Utolsó fűnyírás a téli időszak előtt: a szakértő elárulja, mikor kell elvégezni

A,Young,Man,Is,Mowing,A,Lawn,With,A,Lawn
Shutterstock - africa_pink
kert fűnyírás téli időszak
A gyep megfelelő ápolása a tél előtt elengedhetetlen ahhoz, hogy tavasszal ismét gyönyörű, zöld pázsitunk legyen. Ehhez elengedhetetlen a fűnyírás és az, hogy a megfelelő időben vágjuk le a tél beköszönte előtt a füvet.

Szakértők szerint a fűnyírásra elsősorban március és október között van szükség. Ahogy a hőmérséklet csökken, a fű növekedése lassul, így egyre ritkábban kell nyírni, vagy akár teljesen le is állhatunk vele. A legtöbben azonban azt vallják, hogy nem érdemes teljesen felhagyni a gyep ápolásával az őszi hónapokban. Az, hogy mikor és milyen gyakran nyírjuk a füvet az elkövetkező hetekben, nagy hatással lehet a következő nyári kertünk szépségére.

fűnyírás
Utolsó fűnyírás a téli időszak előtt
Forrás: Shutterstock

Utolsó fűnyírás a téli időszak előtt

„Az őszi esők miatt augusztus vége és szeptember kiváló időszak a fű növekedésére, így gyakrabban kell nyírni. Ha nyáron magasabbra hagytuk a füvet, most lehet csökkenteni a vágási magasságot. Azonban, ha a gyep hajlamos a mohásodásra, inkább emelni kell a vágási magasságot” javasolják a szakértők.

Általában az utolsó fűnyírás novemberben történik, de amíg az időjárás kedvező, érdemes még egy utolsó vágást elvégezni. Amint beköszönt az első fagy, a fű törékenyebbé válik, és a nyírás károsíthatja.

Ősz elején illetve idusán érdemes felkészíteni a füvet az alacsonyabb hőmérsékletekre, hogy a lehető legegészségesebb maradjon. Fontos a gyomok eltávolítása, a fű tápanyaggal való ellátása, az esetleges kopasz foltok újravetése, és a gyep szellőztetése is.

 

A szakértők hozzáteszik, hogy mielőtt elkezd lehűlni a hőmérséklet, a fű magassága körülbelül 5 centiméter legyen. Ha túl rövidre nyírjuk, a fű stresszelhet a hideg időjárás hatására. Az is előnyös lehet, ha kisebb, gyakori vágásokkal készítjük fel a gyepet a télre. Minél egészségesebb a fű az ősz végén, annál erősebb lesz tavasszal.

 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.