Ha úgy érzed, megőrülsz, akkor biztosan jól csinálod!

Forrás: Álomgyár -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Könyvek gyerekneveléshez és a biztos csendhez.A karácsony atombiztos jele azon kívül, hogy októberben a csokinyuszikat váltják a polcokon a csokimikulások, és a kirakatokban girlandok kezdenek lógni grincsfákról, az az, hogy elkezdjük törni a fejünket a tökéletes ünnepi ajándékokon.
Forrás: Álomgyár

Ha szülő vagy és van egy, vagy több gyereked, ez kezdetben könnyűnek is mondható, bár az első olyan karácsony után, amikor minden rokon valamilyen zenélő, villogó, hatalmas műanyag játékkal állít be, általában átértékeli az ember a jó ajándék fogalmát.

Az állandósuló otthonról oktatás és dolgozás pedig kezdi kikezdeni a szülők maradék idegszálait is, így hasznosak lehetnek az olyan könyv ajándékok, amelyek – sokszor humoros köntösbe csomagolva – megkönnyíti az anyák hétköznapijait. Ezt teszik vagy azért, mert megmutatják, mindig lehet rosszabb, vagy azért, mert rámutatnak, hogy a szomszéd kertjben sem zöldebb a fű, sőt!

Vannak tökéletes anyák, csak nekik nem született még gyerekük

A közösségi oldalakon tökéletes képeken megszerkesztett családokat látva könnyen gondolhatjuk azt, hogy szülőnek lenni annyit tesz, hogy pár lego kockát esténként a helyére dobunk. Azoknak, akiknek ez nem sikerül szól az amerikai Kathryn Wallace bestsellere, a Vannak tökéletes anyák, csak nekik még nem született gyerekük, amely remekül összefoglalja az anyaság esszenciáját.

Persze ez kinek, mit jelent? Teljesen egyéni. A legfontosabb szabály a szülőségben, hogy nincs egyetemes szabály. És hogy rengeteg humorra van szükség. A nők viszont hajlamosak a rivalizálásra, és szeretik, ha elmondhatják magukról, hogy tökéletesek. Pedig tökéletes szülő nincs, csak elég jó. Mindenki a saját gyerekének a legjobb anyukája, ezt mégis nehéz sokszor elhinni, főleg, ha mellette dolgozunk, háztartást vezetünk, és élni próbáljuk a saját életünket is. Rebecca Eanes, a pozitív gyereknevelés egyik úttörője hiánypótló könyvében, a Hogyan legyél tökéles anya? Sehogy! Legyél elég jó! című könyvében túlmegy a szokásos tanácsokon, hogy találjuk meg az egyensúlyt, legyünk hálásak és ne aggódjunk az apróságok miatt, és megosztja a saját, elfoglalt anyaként szerzett tapasztalatait. Teli üdítő éleslátással, egyszerű stratégiákkal és eufórikus rácsodálkozással, amelyeken keresztül megszilárdíthatjuk anyai önbizalmunkat.

Kegyes hazugságok kezdő anyáknak

Persze a tényleges gyereknevelésig el is kell jutni, és túlélni az első pár hónapot, amikor az alvás, mint olyan, erősen relatív fogalommá tud válni. Az egyetemi vizsgaidőszakon kívül az ember viszonylag kevésszer próbál napi 2X20 perc alvással abszolválni egy napot, de ez persze mind elfelejtődik, ahogy ránk mosolyog először a babánk. Vagy nem? Ezt döntse el mindenki maga. Viszont senki se hagyja ki Suzy K. Quinn elképesztően humoros gyűjtését azokról az anekdotákról, vagy inkább füllentésekről, amelyet a Majd lesz időd magadra, mikor a gyerek alszik – Kegyes hazugságok kezdő anyáknak című hiánypótló könyvében gyűjt össze.

