Unod már az espressot? Készítsd el otthon 2021 legmenőbb kávéitalait!

Forrás: freepik.com -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb ember számára a kávé sokkal több, mint egy egyszerű ital: segít felébredni az álmos reggeleken, és túljutni a délutáni holtponton. És bár a jó öreg de ütős eszpresszóval vagy a krémes capuccinoval nem lehet mellélőni, mégis érdemes egy kicsit jobban elmerülni a kávékészítés szinte végtelen világában!
Forrás: freepik.com

Olvass tovább és ismerd meg velünk 2021 leizgalmasabb kávétrendjeit! Plusz pont: ezeket az italokat akár te is elkészítheted, nem csak otthonodban, de akár utazás, nyaralás közben is!

French Press - a stílusos klasszikus

Ha testesen, ízesen és krémesen szereted a kávédat, akkor mindenképpen érdemes kipróbálni a French Press kávékészítést. A módszer olyannyira népszerű, hogy a franciák és az olaszok a mai napig nem tudnak megegyezni, hogy melyikükhöz kössék az eszköz feltalálását. De ez téged ne tartson vissza!

Hogyan készítsd el a kávédat a French Press kávékészítővel?

Először is szükséged lesz magára az eszközre, forró vízre és (lehetőleg frissen és közepes szemcseméretűre) őrölt közepes vagy sötét pörkölésű kávéra. Adagonként körülbelül 120 ml vízre és 8-10g kávéra lesz szükséged. Ezután forró vízzel melegítsd fel a kávéfőzőt, töltsd bele a megfelelő mennyiségű kávét, és öntsd fel egyszerre forró vízzel!

Ha ez megtörtént várj 4 percet, nyomd le finoman a szűrőt és voilá! Máris kész a gőzölgő kávéd!

Forrás: freepik.com

V60 - Érezd jobban a kávé ízét, mint valaha!

Az espresszó szuper, de tudtad, hogy a sötét pörköléssel rengeteg aromát elveszítesz? Ha igazán közeli kapcsolatba szeretnél kerülni a kávészemek lényegével, és meg szeretnéd tapasztalni, hogy milyen végtelenül változatos ízvilágot tud mutatni a kávé, akkor próbáld ki a Hario V60 kávékészítő eszközét! A V60 egy speciális, barázdált tölcsér, amelybe papírfiltert kell helyezni. Ebbe világos pörkölésű, minőségi kávé dukál, amiből bármelyik másik kávékészítési módszernél tisztábban kiérezheted az eredeti gyümölcsös, fűszeres, savas ízeket!

Hogyan készítsd el a kávédat a V60-nal?

Szükséged lesz magára az eszközre, valamint a beleillő papírfilterre. Ezen kívül érdemes beszerezni egy hattyúnyakú vízforraló kannát is, amivel majd precízen töltheted a vizet. Továbbá forró víz és frissen, finom és közepes szemcseméret közötti világos pörkölésű kávé fog kelleni.

Helyezd a tölcsért a kiöntőre, majd tedd bele a filtert és jól mosd át a forró vízzel. Ezután töltsd a kávét a filterbe, önts a kávé mennyiségéhez képest dupla annyi vizet. Hagyd ázni fél percig, Ezután kezdheted rátölteni a többi vizet a filter közepétől kifelé tartva körkörös mozdulatokkal. A töltés gyorsaságánál arra figyelj, hogy a kávé mindig maradjon víz alatt. Annyi vízre lesz szükséged, hogy áztatással együtt az egész folyamat körülbelül 2,5-3 perc legyen.

Bár elsőre körülményesnek tűnhet a kávékészítés, hidd el, megéri! Olyan arcát ismerheted meg a kávénak, amiről nem is álmodtál!

Forrás: freepik.com

Cold brew - nincs tökéletesebb a forró napokra

Mi lehet üdítőbb egy forró nyári napon, egy kellemesen hűs jegeskávénál? Ha már unod a fagylaltos, túlízesített italokat, ismerd meg a cold brew-t! Ezzel a kávékészítési módszerrel a V60-nal vetekedő változatos és különleges ízeket érhetsz el. Felejtsd el az espresso keserűségét és a specialty kávé savasságát! A cold brew íze imádnivalóan édes, gyümölcsös és sokszínű. Ráadásul akár mindenféle különleges eszköz nélkül, hideg vízből is elkészítheted és napokig eláll a hűtőben!

Hogyan készítsd el a cold brewt?

Most is minőségi, világos pörkölésű kávéra lesz szükséged, melyet ezúttal durva szemcseméretűre kell őrölni. Ebből viszonylag sokat, 60 g-ot kell felönteni 7,5 dl hideg vízzel, 12-24 órát áztatni hűtőben, majd egy textil vagy papír szűrővel leszűrni. Az elkészült ital fogyasztható magában vagy felönthető vízzel, tejjel.

Nyári napokon nincs jobb nála!

Ha érdekel a kávékészítés művészete, akkor látogass el cikkünk támogatójának, a Best Mixer Iskola barista tanfolyamára!

Kellemes szürcsölgetést kívánunk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.