Merlin mégis élt: megtalálták Artúr király varázslójának sírját

ásatás régészet Merlin Artúr király lelet
A nagy mágus, aki Artúr király legendájában kiemelkedő szerepet játszik, valóságos személy lehetett. Skóciai régészek bizonyítékokat tártak fel Merlin 6. és 7. század közötti, Drumelzierben bekövetkezett haláláról - az eredmények pedig megváltoztathatják a varázsló történetét.

A Vita Merlini Sylvestris (Az erdei Merlin élete) című középkori kézirat szerint - amelyet jelenleg a British Libraryben őriznek - Merlin a sötét középkorban Artúr király hűséges tanácsadója volt, mielőtt bebörtönözték, megölték és eltemették valahol a Tweed folyó mentén.

Realistic,Wizard,Merlin,Casting,A,Magic,Spell,In,A,Mystical
Merlin varázsló legendájának lehet valóságalapja, azonban a mágus nem olyan volt, mint aminelyennek képzeltük.
Forrás: Shutterstock

Geofizikai felmérések során Tinnis várának közelében azonosítottak egy sírra emlékeztető régészeti elemet, ahol a Drumelzier-legenda Merlin nyughelyét sejteti.

„A Drumelzier-legenda kereszténység előtti szokásokat, ősi cumbriai neveket tartalmaz, történeteiről pedig a régészek most azt állítják, hogy van valóságalapjuk” - mondta Ronan Toolis vezető kutató. Hozzátette, egy ilyen kiemelkedő sírépítmény ebben a régióban meglehetősen ritka volt abban az időszakban, amelyre datálták. „Figyelemre méltó egybeesésnek tűnik azonban, hogy az egyetlen dombvár, amely ehhez a helyi legendához kapcsolódik, pontosan ugyanabból az időből származik, mint amikor Merlin is élt” - jegyezte meg.

Merlin sírja Tinni váránál
Merlint állítólag bebörtönözték, kivégezték, majd eltemették a és eltemették a Tweed folyó partján, Drumelzierben.
Forrás: GUARD Archaeology Ltd

Merlin nem olyan volt, mint amilyennek hittük

A két éve készülő tanulmány eredményeit a múlt héten tették közzé az Archeology Reports Online című folyóiratban.

„Az új régészeti leletek nem azt bizonyítják, hogy a Drumelzier-legenda igaz volt, hanem azt mutatják meg, hogy a történet valószínűleg Drumelzierből származik, és nem egy vándorló középkori mesemondó terjesztette, aki különböző véletlenszerű helyszínekről szedte össze a sztorijait” - magyarázta Toolis. „Talán népi emlékként keletkezett, hogy aztán az évszázadok során megszépüljön, mielőtt messzire elterjed, és szinte a felismerhetetlenségig megváltozzon. A legenda a bölcs és nagyra becsült Merlinről egy sokkal sötétebb képet fest” - mondta a kutató. „Egy meglehetősen szánalmas fickót ábrázol, aki hajlamos értelmetlen talányokkal előállni, és zavarba ejtő jóslatokat mondani, és akit egy elfeledett királyság pitiáner zsarnoka tartott fogva, mielőtt szörnyű halált halt volna, királyi intrikák áldozataként.”

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.