Szakértő szerint így szabadulhatsz meg a pigmentációtól

pigmentáció
Shutterstock - Artem Varnitsin
pigmentfolt bőr hiperpigmentáció
A pigmentáció kezelésére az őszi és a téli időszak a legalkalmasabb, de mielőtt nekiállsz, jobb, ha elolvasod, hogy a szakértő dermatológus mit javasol.

A pigmentáció kezelésére a hideg, kevés napsütéssel járó időszak a legjobb. Felmerül a kérdés azonban, hogy egyáltalán hogyan jön létre pigmentáció. A pigmentáció könnyen elkerülhető egy kis figyelemmel és néhány trükkel, ám ha már pigmentálódott a bőrünk, akkor érdemes a kezelésre is energiát fordítani. A pigmentáció kezelésének első és legfontosabb lépése, hogy megkérdezel egy hozzáértő szakembert, profi kozmetikus vagy bőrgyógyászt, addig is eláruljuk, hogy a szakértő mit javasol.

pigmentáció
A pigmentáció egy kis odafigyeléssel megelőzhető.
Forrás: Shutterstock

A pigmentáció megelőzése és kezelése figyelmet igényel

Akár a pattanások helyén, akár maguktól, kisebb vagy nagyobb felületeteken a tested bármely pontján, a pigmentfoltok bármikor megjelenhetnek a bőrödön, sötétebb, barna foltot hagyva, ami valljuk be, elég frusztráló. Általában a napsütésre vagy az öregedésre fogjuk a pigmentfoltokat, de ennél sokkal többről van szó. Justine Kluk dermatológus elmagyarázta a pigmentáció jelentését, kialakulásának okait és kezelését.

Mi okozza a pigmentációt?

A hiperpigmentációként is ismert pigmentáció a bőrben lévő pigmenttermelő sejtek (melanociták), illetve az általuk termelt pigmentanyag (melanin) számának növekedése miatt alakul ki.

- mondja Justine.
Az arcpigmentáció egyik gyakori formája a melaszma, ami 20 és 40 éves kor között alakul ki. „Az érintettek 90%-a nő, és a legtöbb esetben a melaszmát feltehetően a terhesség, a hormonális gyógyszerek, például a fogamzásgátló tabletta, valamint a megváltozott hormonszintet okozó egészségügyi állapotok váltják ki.” - mondja a szakértő.
A gyógyszerek és a hormonszintek hiperpigmentációt okozhatnak a test bármely részén, amely azokon a területeken, ahol a bőr a bőrhöz dörzsölődik, még fokozódhat is.
A gyulladás utáni pigmentáció gyakori az arcon és a testen. Ezek sérülés vagy gyulladás után jelennek meg, általában pattanás vagy ekcéma helyén.

Hogyan tehetünk a pigmentáció kialakulása ellen?

A legegyszerűbb módja a pigmentáció megelőzésének a fényvédő használata, amit nem győzünk hangsúlyozni. A megfelelő fényvédőnek köszönhetően a sebek helyén kisebb eséllyel jelenik meg pigmentfolt, a meglévő pigmentfoltok színe pedig nem fog erősödni.
„A hiperpigmentáció kezelését keresőknek azt tanácsoljuk, hogy az év 365 napján, mielőtt kilépnek az ajtón, viseljenek széles spektrumú SPF50 fényvédő krémet, és pár óránként vigyenek fel egy újabb vékony réteget, ha tavasszal és nyáron a szabadban vagy ablak közelében töltenek időt. Az UV-sugárzás csúcsidőszakában, pl. dél és délután 2 óra között érdemes széles karimájú kalapot is viselni.”- mondja Justine.

Hogyan kezeljük a pigmentációt?

A szakértő hangsúlyozza, hogy „a hiperpigmentáció kezelésének leghatékonyabb módja az, ha az ismert kiváltó okok elkerülését aktív kezeléssel kombináljuk”.

Kiváltó okok kezelése: „Ha a pigmentáció egy gyógyszeres kezelés megkezdése után jelenik meg, szükség lehet annak a csökkentésére vagy cseréjére, ha ez biztonságos. A melaszma esetében keveset lehet tenni, ha először fordul elő, vagy a terhesség alatt fellángol, azonban a hormonális fogamzásgátlót szedő nőknek érdemes megbeszélniük orvosukkal az alternatív fogamzásgátló módszereket.”

Fényvédelem: „Gondolj arra, hogy milyen óvatos voltál valaha a napon, aztán gondolj arra, hogy még ennél is óvatosabb legyél! A hiperpigmentáció sikeres kezelése a szigorú napkerülésen múlik. Elég néhány perc napozás megfelelő védelem nélkül, hogy aláássa a több hetes aktív kezelést”.

Szérumok és krémek: Bizonyos összetevők segítenek a bőr kivilágosításában és a foltok eltűntetésében. „Ezek az összetevők az A-vitamin (retinol), azelainsav, niacinamid, kojinsav, C-vitamin, arbutin, AHA-k, pl. glikolsav, édesgyökér kivonat és eperfa kivonat.” - mondja Justine.

Professzionális kezelések, mint például a lézeres kezelések:

 Ezeket a kezeléseket gyakran ősszel és télen végzik, mivel növelhetik a bőr napérzékenységét. Az ilyen jellegű kezelésekhez pihenési idő is társulhat. A pigmentáció kezelésére szolgáló tipikus hámlasztó összetevők közé tartozik a glikolsav, a tejsav, a retinol vagy a rezorcin.

Bármilyen úton indulsz el, mindenképp kérd ki bőrgyógyász vagy profi kozmetikus véleményét!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.