Te ismered a fiatalság forrását? Mutatjuk, hogy maradhatsz fitt ötven fölött is

Forrás: freepik -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fiatalság az örökké vágyott állapot, hiszen mindenki szeretne fiatal maradni, annak minden előnyével. Talán a legvágyottabb előnye a fiatalságnak, az a túláradó, szinte végtelen és folyamatosan újratermelődő energia, amivel egy fiatal, nap mint nap rendelkezik. Fittebb élet, energikus mindennapok, amikor a motivációnk az egekben, mert egyszerűen könnyű frissnek és erősnek maradnunk. Fiatalon a bőrünk is rugalmas, szervezetünk és sejtjeink pedig folyamatos megújulásban vannak.

Forrás: freepik

A korral minden megváltozik

Ahogyan egyre idősebbek leszünk, a testünk és szervezetünk működése megváltozik. A korral a sejtjeink egy része már nem tudja megfelelően ellátni funkcióit, illetve a szerveinkben található sejtjeink száma is csökken.

A csontok sűrűsége romlik. Ennek egyik oka az, hogy a szervezetünk kevesebb kalciumot szív fel a táplálékainkból, és ezzel a kalcium mennyisége is csökken a csontokban.

A legtöbb ember hajlékonysága nagymértékben csökken. Az izomtömeg csökkeni kezd és az izomerő is gyengül. Ez a folyamat már 30 éves kor után elkezdődik. Érdekesség, hogy az izom összetétele is változik, mivel a gyors összehúzódású izomrostok mennyisége csökken a lassú összehúzódású izomrostokhoz képest.

A bőrünk a korral veszít nedvességtartalmából, feszességéből és rugalmasságából is, ezért megjelennek a ráncok. Ennek egyik oka az, hogy a kollagén és az elasztin kevésbé lesz rugalmas az évek múlásával.

Az emésztőrendszer kevésbé van kitéve az öregedésnek. A gyomor működése lassul, illetve rugalmasságának csökkenésével csak kevesebb ételt tud egyszerre befogadni.

Hogyan maradhatunk mégis kirobbanó formában 50 fölött is?

Bár az öregedés önmagában elkerülhetetlen, mégis nagyon sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy erősek, rugalmasak, fittek és energikusak maradjuk 50 fölött is.

Rendszeres mozgás és testedzés

Szerencsére ha rendszeresen mozgunk, és előtérbe helyezzük a súlyzós edzéseket, megelőzhetjük az izomvesztést, és megtarthatjuk erőnket az idő múlásával is. A kardio edzésekkel az ízületek is jó formában maradnak, és fitten tarthatjuk a szív-és keringési rendszert. A jóga kifejezetten hasznos tud lenni a rugalmasságunk fenntartásában. Ezzel a mozgásformával ráadásul kíméletesen javíthatunk a testtartásunkon, növelhetjük a gerincünk egészségét, javíthatjuk emésztésünket és koncentrációnkat is.

Egészséges táplálkozás

A fiatalság kulcsa az étrendben is lakozik. Ha tisztában vagyunk a saját szervezetünk állapotával, igényeivel, hajlamainkkal, akkor folyamatosan a számunkra szükséges ételeket fogyasztva energikusak maradhatunk. A megfelelő szénhidrát-, fehérje- és zsírbevitel alapvető fontosságú. Együnk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt a szezonálisan elérhetőekre összpontosítva! A cukor mennyiségének csökkentése egyre fontosabb, ahogyan előrébb lépünk a korban.

Étrendkiegészítők

A csontritkulás elkerülése és a csontok erősítése miatt mindenképpen szedjünk kalciumot. A D-vitamin elősegíti a kalcium megfelelő felszívódását. Ezenkívül hasznos a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében is.

Kollagén por

A kollagén egy fehérjetípus, amely sok helyen jelen van szervezetünkben. Ilyen a bőr, az inak, a csontok, a vérerek és az emésztőrendszer. A bőrben legfőképp rugalmasságot és erőt ad a szöveteknek. Máshol az izmok, inak, szalagok, porcok összekötéséért felelős. Mivel a szervezetben a kor előrehaladtával nagyon nagy mennyiségben csökken a kollagén mennyisége, ezért mindenképpen érdemes étrendkiegészítő formájában bevinnünk a megfelelő mennyiséget. A kollagén por hatásai közé tartozik, hogy növeli a bőr feszességét, elősegíti a bőr megújulását és regenerációját, javítja a csontok minőségét, és segíti a csontritkulás elkerülését. A kollagén pótlásával javítható az ízületek rugalmassága és mozgékonysága, emellett egészségesen tartja az artériákat, és a vérnyomás normalizálásában is segít.

Bőrápolás

A bőrt is szuper formába hozhatjuk egy kicsit több figyelemmel és gondoskodással. Ha minden nap reggel vagy este megfelelő ápolást biztosítunk a megfelelő hatóanyagokkal, akkor fitten és egészségesen tarhatjuk a bőrünket még 50 év felett is. A bőrrel is csodát tesz a kollagén terápia. Feszesít, rugalmasságot ad, feltölti és erősíti a bőrt.

Ezeket a szokásokat érdemes hanyagolni

A fenti tanácsok mellett, csak akkor érhetünk el valódi sikert, ha felhagyunk azokkal a szokásainkkal is, amelyek viszont keresztbe tesznek egészségünknek. A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás megrekeszti a szervezetet a regenerációs folyamatában, hiszen a szervezetünkbe vitt káros anyagok kiválasztása plusz energiákat követel meg testünktől. A helytelen étkezési szokásokkal és a túlzott cukorbevitellel szintén vigyáznunk kell, mert ezek plusz méreganyagok a szervezet számára. Ne felejtsük el, hogy a korral az energiánk is csökken, és nem mindegy, hogy mire és hogyan használjuk fel azt. A mozgásszegény életmód hatványozottan elősegíti az öregedést, hiszen nem kap elég éltető oxigént a szervezetünk a regenerálódáshoz.

Bárki lehet fitt és egészséges 50 felett is, kirobbanó energiával! Csak egy egy kis plusz figyelem, tudatosság, kitartás és rendszeresség kell hozzá! Megéri!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.