Szerelmes történelem: Százéves romantika, ahogy dédanyáink látták

szerelem romantika történelem
Összefutni a cseten teljesen más érzés, mint napokig készülni egy randevúra, izgalommal várni, hogy hazakísér-e séta után a kedves. Szerelmes történelem egy fotóalbum lapjain, csókkal a padon, a réten, ahogy kell.

Emlékszik Micike, amikor Béla bácsi motorbiciklijén elvittem fagylaltot enni? Magácskán tulipános szoknya volt, sosem felejtem... Nagyjából így kezdődtek déd és nagyszüleink románcai, amik hogy-hogy nem, szerelemmé lettek, majd egy életen át kitartottak. Láttuk őket ráncosodó kézzel megsimogatni a másik arcát, egy jó erős presszó mellett fátyolos tekintettel elmerengeni a múlton, miközben nem nyertek a lottón és nem lettek startup-milliomosok, egyszerűen csak élték az életüket egymással, egymásért. De milyen volt a romantika és a randevú száz éve? A régi romantika emlékét szerencsére jónéhány szerelmes fekete-fehér fotó őrzi, ezekből gyűjtöttünk párat, hogy megmutassuk, milyen volt a romantika száz éve. 

szerelmes pár
Szerelmes pár 1935-ből. Randi a réten, lopott csókkal. 
Forrás: Fortepan

Szerelmes történelem- amikor a mama választ randipartnert

A modern randevúzási szokások napjainkban teljesen különböznek attól, ahogy az emberek száz évvel ezelőtt szerelmet kerestek és kapcsolatokat alakítottak ki. A 20. század elején a társadalmi normák, a technológia robbanásszerű fejlődése és az etikett jelentősen meghatározta, hogyan közeledtek egymáshoz a férfiak és nők.  A XX. század elején a párkapcsolatok és randevúk szigorú szabályok szerint zajlottak, különösen a középosztály és az arisztokrácia körében. Az emberek nagy hangsúlyt fektettek az udvariasságra, az etikettre és a társadalmi elvárásoknak való megfelelésre, és ez valljuk be az erkölcsi normák betartásának fontos eszköze volt.  A szülők és a család szoros ellenőrzést gyakoroltak a fiatalok felett, és gyakran még a megfelelő partner kiválasztásában is részt vettek. 

1924. Éppen száz éve mosolygott szerelmesen az ő katonájára ez a fiatal lány. 
Forrás: Fortepan

A bemutatkozás és a társasági események

Az első lépés egy randevú vagy kapcsolat kialakulásában a megfelelő bemutatkozás volt, ami általában egy közös ismerős vagy családtag által történt. Ritkán volt lehetőség spontán ismerkedni, egy hölgy számára elfogadhatatlan volt, hogy ismeretlen férfival kezdjen beszélgetni nyilvános helyen. 

  • A bemutatkozás után a férfi udvarolhatott, de szigorúan ellenőrzött körülmények között, például egy bálon vagy más társasági eseményen.  Az előre megbeszélt randevúra a férfiak gyakran virágokat, bonbont vagy más apró ajándékokat vittek a hölgyeknek, hogy kifejezzék érdeklődésüket. 
  • Az első találkozások során a pár sosem maradhatott egyedül; az udvarlás gyakran a család szeme előtt zajlott. 
  • A séták során vagy a nappaliban letelepedve gyakran egy kísérő (például egy testvér vagy komorna) is jelen volt, hogy biztosítsa, semmi kompromittáló ne történjen. 
  • A randevúzást komolyan vették: a társadalom elvárta, hogy az udvarlás vége minimum eljegyzés, de inkább házasság legyen.
1924. Az udvarló karddal érkezett. A randevúra elegáns retikül és kesztyű dukál. Vajon ki készítette a képet? 
Forrás: Fortepan

A randevúk helyszínei és programjai

A randevú helyszínei is jelentősen eltértek a maiaktól. A középosztálybeli párok számára a séták a parkban, a családi látogatások vagy színházi estek voltak a legnépszerűbb randevúformák. A magánélet hiánya miatt a találkozások általában nyilvános helyeken zajlottak, ahol mások is jelen voltak. A bálok és társasági rendezvények kulcsfontosságúak voltak a fiatalok találkozásában. A tánc és a zene lehetőséget adott a pároknak, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz, de a társasági szabályok miatt csak rövid időre. Egy fiatal nőnek például nem illett túl sok időt tölteni egyetlen férfival a bálon, és ügyelnie kellett arra, hogy több táncpartnerrel is táncoljon az est folyamán, így elkerülve a túlzott érdeklődés látszatát.

A levelezés szintén fontos szerepet játszott az udvarlásban. Mivel a randevúk ritkán adtak lehetőséget a mélyebb beszélgetésekre, a szerelmesek leveleken keresztül váltottak gondolatokat és érzéseket. Ezek a levelek gyakran nagyon formálisak voltak, és hónapokig, akár évekig tartó udvarlás során egyre személyesebbé váltak. A levelekben rejlő titkos érzelmek olykor sokkal őszintébbek voltak, mint a személyes találkozók.

A modern randevúk előfutára: Az autó és a mozi megjelenése

A XX. század elején az autó és a mozi megjelenése forradalmasította a randevúzást. Az autó lehetőséget adott a pároknak, hogy távolabb utazzanak a családi otthontól és a szigorú felügyelettől. Ez nagyobb magánéletet biztosított, és új lehetőségeket kínált a randevúzásra. A mozi pedig olcsó és izgalmas szórakozást nyújtott, ahol a párok romantikus filmeket nézhettek együtt.

Cukorka a szerelmesnek... 1931. 
Forrás: Fortepan

A románc szabályai száz évvel ezelőtt és ma

Száz évvel ezelőtt a randevúk szigorú társadalmi szabályok, formális keretek és etikett szerint zajlottak. A család, a társadalmi elvárások is mind befolyásolták a fiatalok szerelmi életét. Az udvarlás egy hosszú, óvatos folyamat volt, amelynek célja a házasság volt. Bár a romantika formái azóta sokat változtak, a szeretet és a kapcsolatok iránti vágy állandó maradt. A XX. század eleji udvarlási szokások ma már régimódinak tűnhetnek, de a maguk idejében ezek a szigorú szabályok és rituálék tették lehetővé a romantikus kapcsolatok kibontakozását. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.