5 tipp otthonteremtés előtt, hogy a finanszírozás miatt se kelljen aggódnunk!

PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem könnyű lépés az otthonteremtés, akár családként, akár önállóan vágunk bele. Cikkünkben 5 tippet adunk, amelyek megkönnyíthetik a megvalósítást, legyen szó a kezdeti ötletekről vagy a finanszírozási kérdésekről. Ma már számos lehetőség közül választhatunk, amellyel jobban járunk.
Forrás: MFB

1. Képzeljük el álmaink otthonát!


Első lépésként találjuk ki álomotthonunkat! Milyen típusú ingatlanban képzeljük el a jövőt? Egy komfortos lakásban a belvárosban? Egy vidéki házban nagy kerttel, garázzsal? Mostanában nagyon hasznos egy dolgozószoba, a távmunkának, külön szoba a gyerekeknek az otthoni tanuláshoz. Tisztán látjuk magunk előtt… Gondoljuk végig, mire lehet szükségünk, hogy az álomból valóság legyen.

2. Tervezzük meg a részleteket!

Itt az ideje, hogy az elképzelések megvalósítható formát öltsenek. Célszerű a fent leírt otthon képét átültetni a valóságba. Szükség van 4 hálószobára? Elegendő lesz 1 fürdő? Harmonizál az elképzelés a munkánkkal, az otthonunk minden lakója számára komfortos? Érdemes papírra vetni az ötleteket, esetleg többféle forgatókönyvet kidolgozni. Ha van lehetőség, hasznos lehet már ezen a ponton szakértőkkel konzultálni, legyen szó finanszírozási, belsőépítészeti vagy biztosítási kérdésekről.

3. Teremtsük meg a feltételeket!

Az otthonteremtés jelentős lépés, fáradságos munka és hosszú idő. A tervezés során érdemes belső erőforrásokban és külső feltételekben egyaránt gondolkodni. Előbbire példa a határozott döntések és kitartás, míg utóbbira a finanszírozás kérdések alapos átgondolása. Akár új otthon vásárlásáról, akár átalakításról vagy felújításról van szó, a legtöbb esetben van egy pont, ahol a ráfordítani kívánt összeg meghaladhat egy határt, és hitelfelvétel mellett döntünk. Kölcsönigénylés előtt minden esetben érdemes tájékozódni az elérhető lehetőségekről, áttekinteni pénzügyi helyzetünket és annak megfelelő konstrukciót választani.

4. Csak kiszámítható külső finanszírozást vegyünk igénybe!

A tervezhető, kiszámítható hitelezést zászlójára tűzve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) aktívan tesz a lakosság pénzügyi tudatosságának erősítéséért, valamint azért, hogy a bankok közérthető és kiszámítható feltételrendszerű, hosszabb kamatperiódusú, forintalapú hiteleket is kínáljanak, amelyekkel a kockázatok mérsékelhetők. Ezért a személyi kölcsönöknél. lakáshiteleknél és a lakásbiztosításoknál a jegybank bevezette a további szigorú kritériumoknak is megfelelő Minősített Fogyasztóbarát védjegyet. Ha ezt látjuk egy pénzügyi terméknél – legyen az jelzáloghitel, személyi kölcsön vagy otthonbiztosítás – a gyors és egyszerű ügyintézés mellett, ügyfélbarát konstrukcióra számíthatunk.

Számos, az MNB által minősített terméket találunk a piacon, már ezek között sem könnyű eligazodni. Ezért érdemes a jegybank összehasonlító oldalain tájékozódni. Itt néhány egyszerű paraméter megadása után azonnal sorrendbe állított listát kapunk az elérhető ajánlatokról, amelyek között a legfelső találat a számunkra biztosan kedvezőbb feltételeket jelenti. Lakáshitelek és személyi hitelek esetén is van lehetőségünk otthonunk kényelméből összevetni az ajánlatokat a jegybank kalkulátoraival, ha már a megvalósítás szakaszába ért otthonteremtési projektünk.

5. Tervezés után is fontos a pénzügyi segítség!

A fenti lépésekkel máris sokkal közelebb kerültünk álomotthonunk megvalósításához. Mielőtt azonban ténylegesen belevágnánk a kivitelezésbe, jó ha tudjuk, hogy annak bármely szakaszában kaphatunk a finanszírozásra vagy a biztonságra szóló szakértői támogatást választott pénzintézetünktől és biztosítónktól. És bármikor felmerülnének bennünk finanszírozással kapcsolatos kérdések, az MNB segítségével gyorsan és könnyen kalkulálhatunk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.