Két életkor, amikor az öregedési folyamatok drámai mértékben felgyorsulnak

A,Happy,Mature,Middle-aged,Woman,Touches,Her,Face,And,Looks
Shutterstock - wedmoments.stock
öregedés életkor tanulmány
Az öregedés folyamata általában fokozatos és folyamatos változásként jelenik meg, amely sokakat mentálisan is nagyon megvisel. Míg sokan úgy vélik, hogy ez a folyamat 25 vagy 30 éves korban kezdődik, a kutatók most felfedezték, hogy az öregedés jelentős gyorsulása későbbi életkorban következik be.

A tanulmány szerzői 108 résztvevőt vizsgáltak meg, akik 25 és 75 év közöttiek voltak. A tudósok a résztvevők vér- és székletmintáit, valamint orr- és szájnyálkahártya-mintáit elemezték néhány havonta, és 135 000 különböző molekulát és mikrobát (például vírusokat, baktériumokat és gombákat) vizsgáltak meg.

öregedés
Az öregedés folyamata általában fokozatos és folyamatos változásként jelenik meg, amely sokakat mentálisan is nagyon megvisel
Forrás: Shutterstock

Öregedés 40 felett - meglepő dologra jöttek rá a tudósok

Meglepő módon azt találták, hogy a legtöbb molekula és mikroba nem fokozatosan változik, hanem két jelentős életkori ugrás figyelhető meg: az első körülbelül 44 éves korban, a második pedig 60 éves korban. Dr. Michael Snyder, a Stanford Egyetem orvostudományi központjának igazgatója, a tanulmány vezető szerzője szerint:

Nem csak fokozatosan változunk az idő múlásával. Vannak igazán drámai változások. Kiderült, hogy a középkor a drámai változások időszaka, ahogy a korai 60-as évek is – és ez igaz minden molekuláris osztályra, amit megvizsgáltunk.

A tudósok először azt hitték, hogy a középkorú változások a nők perimenopauzális átalakulásaival függenek össze, de a vizsgálat kimutatta, hogy hasonló változások történnek a férfiaknál is. Dr. Xiaotao Shen szerint „ez azt sugallja, hogy míg a menopauza vagy a perimenopauza hozzájárulhat a nők középkorú változásaihoz, valószínűleg más, jelentősebb tényezők is befolyásolják ezeket a változásokat mindkét nem esetében.”

A tanulmány eredményei segíthetnek megérteni, hogy miért jelennek meg életkorral összefüggő betegségek, mint például a szív- és érrendszeri, valamint neurodegeneratív betegségek, bizonyos életkorokban. Ez a felfedezés azt is lehetővé teheti, hogy célzott beavatkozások történjenek, például több testmozgás a gyorsabb izomvesztés időszakaiban. Snyder szerint fontos lenne az életmódunkat már egészséges állapotban is úgy alakítani, hogy később is fenntarthassuk az egészségünket.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.