Egyes diéták úgy tartják, hogy bizonyos rostos ételek, mint a saláta, a grapefruit, az uborka és a brokkoli fogyasztása több kalóriát éget el, mint amennyi magában az ételben van. Ezek közül is a legkedveltebb a szárzeller, amelyet sokan őrült mennyiségben képesek fogyasztani, mert úgy vélik, a megemésztése több kalóriát igényel, mint amennyi a zöldségben van. Azonban a „negatív kalóriatartalmú élelmiszerek" köre nem más, mint mítosz.
Az Alabama Egyetem kutatói gyíkokkal végzett tanulmányukban kimutatták, hogy a hüllők a zellerből származó kalóriák egynegyedét megtartották. Valójában a napi kalóriabevitelünk körülbelül 5–15 százalékát használjuk fel az ételek emésztésére, így tehát lehetetlen az a felvetés, hogy léteznek olyan ételek, amikkel súlyt veszíthetünk – már ha kiegyensúlyozott táplálkozásról beszélünk.
Csempéssz több leveles zöldséget a napi étrendedbe
Szinte hihetetlen, de van élet a rukolán és a madársalátán kívül is. A leveles zöldségeket elsősorban nyersen, turmixként érdemes fogyasztani, de sokan vannak, akik nem kedvelik az így nyert egészséges leveket. Számukra megoldást jelenthet enyhe párolásuk és fűszerezésük. Olvasd tovább!
Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem érdemes sok zöldséget fogyasztani súlyvesztés reményében, hiszen vannak köztük kifejezetten alacsony kalóriatartalmúak és laktatóak. Nem szabad azonban egyoldalú táplálkozást folytatni, hiszen a fogyás egy komplex folyamat, amelyben nem érdemes csak a kilókkal való harcra fókuszálni, az egészség és a tónusosság épp annyira fontos szempont, mint a betartható és személyre szabott étkezés és hosszú távon az életmódváltás.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.