Az olvasás jótékony hatásai. Ezért adj könyvet a gyereked kezébe

Shutterstock/Svitlana Martynova -
kultúra könyvek olvasás programok gyerekeknek
Számtalan pozitív hatása van, ha a gyerek már fiatalon könyvet vesz a kezébe. De hogy miért olyan fontos az olvasás már gyerekkorban? Íme a 10 legfontosabb előnye.

Itt a nyár, a vakáció ideje, amikor az otthon töltött szabadidőt jó lenne tartalmasan eltölteni a gyerekekkel. Az olvasás remek és szórakoztató időtöltés, hiszen számos fantasztikus gyerekkönyv közül is választhattok, amelyek között bármely korosztály megtalálhatja a kedvencét. Ezen felül fontos szerepet is tölt be a gyerekek fejlődésében és számos pozitív hatással is bír. De mit tegyél, ha a gyereked nem szeret olvasni? Cikkünkben erre is adunk néhány tippet.

olvasás
Az olvasás nemcsak szórakoztató, hanem rendkívül hasznos tevékenység is.
Forrás: Shutterstock/Przemek Klos

Hogyan hat gyerekünk fejlődésére az olvasás?

Fontos, hogy minél korábban megismertessük gyerekeinket a könyvek világával. Egy könyvben elmerülve felfedezhet új helyszíneket, izgalmas karaktereket, különleges történeteket. Olvasás közben észrevétlenül tanulhat meg új szavakat és kifejezéseket, bővítve ezzel szókincsét. Ezen felül új ismereteket is elsajátíthat. Az olvasás fontosságát és jótékony hatásait tehát nem szabad alábecsülni.

Mik az olvasás legfőbb pozitív hatásai a gyerekek életében?

Az olvasás segít a gyerekeknek bővíteni szókincsüket, fejleszteni nyelvi kifejezőkészségüket és jobban megérteni a nyelvtant. A rendszeres olvasás javítja kommunikációs készségeiket mind írásban, mind szóban.

A könyvek és történetek olvasása lehetőséget ad arra, hogy a gyerekek képzeletük szárnyalásával megismerkedjenek új világokkal, helyszínekkel és karakterekkel. Ezáltal fejlődik kreativitásuk és problémamegoldó képességük.

Olvasás közben a gyerekek számos különböző szereplővel találkozhatnak, akik különböző élethelyzetekkel küzdenek. Ez segít megérteni és átérezni mások érzéseit és perspektíváit, ami növeli az empátiájukat és segít konfliktusok kezelésében a társas kapcsolataikban.

Az olvasás fejleszti a koncentrációt, a figyelem összpontosítását és a memóriát. Ezek a készségek nagyon fontosak ahhoz, hogy jól teljesítsen az iskolában és hogy a tanulás is könnyebben menjen neki.

Az olvasás lehetőséget ad a gyerekeknek arra, hogy kikapcsolódjanak, feltöltődjenek, csökkenti a stresszt és a feszültséget.

Az olvasás 10 legfőbb előnye a gyerekek számára:

  1. Bővíti szókincsüket, kommunikációs készségeiket
  2. Javítja iskolai teljesítményüket, tanulási képességeiket
  3. Élénkíti fantáziájukat
  4. Fejleszti a kreativitásukat
  5. Fejleszti az empátiájukat
  6. Csökkenti a stresszt
  7. Javítja koncentrációs képességüket
  8. Javítja a szülő és a gyerek közötti kapcsolatot
  9. Támogatja kognitív fejlődésüket
  10. Fejleszti társas kapcsolataik minőségét

Így ösztönözheted gyerekedet, hogy többet olvasson!

Természetesen erőltetni semmit sem szabad, ne tegyük az olvasást kényszerré vagy kötelességszerű tevékenységgé. Előfordulhat, hogy így a törekvéseink balul sülnek el és a gyerek csak még jobban eltávolodik a könyvek világától. Inkább hangsúlyozzuk az olvasás örömét, a fantázia szabadságát és az új világok felfedezését. Íme néhány tipp, ami segíthet, hogy felkeltsd érdeklődését a könyvek iránt. 

- Mutass jó példát, hiszen ha azt látja, hogy te is rendszeresen és szívesen olvasol, akkor  könnyen felkeltheted a kíváncsiságát az olvasás iránt.

- Legyen a nyári szünet alatt, vagy hétvégente egy olyan dedikált idő, amikor mindenki nyugodtan elolvashat egy-két fejezetet kedvenc könyvéből.

- Alakítsd ki úgy a könyvespolcodat, hogy a gyerek könnyen hozzáférjen a kedvenc könyveihez.

- Beszélj vele az általa olvasott könyvekről. Kérdezd meg, mi tetszett neki a történetben, melyik karakter volt a kedvence, és miért. Ez segíthet mélyíteni az olvasmányélményt és növelni az érdeklődést az olvasás iránt.

- Menjetek el együtt a helyi könyvtárba, vagy látogassatok el egy könyves eseményre.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.