Szintén kezdő szülőknek pedig a legfontosabb tanács, hogy ne ítélj, hogy ne ítéltess! Vagyis ne higgyjük azt, hogy csak az az egy út a járható, amit mi választottunk. Sokféle család van, sokféle berendezkedéssel, vannak mozaikcsaládok, egyedülálló szülők, kis és nagy korkülönbséggel született gyerekek, és ettől a sokszínűségtől szép a világ. Van, akit egész életében kielégít az, hogy otthon marad a gyerekeivel, van, aki már fél év után visszamegy dolgozni. Az Amerikában méltán népszerűvé vált Chaterine Belknap és Natalie Telfer, azaz Cat&Nat pontosan erről ír Egyeseknek elvei vannak. Nekünk gyerekeink című könyvében. Hét gyerekkel és több millió követővel a hátuk mögött volt lehetőségük részletesen megismerni a szülőség minden olyan apró részletét is, amit nem szívesen osztanánk meg a közösségi hálón. Polgárpukkasztó humorukkal és szenvtelen mítoszdöntögetéssel a tökéletesség ellen vívott csata rettenthetetlen élharcosai.

Forrás: freepik

És egyet apa kedvéért

Ne feledkezzünk meg az édesapákról sem, főleg, mert ott is elkél néha a segítség. Azt mondják, azért olyan nehéz szülőnek lenni, mert nincs hozzá használati utasítás. Chris Peterson megoldotta ezt a hiánypótló kérdést, mégpedig úgy, hogy megírta a Szuper Apu című könyvet. Már attól minden ajándékozott garantáltan elolvad, ahogy a cím borítékolja, itt bizony valódi Supermanekről van szó! Képes ez a könyv felkészíteni mindenkit az apaság kihívásaira? Talán nem. Viszont egy olyan forgatókönyvet ad a leendő, friss és némileg már tapasztalt apukáknak, amely mankó lehet az élet nagy pillanataihoz és apró kihívásaihoz.

Forrás: freepik

Anya, hagyjál máááár!!!

Hogy a cikk első feléhez visszakanyarodjunk, szó esett a gyerekek ajándékötleteiről is. A digitális eszközök bűvöletében manapság igencsak felértékelődött a minőségi közös időtöltés. Persze egyéni érzékenység kérdése is, kinek, mit bírnak még el az idegszálai, ha otthoni barkácsolásról van szó.

A modern szülők legszörnyűbb ellenségei sorban: az intelligens gyurma, a slime, és a kinetikus homok. Utóbbi ellen még jó a porszívó, az első kettőt csak az mentheti meg, ha előbb eszi meg a kutya, minthogy beletapossuk a szőnyegbe.

Pont ezért, hogy senki se őszüljön bele a közös kézműveskedésbe találták ki azokat a foglalkoztatókat, amik minden korosztálynak tudnak izgalmas feladatokat mutatni, amiket akár önállóan is meg tudnak csinálni. És ami még fontosabb, hogy az alapanyagok nagy részét a kidobásra szánt háztartási hulladékból is el lehet készíteni. Nick Arnold: Ismer meg! -sorozata rögtön három kategóriában tud órákon át tartó csendet garantálni: tudományos, konyhai és szabadtéri kísérleteket mutat be. A kisebb, ovis korosztálynak tökéletes választás Fiona Hayes 51 játékos ötlet -sorozata- amely megmutatja, hogy készíthetnek a gyerekek WC-papír gurigákból, és tojástartóból látványos műalkotásokat.

Eggyel nehezebb a helyzet, ha már kamaszokkal élünk, akik csak néha jönnek elő a barlangjukból, akkor viszont általában nehéz velük beszélgetni. Az Anya, hagyjál már! Az élet legfontosabb kérdései kamaszoknak - sorozat első két kötete külön elkészült fiús és lányos verzióban is, hogy minden serdülő fiatal a legszemélyre szabottabban olvashasson arról, hogy történik a felnőtté válás, hogyan tudja megismerni a testét és a benne zajló érzelmi és hormonális változásokat. Az idén megjelent, A sorozat legújabb kötete, az Anya, hagyjál már! A világ legfontosabb kérdései kamaszoknak pedig igyekszik a világban zajló fontosabb történésekre reflektálni, úgy, mint petíciók, tüntetések, kampányok., közösségi akciók. Megannyi ötletet és lehetőséget vázol fel, amely segítségével egy fiatal jobbá tudja kicsit változtatni a világot.

Forrás: Álomgyár

Az advent, a karácsony, a szeretetről is szól. Arról, hogy a családok összejönnek, és megpróbálnak szót érteni egymással. Ezek a könyvek pedig igyekeznek segíteni abban, hogy mind a szülők, mind a gyerekek is boldogan tölthessék el egymással az ünnepet, és a sima hétköznapokat is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.