Miért öregszik gyorsabban a nyak bőre, mint az arcunk? Itt a válasz

nyakbőr, öregedés, ráncok, bőrápolás
Shutterstock/Anton Vierietin -
bőrápolás arcbőr bőröregedés ráncok
A tükörbe nézve te is gyakran eltöprengsz azon, hogy vajon a nyakad bőre miért kezd megereszkedni, mikor az arcbőröd simának és feszesnek tűnik? Íme az ok, hogy a nyak bőre miért öregszik gyorsabban és mutatjuk, hogy mit tehetsz a megelőzés érdekében.

Miért tűnik úgy, hogy a nyakunk bőre gyorsabban öregszik, mint az arcunk? A nyak bőre különbözik az arc bőrétől, és ezért a kettő eltérő ütemben változik, ahogy öregszik. A változás elkerülhetetlen az életkor előrehaladtával. Általában először a nyakon és az arcon láthatóak az öregedés jelei, és bár az arcon megjelenő ráncok  egy része általában a sok nevetés és mosolygás következtében alakulnak ki, ez a változás nem mindig örvendetes látvány. Cikkünkben szakértők elárulják, hogy mi a különbség a nyak és az arc bőre között, mi okozza a bőr megereszkedését, valamint a lehetséges kezelési lehetőségeket.

nyak bőre, nyakbőr, öregedés, ráncok, bőrápolás
A nyak bőre kevesebb zsírmiriggyel rendelkezik és a mögöttes izmok kevésbé támasztják alá, ami hozzájárulhat a gyorsabb megereszkedéséhez.
Forrás: Shutterstock/Prostock-studio

A nyak bőre vékonyabb, mint az arcbőr

A nyak bőre vékonyabb, mint az arcbőr, ezért előfordulhat, hogy a nyak rugalmassága gyorsabban csökken. A nyakunknak „eltérő az érrendszeri és idegi eloszlása, és általában kevésbé védett, mint az arc” – magyarázta Dr. Doris Day, okleveles bőrgyógyász. A nyak bőrének emellett „kevesebb zsírmirigye van, és a mögöttes izmok kevésbé támasztják alá, ami hozzájárulhat a gyorsabb megereszkedéshez” – mondta Dr. Ramtin Kassir, háromszoros arcplasztikai és helyreállító sebész. 

Emellett a nyak gyakran jobban ki van téve a napsugárzásnak és a környezeti ártalmaknak, ami felgyorsítja az öregedést.

A napozás, a nem elegendő fényvédő krém, valamint a nyak ismétlődő mozgása és hajlítása miatt gyakori, hogy a 30-as éveik közepén vagy később járó emberek észreveszik, hogy megereszkedik a nyakuk. 

A nyak megereszkedése már a 20-as évei végén és a 30-as évei elején megjelenhet, bár a szakértők szerint ez gyakrabban észlelhető a 40-es és 50-es éveiben. "Ez a természetes öregedési folyamat részeként történik, ami idővel a kollagén- és elasztintermelés csökkenéséhez vezet" - mondta Dr. Marisa Garshick bőrgyógyász . "Ahogy ezek a fehérjék csökkennek, a bőr elveszti feszességét és rugalmasságát, ami megereszkedik."

Mit értünk a bőr rugalmassága alatt?

„A rugalmasság a bőr azon képességére utal, hogy megnyúlik, majd visszanyeri eredeti formáját” – magyarázta Kassir. A bőr rugalmasságának minősége nagyrészt olyan fehérjéknek tulajdonítható, mint a kollagén és az elasztin, amelyek a dermisben, közvetlenül a bőr felszíne alatt találhatók.

"Idővel több tényező is a rugalmasság elvesztéséhez vezethet, beleértve az öregedést, a túl sok napsugárzást, a dohányzást, a helytelen táplálkozást és a kiszáradást" - mondta Garshick. "Ahogy öregszünk, a szervezet kevesebb kollagént és elasztint termel, és ezeket a fehérjéket a környezeti tényezők is károsíthatják, így a bőr nem pattan vissza, mint korábban."

