IQ-teszt: csak a magas IQ-júak oldják meg ezt a banános fejtörőt 7 másodperc alatt

fejtörő IQ tesztek nehéz feladvány
A cél annak meghatározása, hogy a tábla jobb oldalán melyik zsinór vezet a banánhoz rögzítetthez. Te kitalálod hogy melyik a banános IQ-teszt helyes megfejtése?

Ez az új IQ-teszt azt állítja, hogy csak a magas IQ-val rendelkező emberek tudják 7 másodperc alatt megoldani. Fontos, hogy alaposan nézd meg a képet, ahelyett, hogy pillanatok alatt döntenél a négy lehetséges válasz közül. A képen egy banán köré tekert zsinór látható, amely egy fából készült deszka felé nyúlik, a másik oldalon négy szál „1, 2, 3, 4” felirattal. Nézd meg jól a képet, neked sikerül megtalálnod a helyes választ 7 másodperc alatt?

IQ-teszt
IQ-teszt: szerinted melyik szál csatlakozik a banánhoz? Forrás: jagranjosh.com

Miért hasznos számodra ez az IQ-teszt?

Mivel háromdimenziós világban élünk, az optikai csalódások megtéveszthetnek, mert az agyunk nem kapja meg azokat az információkat, amelyeket a mindennapi életében kapna: mint például a mélység, az árnyékolás, a világítás és a pozíció, amelyek segítenek neki értelmezni a látottakat. Az ilyen típusú optikai illúziók nagyszerűek arra, hogy másfajta ingerekkel stimuláljuk az agyunkat, és segíthetnek a vizuális és térbeli érvelési készség fejlesztésében. 

Az ilyen típusú rejtvények sokat elárulnak arról, hogyan gondolkodsz és hogyan látod a világot, és segíthetnek a problémamegoldó és logikus érvelési készség fejlesztésében. 

Tanulmányok kimutatták, hogy a fejtörők fontos szerepet játszanak a memória és a figyelem fenntartásában, valamint javítják a problémamegoldó készségeket, megelőzik a kognitív hanyatlást, növelik az egyén mentális mozgékonyságát és az információ gyors feldolgozásának képességét.

A válasz nem is olyan egyszerű, mint elsőre gondolnád

Jargan Josh szerint, aki létrehozta ezt az optikai csalódást, sokan azt hiszik, hogy a 3. a helyes válasz. Ennek az az oka, hogy az agy nem nézi meg a képet teljes egészében, hanem átugrik néhány szakaszon, hogy így gyorsabban dolgozhassa fel a képen látható információt. Agyunk úgy működik, hogy a legalapvetőbb információkat keresi, hogy gyorsan azonosítani tudja, hogy mit néz, és kitalálja, mi a teljes kép.  2011-ben a Glasgow Egyetem kutatói azt találták, hogy ha valami nem tiszta a szemnek, az elme megjósolja, mit fog látni, és kitölti az üres helyeket. Fraser Smith kutató szerint az agyunk egy hihetetlenül összetett kiarós játékot képes létrehozni bármilyen darabból, amihez hozzáfér. Bár a legtöbben a 3. választ jelölik meg helyes válaszként, valójában nem az az IQ teszt megfejtése. Ha alaposan megvizsgálod a lehetséges opciókat, és vonalat húzol a banán és a tábla közé, észre fogod venni, hogy a 2. zsinór az, ami a gyümölcshöz vezet:

IQ-teszt
Banános IQ-teszt helyes megfejtése. Forrás: jagranjosh.com

Sikerült megoldanod 7 másodpercen belül? Szuper, büszke lehetsz magadra! De vajon az ismerőseidnek is sikerül-e? Küldd tovább nekik! 

Ha tetszett ez a teszt és szívesen próbára tennéd még tudásodat és kreativitásodat, fejtsd meg alábbi tesztjeinket is: 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.