Íme a megdöbbentő ok, hogy miért érdemes minden reggel arcot mosni

arcápolás arcápolási rutin arctisztítás
El sem hinnéd, hogy miért olyan fontos minden reggel alaposan megmosni az arcunkat, különösen a szemkörnyéket. Erre a megdöbbentő dologra biztosan te sem számítottál.

Tudtad, hogy a szempilláidban mikroszkopikus élőlények rejtőzhetnek? Bármennyire is megdöbbentő, ezek az apró demodex, azaz szőrtüsző atkák éjszaka bújnak elő, hogy elhalt bőrsejteket és faggyút fogyasszanak. Bár ezek a kis teremtmények általában ártalmatlanok, túlszaporodásuk bőr- és szemproblémákhoz vezethet. Ezért különösen fontos, hogy reggelente alaposan megtisztítsd az arcodat.

megdöbbentő, arcmosás, arctisztítás
Megdöbbentő de ezek az apró atkák apró atkák táplálkoznak, ürítenek és petéket raknak a szempilláinkon.
Forrás: Shutterstock/AYO Production

Erről a megdöbbentő tényről nem sokan tudtak eddig

Mindannyiunknak van egy szépségápolási rutinja amely gyakran napi kétszeri arclemosást, valamint különféle krémek és szérumok felvitelét foglalja magában az egészséges és ragyogóan tiszta arcbőr érdekében. Noha az nyilvánvalónak tűnik, hogy a nap végén le kell mosni a sminket az arcunkról, de sokak számára a reggeli arctisztítás kihagyása már korántsem tűnik olyan nagy ügynek. Ám egy felkapott Reddit-bejegyzés nemrég felfedett egy meglehetősen gyomorforgató okot, amiért érdemes észben tartani a reggeli arcmosást és tisztítást. 

"Mi az az aggasztó orvosi tény, amit nem sokan ismernek?" 

Tette fel a felhasználó a kérdést, amire számtalan válasz érkezett, tele hátborzongató részletekkel az emberi test és különböző egészségügyi állapotok kapcsán, amelyek bárkinek hidegrázást okoznának. Egy válasz azonban különösen sok ember figyelmét felkeltette. Ezt írták: 

"A szempillaatka főként az emberi szempillán él, és egy nyolclábú parazita, amely bőrt és olajat fogyaszt. Napközben a szőrtüszőkben rejtőzik, és éjszaka jön elő, hogy egyen, petéket rakjon, és ürítsen. Ezért kell reggelente arcot mosni."

A szempillaatkák, más néven demodex atkák, apró pókfélék, amelyek a szőrtüszők közelében élnek az arcon és a szemek körül. Bár általában ártalmatlanok, túlszaporodásuk bőr- és szemproblémákhoz vezethet. Ez a beszélgetés hamar népszerűvé vált Redditen, majd továbbterjedt TikTokra, ahol újabb figyelmet kapott. 

Belegondolni is hátborzongató

Ha már csak annak a gondolata is félelemmel tölt el, hogy apró atkák táplálkoznak, ürítenek és petéket raknak a szempilláidon, fontos, hogy emlékeztesd magad arra, hogy ezek a paraziták az emberi anatómiához tartoznak, és kis mennyiségben segítenek megszabadulni az elhalt bőrsejtektől, amelyek különben zombiszerű megjelenést okozhatnának. Azonban, ha túl sok van belőlük, olyan problémák jelentkezhetnek, mint a dermatitisz, gyulladásos akne, rosacea és alopecia. Az atkák átterjedhetnek egyik emberről a másikra, ezért nem ajánlott megosztani a szempillával érintkező sminket, például a szempillaspirált és szempilla keféket.
 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.