Milyen szempontok alapján válasszunk nevet? Nem mindegy, a gyerek mivel éli le az életét

Happy,Woman,Thinking,Of,A,Name,Or,Trying,To,Guess
Shutterstock/Copyright (c) 2022 Studio Romantic/Shutterstock. No use without permission. - Studio Romantic
névválasztás felelősség szülő
Sokan már gyermekük születése előtt tudják, mi lesz csemetéjük neve, míg mások még a szülőszobára menet is ötletelnek. Érdemes jól megfontolni a döntést, összegyűjtöttük, milyen szempontokat kell figyelembe venni névválasztás során.

A névválasztás fontos és felelősségteljes tevékenység. Gyerekünk ugyanis az általunk kapott keresztnévvel fogja leélni az életét. Összegyűjtöttük, melyek azok a fő szempontok, amiket mindenképpen figyelembe kell venni.

Névválasztás: ezekre figyelj oda!
Névválasztás: ezekre figyelj oda!
Forrás: Shutterstock

Névválasztás kisokos

  • Hangzás és illeszkedés

Hiába cseng szépen egy keresztnév önmagában, ha a vezetéknévvel együtt nem hangzik jól. Nem szerencsés például, ha a Mezei és Réti nevekhez virágnevet választunk, de vannak olyan családnevek, amelyek kizárnak bizonyos utóneveket, például nem biztos, hogy jó választás az Arany Alma, vagy a Piros Rózsa.

Gúnyolódás tárgya

Bármennyire is kreatívak vagyunk, álljunk ellen a szójátékoknak. Ügyeljünk arra, hogy a teljes név egyben kimondva ne adjon ki egy új szót, egy új jelentést, esetleg ismert mesehős nevét. A Balla Gáspár, Karácsonyi Ajándék, Makk Márton nevek valószínű a gyermeket zavarni fogják.

  • Kérem, betűzze!

Nincs annál kimerítőbb, mint amikor minden alkalommal le kell diktálnunk a nevünket. Figyeljünk arra, ha a családnevünk idegen hangzású, akkor az egyszerű, rövid keresztnevet válasszuk hozzá. Ha viszont a vezetéknevünk gyakoribb előfordulású, akkor hosszabb keresztneveket is előnyben részesíthetjük.

  • Megbotlik a nyelv

Nem jó ötlet úgy választani nevet, hogy a vezetéknév ugyanarra a magán- vagy mássalhangzóra végződik, mint amivel a keresztnév kezdődik, például Kovács Csaba. Amellett, hogy ezeknek a neveknek rossz a hangzása, nehéz kiejteni.

Nevünkben a végzetünk

Sokak szerint a név befolyásolja az ember jellemét és életét, ezért vannak, akiknek kifejezetten olyan nevet választanak, ami valamilyen jelentéssel bír. Szerencsére ma már különböző internetes oldalakon könnyen utánanézhetünk a nevek eredetének.

  • Tradicionális öröklés

Különösen akkor lehet hasznos a második utónév választása, ha párunkkal nem tudunk megegyezni arról, hogy milyen nevet adjuk születendő gyermekünknek, vagy ha szeretnénk tovább vinni szüleink, nagyszüleink nevét.

Becézni jó! Vagy mégsem?

A kreativitás szinte határtalan a becenevek gyártásakor, ezért mérjük fel azt is, hogy a választott névnek milyen becenevei vannak. Ha viszont semmiképpen nem szeretnénk, hogy becézzék, akkor törekedjünk minél rövidebb névre.

  • Így lesz egyedi

Ha olyan utónévre vágyunk, amely nem található meg a Magyar Tudományos Akadémia által összeállított utónévjegyzékben, akkor ezt a nevet hivatalos eljárásban kérvényeznünk kell a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságán. A kérvényt továbbítják az MTA Nyelvtudományi Intézetéhez, ahol nyelvész szakemberekből álló Utónévbizottság szakvéleményt készít a kérvényezett névről.

A névváltoztatás menete

A névváltoztatási kérelmet személyesen kell benyújtani bármely polgármesteri hivatal anyakönyvvezetőjénél, külföldön élő magyar állampolgár esetén az illetékes magyar konzulnál. Jó, ha tudjuk, hogy nem kérhető a magyar hagyományoktól eltérő hangzású, magyartalanul képzett név, tehát Kiss Bálintból nem lehet nagy valószínűség szerint Washington Bálint. Nem kérhető történelmi, vagy régies írásmóddal írott családi név, tehát Kiss Bálintból valószínűleg Kossuth Bálint sem lehet.

Válás után is viseljük
A házasság megszűnése után a volt házastársak azt a nevet viselik tovább, amelyet a házasság fennállása alatt. Ha ettől bármelyikük el szeretne térni, akkor azt az anyakönyv vezetőnek kell bejelenteni. Amennyiben valamelyik fél kérelmezi, a bíróság eltilthatja a volt házastársat a házasságra utaló „né” toldalékos névviselésétől.

  • Cseréljük le újra

Mit tehetünk akkor, ha nem tudunk azonosulni a születési nevünkkel, és egy teljesen más családi vagy utónevet szeretnénk viselni? Ilyenkor az anyakönyvvezető a benyújtott kérelmünket felterjeszti Budapest Főváros Kormányhivatalához. .

Hozzájárulás szükséges

Fontos tudnunk, ha a kérelem egy konkrét személy nevének a felvételére irányul, például a nevelőszülő családnevére szeretnénk megváltoztatni a születési nevünket, akkor a névváltoztatásához hozzá kell járulnia, azaz a kérelmet alá kell írnia.

  • Automatikusan módosul

Ha a kérelmező nevét a házastársa házassági névként is viseli, akkor a névváltoztatás hatálya a házastársra automatikusan kiterjed. A gyakorlatban, ha Kiss Bálintból Tóth Bálint lesz, akkor a felesége Kissné Kovács Anna helyett Tóthné Kovács Anna lesz. Ha közös gyermekük is van, aki a kérelmező születési családi nevét viseli, akkor a szülő kérelmére a 14 év alatti gyermek neve is megváltozik, de ehhez mindkét szülő beleegyezése szükséges. Tizennégy év feletti kiskorú esetében azonban ehhez a saját beleegyezése is szükséges.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.