Ételek, amiket egyél bátran a betegség alatt!
Nem csupán népi bölcsesség a megfázás, torokfájás alatti húslevesfogyasztás: az étel tápanyagokban nagyon gazdag, sok benne a megnézium és a foszfor, a meleg lé pedig nagyon jót tesz a szervezetnek és a léleknek egyaránt.
Ezek közül is a zöld tea az egyik leghatékonyabb: csordultig tele van antioxidánsokkal, emellett baktérium- és vírusölő tulajdonságokkal is bír. Ha olyat szeretnél kortyolgatni, ami nem tartalmaz koffeint, készíts antibakteriális hatású kamillateát vagy a torokfájás ellen nagyon hatásos hársfateát.
Remek köhögéscsillapító, legalább olyan hatékony, mint a gyógyszerek: egy 2010-es kutatásban bebizonyították, hogy azok a gyerekek, akik lefekvés előtt 2,5 ml mézet kaptak, hamarabb meggyógyultak, mint azok, akiket köhögéscsillapítóval kezeltek. A hársméz különösen ajánlott, ha lebetegedtél: enyhíti a köhögést, a megfázást, hársfateával kombinálva pedig még intenzívebb a hatása. De ha álmatlansággal küzdesz, akkor is jó megoldás ez a mézfajta, melyet jó ideje alkalmaznak már a népi gyógyászatban.
A grépfrút, a narancs, a citrom mind erősíti az immunrendszert a magas C-vitamin-tartalom miatt, és nátha ellen is kiválóak. Ha teheted, válassz frissen facsart leveket, készítsd el te otthon magadnak kedvenc citrusfélédből a napindítót. Mivel a betegség alatt különösen fontos a megfelelő folyadékbevitel, az is jó megoldás, ha másfél liter vízhez facsarsz 2 grépfrútot vagy citromot, és azt elkortyolod a nap folyamán.
Kiváló gomba- és baktériumölő, gyulladáscsökkentő, és lúgosító hatása miatt is érdemes almaecetes vizet innod, ha lebetegedtél. A Life.hu szakértője, Ihász Katalin szerint is nagyon jó választás az almaecet, egy korábbi írásunkban így vélekedett róla. „Az almaecet jótékony hatásait már az ókori kultúrákban élő emberek is felismerték és alkalmazták. Az almaecet ecetsav és aromaanyagok vizes oldata, összetevői pozitívan hatnak a szervezetre. A benne lévő pektin serkenti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, a gyomorra és a bélrendszerre kedvező hatással van. Bázikus kémhatást vált ki a szervezetben, jó hatással van a keringésre, ráadásul immunerősítő is."
Ha úgy érzed, megfáztál, valami csípős étel egészen biztosan kitisztítja a melléküregeket. Először is leviszi a nyálkahártya duzzadtságát, segít a köpetürítésben, nem mellesleg a fájdalmat is csökkenti, így sokkal könnyebb lesz lélegezni. Csak akkor, ha nincsenek gyomorproblémáid, fogyassz megfázáskor wasabit, jó erős tormát, csilipaprikát - hidd el, beválnak majd!
Természetesen nem maradhat le a listáról az egyik legjobb természetes antibiotikum. Kiváló immunerősítő, növeli a vérben azon enzimek számát, melyek segítik a méregtelenítést. Kutatások kimutatták, hogy a fokhagyma nemcsak a megfázást segít kivédeni, de ha már lebetegedtél, csökkenti a betegség mértékét és időtartamát is. De emellett még számtalan pozitív hatása van, melyeket itt csokorba is szedtünk.
Egy 2010-es tanulmány kimutatta, hogy a bodzakivonat képes megölni a H1N1 vírust: tudósok szerint egy benne lévő vegyület bevonja a vírusokat, és segít őket távol tartani az egészséges sejtektől. Régen a bodzavirágot izzasztóként javasolták megfázáskor, tea formájában: egy csészébe tegyél 2 kanál bodzavirágot, forrázd le, 6 perc után szűrd le, és kortyolgasd naponta 2 alkalommal!
A tél slágere, az immunrendszer megmentője, és ráadásul az íze is nagyon kellemes. Fejfájásra, hányingerre gyógyír, de megfázásra, torokfájásra is kiváló, és leginkább teaként érdemes beiktatnod a napirendedbe. Nemrég itt írtunk is arról, hogyan készítsd el otthon a gyömbérteádat!
Azon kívül, hogy a banánnak magas a vitamintartalma, nagyon jót tesz a gyomornak. Ha az influenza, a megfázás kikészítette a gyomrodat, fogyassz banánt!
Vírusölő, gyulladáscsökkentő, különösen jót tesz azoknak, akiknél a bélfallal problémák vannak. Nagy mennyiségű antioxidáns hatású flavonoidot tartalmaz, emellett nagyon gazdag A- és C-vitaminban, illetve ásványi anyagokban: található benne kalcium, magnézium, vas, cink, mangán, bór és réz is. Az oregánóból készült olajat is érdemes fogyasztnod megfázáskor, köhögés ellen, jót tesz orrdugulás és orrfolyás esetén is.
Ételek, amiket mellőzz, ha lebetegedtél
A betegség alatt különösen fontos, hogy lúgos hatású ételeket egyél, így próbáld kerülni a savasító tejtermékeket, a magas gluténtartalmú ételeket, és fogyassz kevesebb vörös húst.
Még ha jól is esne, akkor se feltétlenül cukorral, csokival, süteményekkel tömd magad, ha beteg vagy. A cukor és a mesterséges édesítők ugyanis szintén savasítanak. Használj mézet, és egyél inkább édes gyümölcsöket, aszalványokat, ha valami édes finomságra vágysz!
Ebben a pár napban próbálj tartózkodni a zsíros fogásoktól, amik megterhelik a gyomrodat, az emésztőrendszeredet. Ha megfáztál, próbálj ne hamburgert és nagyon laktató ételeket enni, részesítsd inkább előnyben a rost- és tápanyagdús fogásokat.
Még nem igazán született egységes álláspont arról, hogy a lázas megbetegedések alatt mennyire egészséges tejtermékeket fogyasztani: egyesek szerint épp ilyenkor kell, ám a többség azt javasolja, mivel a savanyított termékek nyákosodást okozhatnak, érdemes ilyenkor kihagyni az étrendből a joghurtot, a kefirt. Ha azonban enyhülnek a tünetek, nem árt törekedni a fehérjefogyasztásra túró, tojás, sovány hús, sajt formájában.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.