Négy kedvenc reggeli, ami tönkreteheti a fogaidat - figyelmeztet a fogorvos

Woman,Drinking,Coffee
Shutterstock - Nina Buday
szájhigiénia fogorvos fog
A fogorvos figyelmeztetése szerint egyes ételek súlyosan károsíthatják a fogakat. Dr. Andrej Bozic szájsebész arra hívja fel a figyelmet, hogy bizonyos reggeli ételek tönkrethetik a fogainkat, különösen, ha éppen fogmosás után fogyasztjuk őket.

Dr. Bozic elmondása szerint reggeli fogmosás után a fogzománc védtelenebb állapotban van, és amit eszünk vagy iszunk, befolyásolhatja a fogaink egészségét. „A fogmosás után a zománc érzékenyebb, és az, amit eszel vagy iszol, vagy védelmet nyújt, vagy árt a fogaidnak. Ha időt adsz a zománcnak a felépülésre [a reggeli fogmosás után], és megfelelő ételeket választasz, a szájüreged egészséges maradhat".

reggeli
Négy kedvenc reggeli, ami árthat a fogaknak
Forrás: Shutterstock

Négy kedvenc reggeli, ami árthat a fogaknak

Narancslé: Az ízletes, de veszélyes reggeli ital

Az első dolog, amire Dr. Bozic figyelmeztet, a narancslé. Bár ez az üdítő ital tele van olyan mikrotápanyagokkal, mint a C-vitamin, amelyek jótékony hatással vannak az íny egészségére, túl korai fogyasztása károsíthatja a fogzománcot. „A fogmosás eltávolítja a védő rétegeket, így a zománc érzékenyebbé válik a savakkal szemben”- mondta Dr. Bozic. „A narancslé fogyasztása ilyenkor növeli a károsodás kockázatát. Legjobb, ha legalább 30 percet vársz, vagy inkább vizet iszol.”

Fehér kenyér pirítós és cukros reggeli gabonapelyhek

A fehér kenyér pirítós és a cukros gabonapelyhek is csalódást okozhatnak. Dr. Bozic szerint mindkettő magas cukortartalommal bír, amely „rátapad a fogaidra”, és táplálja a káros baktériumokat. „A keményítők megmaradhatnak és plakkot okozhatnak, ha közvetlenül fogmosás után eszed őket. A teljes kiőrlésű kenyér jobb választás, és érdemes vízzel öblíteni utána. A cukros gabonapelyhek gyorsan ellensúlyozhatják a fogmosás előnyeit is. Válassz inkább rostban gazdag, alacsony cukortartalmú gabonapelyheket, mint például a zabkását.”

Gyümölcsök, amelyek gyengíthetik a zománcot

Végül Dr. Bozic néhány gyümölcsöt is megemlít. Az ízes citrusfélék, mint a citrom, lime és grapefruit, szintén rendkívül savasak, és gyengíthetik a fogzománcot. „A banánok és almák, illetve egyes „fogbarát” ételek, mint a tojás, natúr joghurt, teljes kiőrlésű pirítós és alacsony savtartalmú gyümölcsök, mint a banán, tápláló anyagokat biztosítanak anélkül, hogy kockáztatnák a zománc lebomlását.”

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.