Milyen gyakran kéne mosnod a hajad? Szakértő válaszol

hajmosás gyakorisága szakértő szerint
Shutterstock - Sarayut Sridee
hajmosás hajápolás szakértői vélemény
Már valószínűleg nagyon sok infót hallottál arról, hogy milyen gyakran kéne mosni a hajad, de most szakértő mondja meg, hogy milyen hajtípussal, milyen gyakori legyen a hajmosás.

Sok mítosz kering arról, hogy mennyi az egészséges mennyiségű hajmosás, és be kell vallanunk, hogy sosem tudtuk igazán, mert a leírtak és az eredmények különböztek. Mindannyian igyekszünk felmérni hajunk igényeit, ám több problémára is megoldást kell találnunk. A korpásodás és a zsíros haj nem igényli ugyanazt, mint a normál haj. Illetve, figyelni kell a fejbőr állapotára is.

hajmosás gyakorisága szakértő válaszol
A hajtípusod szerint akár a mindennapos hajmosás is megengedett lehet.
Forrás: Shutterstock

A hajmosás gyakorisága hajtípus szerint

A hajtípusodtól, olajmennyiségtől és a hajformázási szokásaidtól függőn kell kitalálnod a hajmosás gyakoriságát. Nincs jó vagy rossz válasz, hiszen ahány ember annyi szokás, most viszont egy dermatológus és fodrász szakember adott nekünk válaszokat.

Mi az egészséges?

A hajmosás gyakorisága a hajadtól függ, és nincs egy határozott válasz arra, hogy mi az egészséges. Sok dermatológus úgy vallja, hogy heti kettő vagy három alkalommal érdemes hajat mosni, hogy ne  halmozódjon fel semmilyen szennyeződés a fejbőrödön. Iris Rubin dermatológus szerint viszont az egyenes hajtípusokat sokkal gyakrabban kell mosni, mint a hullámos és göndör hajat. Illetve, ha viszketést, hámlást, zsíros tincseket vagy kellemetlen szagokat tapasztalsz a hajadon, akkor gyakrabban kéne hajat mosnod.

Normális a mindennapos hajmosás?

Igen, normális addig, amíg nem szárítod ki a fejbőröd. Sőt, azoknak, akiknek zsíros a fejbőre kifejezetten ajánlott a mindennapos hajmosás. Ehhez használj olyan sampont, ami nem szárítja ki a fejbőröd és nem okoz viszketést. Szintén fontos a mélyhidratálás hajmosás után, és lehetőleg kerüld a hővel való hajformázást is, hiszen ezek tovább roncsolják a hajad.

Meddig érdemes elhúzni a hajmosást?

A kérdés megválaszolásához szintén fontos tudatosnak lenned a bőröd és hajad igényeivel, és érdemes megfigyelned, hogy fejbőröd milyen gyorsan zsírosodik. Maximum egy hétig érdemes elhúznod a hajmosást, hogyha vastag szálú, szárazabb hajtípusod van. És nem azért egy hét, mert annál tovább nem bírja, hanem mert ez egészséges ahhoz, hogy ne okozz kárt a hajadban és a fejbőrödben. Ha ennél tovább húzod, az száradáshoz és irritációhoz vezet, ami aztán komolyabb problémákat okozhat.

Mi történik, ha nem mosod a hajad eleget?

A szakértő is egyetért azzal, hogy a hajad hozzászoktathatod a kevesebb hajmosáshoz, és a száraz sampon használata sem tilos.

Viszont, ha túl ritkán mosod a hajad az a pórusok eltömődését, valamint korpásodást okoz, amelyek később hajhulláshoz vezetnek. Dr. Rubin kifejezetten figyelmeztet a fejbőr mélytisztítására, hiszen az elhalt bőrsejtek, a faggyú és a túl sok letapadt termék is rengeteg kárt tesznek a fejbőrben, ezáltal a hajban is.

 

Ennyiszer mosd a hajad hajtípusodnak megfelelően

Száraz fejbőrűeknek a heti 1-2 alkalommal történő hajmosás ajánlott. A szárazságot nemcsak a rossz termékek, de a kor, a bőrtípus, a környezet is okozhatja. Érdemes szulfátmentes hidratáló sampont használnod, ha ebbe a csoportba tartozol. Kipróbálnod a hidratáló fejbőrápolókat is.

Korpásodó fejbőrre a heti 3-4 alkalom ajánlott. Használj korpásodás elleni sampont cink pirition tartalommal, amely segít a viszketés, a gyulladás és az irritáció megelőzésében, valamint a baktériumokat is eltávolítja, amelyek felelősek lehetnek a korpáért. A korpásodás elleni sampont használd heti 1-2 alkalommal, mellette használj hidratáló sampont.

Normál haj esetén nincs különösebben kiemelendő probléma, ám a szakértő szerint a heti 2-3 alkalommal történő hajmosás ajánlott. Figyelj arra, hogy szulfátmentes sampont használj és hidratáld a fejbőröd megfelelően.

A göndör haj különleges ápolást igényel, így hetente 1-2 alkalommal javasolt a hajmosás. Mivel a göndör haj esetén a felgyülemlett faggyú többsége a fejbőrön marad, ezért kifejezett figyelmet fordíts fejbőröd ápolására és a hajad megfelelő hidratálására.

Zsíros haj esetén a mindennapos vagy minden másnapos hajmosás ajánlott. A szakértő szerint érdemes olajmentes sampont használni, és havonta egyszer szulfát alapú samponnal mélytisztítani.

Ha vastag szálú a hajad, akkor a heti 1-2 alkalommal történő hajmosás az ideális. Ha tapasztalsz a fejbőrödön szennyeződést vagy viszketést, akkor érdemes mélytisztító és gyulladáscsökkentő sampont használni.

Ha vékony szálú, lapos a hajad, akkor a mindennapos és a minden másnap történő hajmosás is rendben van, hiszen ebben az esetben hamarabb észrevehető a zsírosodás. A hajmosások között bátran használj volumennövelő terméket hab, por vagy spray formájában.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.