Diana hercegné a tánctanárának vallotta be: Károly kegyetlen beszólása miatt lett bulimiás

Diana In Washington
Diana In Washington/huty25061 - Princess Diana Archive
betegség Diana hercegné bulimia
Majdnem három évtized telt el azóta, hogy a világ kénytelen volt búcsút venni a néhai hercegnétől. Egykori tánctanára, Anne Allan új, Dancing With Diana című könyvében írt többek között a néhai Diana hercegné bulimia elleni küzdelméről is.

Néhány héttel Diana hercegné és Károly herceg 1981-es királyi esküvője után Anne Allan, a London City Ballet táncosa és balettmestere rendkívüli felkérést kapott: a walesi hercegné kért tőle táncórákat.A tánctanár, aki kilenc évet töltött Diana hercegnő tanításával, új könyvében visszatekint a legleleplezőbb és időnként szívszorító pillanataikra. 

Diana hercegné John Travolta tánc
Diana hercegné imádott táncolni: a képen John Travolta a táncpartnere a Fehér Házban
Forrás: Pete Souza/The White House via G

Diana hercegné a királyi eseményeken alkalmatlannak érezte magát, és ezen Károly sem sokat segített

A tánctanár Diana hercegné életében diszkréten kezelte a rábízott titkokat, most azonban úgy érezte, el kell mondania, hogyan emésztette fel szép lassan a betegség egykori tanítványa életét 

„Diana elmagyarázta, hogy a bulimiája akkor kezdődött, amikor elkezdett fontos eseményeken részt venni, különösen olyan vacsorákon, ahol le kellett ülnie enni” - emlékezett vissza Allan. „A sok emberrel való találkozás rémisztő volt számára, ahogy az az érzés is, hogy minden egyes mozdulatát, kinézetét vagy mondandóját megítélik Teljesen alkalmatlannak érezte magát. Azt mondtam neki, hogy a betegség megértése az előre vezető út,  és idővel majd rájön, hogyan ne ítélje el magát” mesélte el az egyik portálnak Allan. 

Princess Diana and Prince Charles Dancing
Diana hercegné és Károly herceg imádtak táncolni
Forrás: Princess Diana and Prince Charles Dancing/men:CB2

Érzései ellenére nem csak tánctudásával kápráztatta el a hivatalos események résztvevőit, és bár tény, hogy ő és Károly imádtak táncolni, sem ez, sem a britek szeretete nem változtatott az önértékelésén, ráadásul nem kellett sok idő, hogy elkezdjenek repedezni a házassága falai is.

Diana először 1992-ben, az Andrew Morton életrajzi könyvéhez készített felvételeken ismerte be, hogy küzdött a bulimiával. A hercegnő az egyik felvételen így beszélt betegsége eredetéről: 

A bulimia az eljegyzésünk utáni héten kezdődött, és majdnem egy évtizedbe telt, mire leküzdöttem. A férjem a derekamra tette a kezét, és azt mondta: ó, egy kicsit pufókok vagyunk, nem? És ez és a Kamilla-dolog kiváltott belőlem valamit”.

Három évvel később, 1995-ben, a BBC Panorama című műsorában adott interjújában Diana hercegné őszintén beszélt evészavaráról:

„Több éven keresztül bulimiától szenvedtem. És ez olyan, mint egy titkos betegség. Azért okozod magadnak, mert az önbecsülésed mélyponton van, és nem tartod magad értékesnek. Naponta négyszer-ötször megtömöd a gyomrodat — egyesek többször is —, ami ad neked egyfajta komfortérzetet. Olyan, mintha egy pár kar lenne körülötted, de csak átmenetileg, ideiglenesen. Aztán megundorodsz a puffadt gyomrodtól, és kihányod az egészet”.

A pusztító betegséggel folytatott hosszan tartó küzdelme során Diana hercegné a szégyenérzete miatt döntött úgy, hogy a királyi családot nem tájékoztatja.

„Tudni kell, hogy ha valaki bulimiában szenved, nagyon szégyelli magát, és gyűlöli magát - és az emberek azt hiszik, hogy pazarolja az ételt -, ezért nem beszél erről az emberekkel. A bulimiával az a baj, hogy a súlyod mindig ugyanaz marad, míg az anorexiánál láthatóan fogysz. Tehát végig tudsz színlelni. Nincs bizonyíték” — magyarázta Diana. 

Diana hercegné 1981-ben kötötte össze az életét az akkor még walesi herceg, ma már Károly királlyal. A párnak viharos házassága alatt két fia született, Vilmos herceg és Harry herceg. Amikor kiderült, hogy Károlynak viszonya volt akkor még szeretőjével, jelenlegi feleségével, Kamilla királynéval, a hűtlenség miatt mélyen megbántott Diana úgy döntött, hogy elválik Károlytól, és 1996-ban ez hivatalosan is megtörtént. Tragikus módon, alig egy évvel később a hercegné egy párizsi autóbalesetben vesztette életét.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.