A válási mediátor elárulta: ezek a leggyakoribb válási okok

Shutterstock/Aquarius Studio -
Különválás Párkapcsolatok szakítás
A kapcsolatok vagy házasságok felbomlása mély érzelmi sebeket hagy maga után, és komoly hatással van mindkét fél életére. Hennel Éva válási mediátor, mentálhigiénés szakember elmondta, hogy mi az a 9 leggyakoribb ok, ami váláshoz vezethet.

A válás soha nem könnyű döntés. A folyamat gyakran hosszú és fájdalmas, mivel nemcsak a közös élet és a vagyon megosztása a tét, hanem a közös emlékek, álmok és remények is egy csapásra szertefoszlanak. Hennel Éva válási mediátor szerint számos tényező vezethet a párkapcsolatok felbomlásához, és ezek az okok sokszor összefonódnak, összetett problémákat okozva a kapcsolatokban.

válási mediátor
A válási mediátor szerint a válás egyik leggyakoribb oka az elhidegülés. Forrás: Shutterstock/Bacho

A válás 9 leggyakoribb oka a válási mediátor szerint:

1. Elhidegülés

Az egyik leggyakoribb válási ok az elhidegülés. Ez az érzelmi és fizikai távolság, amely idővel kialakulhat a házastársak között, gyakran a kommunikáció hiányából fakad. A modern élet gyors üteme és az egyre nagyobb stressz miatt sok pár nem tölt kellő mennyiségű minőségi időt együtt, ami lassan, de biztosan elidegeníti őket egymástól. Az intimitás és a közelség elvesztése mély sebeket hagyhat, amelyek gyakran váláshoz vezethetnek.

2. Kommunikációs problémák

A kommunikációs problémák az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb okai a házasságok felbomlásának. A hatékony kommunikáció hiánya különféle konfliktusokhoz vezethet, amelyek idővel felhalmozódnak és mélyen megmérgezik a kapcsolatot. Ilyenek lehetnek többek között a megértés és empátia hiánya, a konfliktuskezelési nehézségek, az aktív hallgatás hiánya és az eltérő kommunikációs stílusok. 

Hennel Éva válási mediátor, mentálhigiénés szakember Fotó: Beregszászi Barbara 

3. "Elfejlődés"

Az élet során mindannyian változunk és fejlődünk, új tapasztalatokkal gazdagodunk, ami megváltoztathatja a világnézetünket, az érdeklődési körünket és a prioritásainkat. Az "elfejlődés" kifejezés arra a jelenségre utal, amikor két ember, akik korábban szoros kapcsolatban álltak az idők folyamán különböző irányokba fejlődnek, eltérő életcélokat és értékeket alakítanak ki. Az ilyen különbségek gyakran ahhoz vezetnek, hogy a párok már nem látják közös jövőjüket, és inkább külön utakon folytatják életüket.

4. Szexualitás, hiányérzet, hűtlenség, megcsalás

A szexualitás és az intimitás kérdései mindig is központi szerepet játszottak a párkapcsolatokban. A szexuális elégedetlenség, a hiányérzet, valamint a hűtlenség és a megcsalás gyakran vezetnek váláshoz. Az intimitás hiánya és az érzelmi kapcsolatok gyengülése miatt sokan keresnek vigaszt mások karjaiban, ami viszont hűtlenséghez vezethet. Ez a bizalom elvesztésével és mély sebekkel jár, amelyek sok esetben helyrehozhatatlanok.

5. Alkoholizmus, függőségek

A függőségek szintén jelentős tényezők a válásokban, mert nem csak az érintett személy egészségét és életminőségét rombolják, hanem a családi kapcsolatokra is súlyos terhet rónak. Az ilyen helyzetekben a házastársak gyakran képtelenek kezelni a problémákat, ami végül a házasság felbomlásához vezet.

6. Szülői befolyás

Hennel Éva válási mediátor szerint a szülői befolyás is gyakran okoz feszültségeket a házasságokban, hiszen az egyik vagy mindkét fél szüleinek túlzott beleszólása és elvárásai komoly konfliktusokhoz vezethetnek. A családi kötelességek és az elvárások sok esetben megterhelik a házasságot, és ha a felek nem tudnak közös nevezőre jutni ezekben a kérdésekben, az gyakran váláshoz vezet.

7. Gyerekek

Bár a gyermekek a legtöbb esetben örömöt és boldogságot hoznak a családok életébe, bizony nehézséget okozhat a szülőknek elfogadni átalakult életüket. A gyermekneveléssel kapcsolatos nézeteltérések, a gyerekekkel járó stressz, az idő- és figyelemhiány és az ezzel járó felelősség sok esetben túl nagy teher a szülőtársaknak. 

8. Anyagi gondok

A pénzügyi problémák szintén jelentős szerepet játszanak a házasságok felbomlásában. Az infláció, a munkanélküliség és az kölcsönök mind olyan tényezők, amelyek komoly nyomást gyakorolnak a házasságokra és gyakran konfliktusokhoz és feszültségekhez vezetnek. Az eltérő pénzkezelési szokások szintén gyakran váltanak ki nézeteltéréseket a párok között.

9. „Nem ilyen lovat akartam”

Sok házasság azért bomlik fel, mert a felek rájönnek, hogy partnerük nem az, akinek hitték. Az idealizált képek és az elvárások gyakran szembe kerülnek a valósággal, ami csalódáshoz és kiábránduláshoz vezethet. 

Fontos, hogy a párok tudatosan törekedjenek a kommunikációra, az intimitás megőrzésére és a közös célok meghatározására, hogy megelőzhessék a kapcsolatuk felbomlását.  Azonban, ha a problémák megoldhatatlannak tűnnek, a válás néha az egyetlen és legjobb megoldás mindkét fél – és talán az egész család - számára.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.