket, továbbá olyan eseteket is tárgyal, melyek a fák átlógó ágaira, fejlődő növények karbantartására vonatkoznak.

Beszéljünk a szomszéddal

Bármilyen mérgesek is vagyunk, nem szabad a csaholó négylábúra haragudnunk, a szomszéd kutyája csak azt csinálja, amit minden más kutya, ugat. Első körben a legjobb, ha egyenesen a gazdájához fordulunk, és megpróbálunk vele beszélni. Tudakoljuk meg, hogy minden rendben van-e a kutya tartása körül, nem éhes, nem fázik, nincsen valamilyen elhanyagolt betegsége. Mindenképp jelezzük felé a zavaró tényezőt, és kérdezzük meg, tudunk-e bármiben segíteni.

Akita-Inu
Sok kutyus szereti kiereszteni a hangját, az ugatás a blökik természetes reakciója
Forrás: Akita-Inu

Takarjuk el a kilátást

Sok kutya azért ugatja a szomszédot, mert úgy érzi, az be akar tolakodni az ő területére, amit meg kell védjen. Amennyiben a koncert olyankor kezdődik, amikor kimegyünk a kertbe kertészkedni vagy gyerekeinkkel játszani, és addig abba sem marad, amíg nem megyünk vissza a házba, akkor bizony erre gyanakodhatunk. A legjobb megoldás a problémára, ha a kutya kilátását elzárjuk egy kerítéssel. Ha nem lát át, akkor kevésbé fog reagálni a mozgásra.

Próbáljunk megbarátkozni vele

Lehet, hogy érdemes lenne „bemutatkozni” a kutyának, hadd értse meg, hogy a személyünk nem jelent veszélyt a számára. Kérdezzük meg a szomszédot, van-e mód arra, hogy összebarátkozzunk a kutyussal, hiszen ha megismer, talán többé nem kezel minket betolakodóként. Soha ne a kerítésen keresztül, a szomszéd engedélye és felügyelete nélkül próbáljuk elnyerni a szomszéd kutya bizalmát.

Végső megoldás a birtokvédelem joga

Ha a fenti módszerek ellenére még mindig túlzott mértékben zavar minket a kutya csaholása, és a szomszéd nem hajlandó lépéseket tenni a megoldás érdekében, kérhetünk segítséget a jegyzőtől, hogy mik a teendőink, lehetőségeink. Érdemes beszélnünk a helyi vagy környékbeli kutyaiskola vezetőjével is, hogy segítsen rávenni a szomszédot a változtatásra. Nyissunk barátságosan, soha ne intézzük agresszíven, indulatosan az ügyet. És soha ne a szomszéd kutyáját hibáztassuk!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.