Így kell profi módon megtisztítani a sminkecseteket

Sminkecsetek
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission. - Pixel-Shot
sminkcuccok sminkecset tisztítás
Akár napi szinten sminkelsz, akár alkalomadtán, a szép bőr és a tökéletes smink elérésének érdekében az egyik legfontosabb lépés a higiénia fenntartása. Ehhez a sminkecseteket rendszeresen meg kell tisztítanod, hogy eltávolítsd a baktériumokat és az egyéb szennyeződéseket. Mutatjuk miért fontos!

A sminkecseteket okkal kell rendszeresen tisztítani. A sminkmaradványok, bőrpihék és a por könnyen megtapadnak a kozmetikai ecsetek finom sörtéiben. Ezáltal a szőrszálak összeragadnak, a zsíros felület megakadályozza, hogy a sminket szépen, egyenletesen felvidd az arcodra. Megtörténhet az is, hogy a szennyeződés miatt az ecsetek elvesztik az eredeti színüket, állapotukat, így hamarabb tönkremennek. Nem mellesleg, a szennyeződés a baktériumok számára is kedvező környezetet teremt. Ezek irritálhatják a bőrt, piros foltokat, kiütéseket okozhatnak. Ugye neked sem hiányzik néhány gyulladt pattanás?

A sminkecseteket vonzzák a batktériumok
A sminkecseteket csak úgy vonzzák a baktériumok és az egyéb szennyeződések
Forrás: Shutterstock

A sminkecseteket így kell rendszeresen tisztítani!

  • Ecsettisztítás folyó víz alatt

A sminkecseteket folyó víz alatt vagy akár nagyobb tálban is megtisztíthatod. A sminkmaradványok kíméletes eltávolításához használhatsz folyékony ecsettisztítót vagy ecsettisztító spray-t is. Ehhez vigyél fel egy keveset a termékből a sminkkefére, és óvatosan simítsd végig a sörtéket egy papír zsebkendőn, amíg nem hagy maradványokat az ecset.

Amennyiben extra törődést szeretnél nyújtani ecseteid számára, használj pár csepp oliva- vagy kókuszolajat.

  • Ecsetszappan

A művelet előtt alaposan nedvesítsd meg a sminkecsetek szőrszálait egy kevés vízzel, majd óvatosan simogasd meg az ecsetszappant, amíg az fel nem habzik. Ezután langyos víz alatt öblítsd ki a sminkkeféket, és egy tiszta törölközőn hagyd őket megszáradni.

Set,Of,Professional,Brushes,And,Mirror,On,Wooden,Table,Against
A tisztítás fontossága nem lehet kérdés
Forrás: Shutterstock

Ügyelj arra, hogy az ecsetet mindig a hegyével lefelé mosd, hogy a sörtéket tartó fémgyűrű ne legyen nedves. Amint víz kerül a szárba, a ragasztó meglazulhat, és az ecsetfej letörhet.

  • Szilikon szőnyegek

A kefés tisztítószőnyegek vagy a praktikus szilikonkesztyűk manapság igen népszerűek. Mindkét változatnak különböző felülete van, amelyek különböző típusú ecsetekhez alkalmasak. Használatuk előtt nedvesítsd meg a szilikont vízzel vagy tisztítószerrel, és óvatosan simítsd végig a felületet az ecsettel, amíg minden sminkmaradványt el nem távolítasz. A szárítás az előző módon történik.

  • Tisztító szivacs

Ha a smink felvitele során pillanatok alatt el szeretnéd távolítani az ecsetekről a szemfestékmaradványt, akkor használj egy durva textúrájú szivacsot. Az újabb szín felvitele előtt söpörd végig az ecsetet a szivacson körkörös mozdulatokkal, amíg az összes pigment el nem tűnik róla - és máris áttérhetsz a következő színre!

  • Elektromos ecsettisztító

A modern kor újdonsága. Az elektromos ecsettisztítók különösen gyorsan képesek eltávolítani a sminkmaradványokat az ecseteidről, és egyúttal meg is szárítják azokat. Mártsd a sminkecsetet vízből és folyékony tisztítószerből vagy szappanból álló oldatba. Egy elektromos pörgettyű segítségével az ecset gyorsan megpördül a vízben. Ezután pörgesd meg az ecsetet a levegőben lévő pörgettyűvel. Ezáltal az ecsetfejből kirepül a víz, és a sörték megszáradnak. 

Ugye milyen egyszerű?

Milyen gyakran érdemes tehát tisztítani?

Bár nincs egy konkrét aranyszabály a tisztítás gyakoriságára, a sminkesek azért egyetértenek abban, hogy minél többször mosod a sminkecseteket, annál jobb. A híres sminkguru, Bobbi Brown például heti egyszer tisztítja az arcon használt ecseteket, míg a szemkörnyéki termékeket havonta kétszer. Az állandó tisztítás egyébként nemcsak a bőrödnek tesznek jót, hanem maguknak az ecseteknek is, hisz megnöveli az élettartamukat.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.