Erre a szigetre be se tedd a lábad, ha kedves az életed: a Kígyósziget a világ legveszélyesebb helye

halálos Brazília legveszélyesebb Sziget
Távolról csodálatosan néz ki és csábító, de közelről életveszélyes. A brazíliai Kígyószigetre senki ne tegye be a lábát, mert a látogatása halálos.

A világ egyik legveszélyesebb szigeteként ismert a Kígyósziget, ahova ember nem teheti be a lábát. Nem mintha sokan látogatnának oda szívesen, már ha élve el is akarják hagyni a helyszínt. A São Paulo partjaitól 140 kilométerre fekvő Ilha de Queimada Grande területét teljesen elfoglalták maguknak az arany lándzsakígyók, amik a világ legveszélyesebb kígyói közé tartoznak.

Kígyósziget, Ilha de Queimada Grande
A világ egyik legveszélyesebb szigete a brazil Kígyósziget, vagyis Ilha de Queimada Grande
Forrás: Shutterstock

 A világ legveszélyesebb szigete, a brazíliai Kígyósziget 

Körülbelül 4000 példány található az az arany lándzsakígyókból azon a brazíliai szigeten, ahova a katonákon és néhány kiválasztott tudóson kívül senki nem teheti be a lábát. A brazil kormány megtiltotta a sziget látogatását, ugyanis az óvatlan turisták szinte azonnal a halálukat lelnék a Kígyószigetként elhíresült helyen. Nemcsak az embereket féltik azonban, az itt élő kígyók is veszélyeztetettek, és a világ legveszélyesebbjei közé tartoznak: halálos mérge a véráramba jutás után egy órán belül képes megölni az embert.

Hogyan néptelenedett el a Kígyósziget?

Ilha de Queimada Grande nem volt mindig lakatlan, legalábbis a legendák szerint: 1909-től az 1920-as évekig éltek ott emberek, akik a szigeten található egyetlen világítótornyot üzemeltették, de az utolsó őr és családja meghaltak, miután több kígyó bejutott az otthonukba. Bár egyesek szerint annak idején kalózok telepítették be a kígyókat a szigetre, valójában ez hosszú évezredek óta az ő otthonuk, populációjuk emberi beavatkozás nélkül alakult ki. Körülbelül 11 ezer évvel ezelőtt a megemelkedett tengerszint teljesen elszigetelte ezt a területet, így az ott élő kígyófajok egészen máshogy fejlődtek, mint a szárazföldiek. 

Gyorsan tudtak szaporodni, mert nem volt természetes ellenfelük, de a zsákmányokból is hiány volt. 

Ezért aztán vándorló madarakat kezdtek el „levadászni". Éppen ezért rendkívül hosszú méregfoguk alakult ki, amely a madarak tollazatán is áthatol, valamint a többi lándzsakígyótól eltérően ők nem engedik el az áldozatukat, fogva tartják addig, amíg a méreg nem fejti ki a hatását, hiszen ha elengedik, a madár elrepül. A mérgük ezért sokkal erősebb is, mint a szárazföldi kígyóké.

Azok a tudósok, akik beléphetnek a világ legveszélyesebb szigetére azért, hogy tanulmányozzák a kígyókat, nagy veszélynek teszik ki magukat, de a brazil kormány kikötése szerint egy orvosnak mindig kísérnie kell őket, hogy azonnal be tudjon avatkozni, ha a betolakodó „összefutna" a sziget lakóinak egyikével.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.