Meg lehet-e akadályozni a rugalmasság elvesztését?

Nem titok, hogy rengeteg szépségápolási termék van a piacon, amelyek feszesebbé teszik a bőrt és megakadályozzák a megereszkedését. Míg a krémek, testápolók és szérumok segíthetnek lelassítani a bőr rugalmasságának elvesztését, „hatékonyságuk az összetevőktől függ, és attól, hogy valaki mennyire következetesen használja őket” – mondta Dr. Dendy Engelman bőrgyógyász.

Ha valaki szeretné megelőzni a nyakán lévő bőr megereszkedését, többféle életmódbeli szokás, bőrápoló termék és kezelés is elérhető. „Fontos, hogy rendszeresen alkalmazzunk fényvédőt a nap által okozott károk elleni védekezés érdekében, helyezzük előtérbe a hidratálást, és használjunk olyan összetevőket, mint a retinoidok, peptidek és hialuronsav” – mondta Engelman. Míg ezek a termékek nem tudják teljesen megállítani a rugalmasság elvesztését, "bizonyára segíthetnek a bőrnek azáltal, hogy megakadályozzák a kollagén és elasztin elvesztését, és javítják annak általános megjelenését" - mondta Garshick. 

Az olyan összetevők, mint a retinoidok, a peptidek, a hialuronsav és az antioxidánsok köztudottan támogatják a kollagéntermelést és a hidratálást, ami fokozhatja a rugalmasságot és fiatalosabb megjelenést kölcsönözhet a bőrnek.

Kezelési lehetőségek a rugalmasság elvesztésének visszafordítására

Nincs azzal semmi baj, ha a bőr megereszkedik, és a nyak bőre természetes módon veszít rugalmasságából. Ugyanakkor abban sincs semmi baj, ha feszesebbé akarod tenni a bőrödet és feltölteni annak rugalmasságát.  Íme néhány lehetőség, amivel csökkenteni lehet a nyak bőrének megereszkedését és növelni a bőr rugalmasságát:

  • Lézeres kezelések: A lézeres kezelések az egyik legjobb módszer a bőr rugalmasságának javítására és a megereszkedés leküzdésére. A lézerek, mint például a frakcionált CO2, serkenthetik a kollagéntermelést, feszesítik a bőrt és javítják annak rugalmasságát. A kezelés során apró sérüléseket hoznak létre a bőrben, ami arra készteti a szervezetet, hogy több kollagén és elasztin termelésével helyreállítsa magát. Ez a folyamat általában több kezelést igényel, és bár előfordulhat némi leállás, az eredmények néhány hónap alatt fokozatosan javulnak, ahogy a bőr természetes módon újjáépül, és kollagén termelődik.
  • Helyi kezelések: A retinoidokat, peptideket és hialuronsavat tartalmazó bőrápoló termékek rendszeres használata idővel javíthatja a megereszkedett bőr megjelenését.
  • Invazív eljárások: A kifejezettebb megereszkedés érdekében megfontolhatóak a sebészeti lehetőségek, például a nyak emelése. Vannak nem sebészeti alternatívák is, mint például a rádiófrekvenciás kezelések vagy az ultrahangterápia, amelyek hatékonyan feszesítik és emelik a bőrt.
  • Fényvédelem: A fényvédő krém rendszeres alkalmazása megvédheti a bőrt az ultraibolya károsodástól, ami felgyorsítja az öregedést.
  • Hidratálás: A bőr hidratálása is segíthet a bőr rugalmasságának megőrzésében.
  • Egészséges életmód: A kiegyensúlyozott, vitaminokkal és antioxidánsokkal teli étrend, a dohányzás kerülése és az alkoholfogyasztás korlátozása mind hozzájárulhat az egészségesebb bőrhöz.
  • Gyakorlatok: A nyak- és arcgyakorlatok tónusossá tehetik a terület izmait, amelyek támogathatják a bőrt.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.