Kamilla kegyetlen levelet küldött Károly királynak: összetörte a szívét

III. Károly király és Kamilla királyné
AFP or licensors/Britain's King Charles III and Britain's Queen Camilla attend the annual Braemar Gathering in Braemar, central Scotland, on September 7, 2024. The Braemar Gathering is a traditional Scottish Highland Games which predates the 1745 Uprising, and since 1848 it has been regularly attended by the reigning Monarch and members of the Royal Family. (Photo by ANDY BUCHANAN / AFP) - AFP
brit királyi család Kamilla királyné II. Erzsébet királynő III. Károly király
Még csak herceg volt, amikor Kamilla levelet írt a későbbi uralkodónak, aki épp a brit királyi haditengerészetnél szolgált. A levél tartalma összetörte a később Károly királyként trónra lépő herceg szívét.

Első házasságuk előtt Károly és Kamilla romantikus kapcsolatban éltek. Károly király akkor még walesi herceg volt, és állítólag már az első találkozásukkor teljesen belezúgott a később második feleségébe. A pár azonban kénytelen volt szünetet tartani, amikor a 24 éves Károly elment a Királyi Haditengerészethez szolgálni. A távollét alatt pedig kegyetlen levelet kapott Kamillától.

BRITAIN-ROYAL-WEDDING, III. Károly király és Kamilla királyné esküvője
Károly király és Kamilla királyné csak 2005-ben házasodhatott össze: ez volt mindkettőjül második házassága
Forrás: AFP/2005 AFP

Mivel törte össze Kamilla a későbbi III. Károly király szívét? 

Írt Charlesnak, hogy közölje vele, hogy elfogadta Andrew Parker Bowles, egy gárdista tiszt házassági ajánlatát, aki az 1960-as évek vége óta volt a barátja. Penny Junor királyi író a Kamilláról szóló könyvében, a The Duchess: The Untold Story (A hercegné: Az el nem mondott történet) című könyvében írt a levélről, melyben elmondta, hogy Kamilla maga írta meg Károlynak a döntését, és ezzel összetörte Wales hercegének szívét.

Penny azt is állította, hogy a letört herceg megosztotta a szívfájdalmát a barátaival és a családjával. „Gyötrődő leveleket küldött a hozzá legközelebb álló és számára legkedvesebb embereknek. Különösen „kegyetlennek” tűnt számára — írta az egyik levélben —, hogy „a sors úgy rendelte, hogy egy ilyen békés és kölcsönösen boldog kapcsolat mindössze hat hónapig tartson”.

Kamilla és Andrew 1973. július 4-én kötött házasságot római katolikus szertartás keretében a londoni Wellington Barracks-i gárdakápolnában. Ő akkor 25, míg férje 33 éves volt. Az eseményt az „év társadalmi esküvőjének” tartották, 800 vendéggel, köztük Anna hercegnővel, a királynő húgával, Margit királynéval és az anyakirálynővel.

Két gyermekük született, Tom — Károlyt nevezték fel az egyik keresztapjának — és Laura. 1994 decemberében, 21 év házasság után a pár beadta a válókeresetet, arra hivatkozva, hogy évek óta külön élnek. A válást 1995. március 3-án véglegesítették. Károly és Kamilla 2005 februárjában jelentették be saját eljegyzésüket. Polgári szertartás keretében kötötték össze az életüket 2005. április 9-én a Windsor Guildhallban, ami után a királynő és Fülöp herceg a windsori kastélyban adott fogadást.

Mindössze 28-an voltak jelen, hogy tanúi legyenek a házasságuknak — köztük Vilmos herceg és Harry herceg, valamint Károly testvérei, Anna, András és Edward. A vőlegény szülei azonban nem jelentek meg. Az anglikán egyház fejeként a királynő végül úgy döntött, hogy nem helyénvaló, hogy részt vegyen két elvált ember esküvőjén. Nem volt azonban kétséges, hogy teljes mértékben támogatta a párt. A korábbi királyi komornyik, Grant Harrold szerint a királynő segített megünnepelni fia különleges napját. A néhai II. Erzsébet királynő szervezte meg az esküvő fontos részleteit, a virágoktól kezdve Károly és Kamilla jegygyűrűiig. Sőt, még vicces beszédet is mondott az ifjú pár fogadásán. 

Grant így nyilatkozott: „A legnagyobb tévhit az esküvővel kapcsolatban az, hogy a királynő nem élvezte, vagy nem támogatta, ez teljes képtelenség. Hogy részt vesz-e a szertartáson, mindig is kétséges volt, de a fogadáson örömmel jelent meg. A királynő csodálatos volt, nagyon vicces beszédet mondott, nagyon boldog volt, ahogy Fülöp herceg is. Nem emlékszem a pontos szavaira, de vicces volt. A kapcsolatukat egy Grand National lóversenyhez hasonlította. Nagyszerű humorista volt, és remekül tudott bánni a szavakkal”.

Azóta sok víz lefolyt a Temzén, Károly király lett, Kamilla királyné pedig azóta is hűséges társa.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.