Teherautósofőrből lett Hollywood királya: 70. születésnapját ünnepli James Cameron

legenda james cameron születésnap
A Titanic, az Avatar, a Terminátor rendezője, a mozitörténelmet megváltoztató ember a 70. születésnapját ünnepli. Mi pedig áttekintettük, hogyan lett egy sofőrből a világ legsikeresebb filmese James Cameron.

Hollywood legsikeresebb rendezője, James Cameron 1954. augusztus 16-án a kanadai Kapuskasing városában egy ápolónő és egy villamosmérnök gyermekeként. Kevesen tudják, hogy középső neve a Francis. 1971-ben költözött át az Egyesült Államokba, de az amerikai állampolgárságot azóta sem vette fel. Az Avatar készítése alatt szeretett bele Új-Zélandba, és 2020 óta végleg odaköltözött a családjával együtt.

James Cameron
James Cameron 70 éves lett
Forrás: Getty Images via AFP

A sofőrködést hagyta ott a filmszakmáért

Fizika szakra járt egyetemre, majd irodalomra váltott, de egyiket se fejezte be. Egy ideig teherautósofőrként dolgozott, és a legtöbb időt sörözéssel és LSD fogyasztásával töltötte. A Csillagok háborúja jelentett számára akkora moziélményt, hogy elhatározta: az addig csak hobbiként űzött forgatókönyvírásból akar megélni.

Kirúgták az első filmjéből

A filmszakmában az első munkákat a gyártási részlegen kapta díszletépítőként, látványtervezőként, effektesként. A Piranha 2. – Repülő gyilkosok című B-horrorban kapott először lehetőséget rendezőként, de két hét forgatás után kirúgták. Még a Terminátor – A halálosztót is független produkcióként, minimális költségvetésből készítette el, hogy aztán befusson vele Arnold Schwarzeneggerrel együtt, és jöjjenek az olyan hollywoodi szuperprodukciók a karrierjében, mint A bolygó neve: Halál, A mélység titka, vagy a Terminátor 2.

 

James Cameron a filmvilág ura

A kilencvenes években saját produkciós céget alapított, és belevágott egy olyan óriásprojektbe, amiről mindenki le akarta beszélni. Az áltata írt és rendezett Titanic azonban minden idők addigi legsikeresebb filmje lett gigantikus bevételi rekorddal és 11 Oscar-díjjal. Cameron nem véletlenül ünnepelte utána az „Én vagyok a világ ura!” felkiáltással az Oscarját.

Ő rajzolta az aktképet Kate Winsletről

A Titanic egyik híres jelenetében Leonardo DiCaprio karaktere lerajzolja a meztelen Kate Winsletet. A forgatáson a rajzot azonban James Cameron készítette el, sőt övé a rajzoló kéz is a közeli snittben. Ehhez viszont meg kellett fordítani a képet, mivel Cameron bal-, míg DiCaprio jobbkezes.

Lemerült a Mariana-árok mélyére

Cameron híres a tudományos érdeklődéséről és a tenger iránti szeretetéről, ez a kettő pedig összeért abban a vállalkozásban, amikor lemerült a Föld legmélyebb pontját jelentő Mariana-árok mélyére. Ő lett az első ember, aki egyedül jutott le oda a mélytengeri járművével, és több mint 3 órát töltött el 11 kilométerrel a felszín alatt.

Nála jobban senki sem készít sikerfilmet

Ő az egyetlen rendező, akinek három filmje is túllépte a 2 milliárd dolláros bevételi álomhatárt, ennek még csak a közelében sincsen senki más. Minden idők öt legsikeresebb filmjéből hármat ő készített (Titanic, Avatar, Avatar: A víz útja), és 24 év telt úgy el eddig, amikor az ő filmje volt az aktuális bevételi rekorder a mozitörténelemben.

 

A szakmabeli nőre esküszik

Még az őt kedvelők szerint sem könnyű természetű ember, és ez megmutatkozik abban is, hogy már az ötödik feleségét fogyasztja. A korábbi házasságai mind alig néhány évig tartottak, és jellemzően szakmabeliekkel kötötte őket, mint a producer Gale Anne Hurd, a rendező Kathryn Bigelow, vagy a színésznő Linda Hamilton. Végül szintén egy színésznő, a Titanicban is szerepelt Suzy Amis oldalán találta meg a boldogságot, aki 2000 óta a párja, 3 közös gyerekkel.

1 millió dollárt fizetett ki egy barátjának váltságdíjra

Közeli barátságot ápol a mexikói filmrendező Guillermo Del Toróval, akinek 1998-ban elrabolták az édesapját, és busás váltságdíjat követeltek érte a bűnözők. Cameron egymillió dollárnyi készpénzzel segítette ki a barátját a szorult helyzetben.

Talán még készít mást is, mint Avatart

A 2000-es évek közepe óta mással sem foglalkozik, mint az Avatar-projektjével, és az eddigi két rész után még három(!) továbbit tervez. Ha az eddigi tempóban halad, akkor kérdéses, hogy be tudja-e fejezni a nagy álmát, ami mellett azért egy kisebb produkciót is tervez: a The Informationist című filmben egy izgalmas afrikai túszszabadítást mesélne el.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.