Hétköznapi baktérium pusztítja a fej-nyaki daganatokat: áttörést jelenthet a felfedezés

orvos
Shutterstock - PeopleImages.com - Yuri A
áttörés daganat baktérium rák
Érdekes felfedezést tettek a tudósok bizonyos típusú rákos megbetegedésekkel kapcsolatban. Azt találták, hogy egy hétköznapi baktérium képes elpusztítani ezeket a káros sejteket.

Nagyon érdekes felfedezést tettek a kutatók, amikor egy hétköznapi baktérium szerepét kezdték el vizsgálni. Arra voltak kíváncsiak, milyen hatással van bizonyos típusú rákos sejtekre, és azt találták, hogy a 99 százalékát elpusztítja.

orvos, kutatás, gyógyítás, rák, betegség, hétköznapi baktérium
Ez a hétköznapi baktérium áttörést hozhat a bizonyos típusú daganatok kezelésében
Forrás: Shutterstock

Ez a hétköznapi baktérium elpusztítja a fej-nyaki daganatokat okozó rákos sejteket

Ez a hétköznapi baktérium nem más, mint a Fusobacterium, ami többnyire az emberi szájüregben, az emésztőrendszerben, és a vastagbélben található meg. Ez a baktérium a normál szájflóra része, de jelen lehet a fogágybetegségek, az ínygyulladás, és más orális fertőzések során is. A kutatók azért kezdték el vizsgálni ezen baktérium rákos sejtekre gyakorolt hatásait, mert korábban már ismert volt, hogy a bélrák esetében másféle hatást vált ki: hozzájárulhat a rákos sejtek növekedéséhez.

Ezért is lepődtek meg azon, amit a fej-nyaki daganatokra gyakorolta a baktérium. A laboratóriumi vizsgálatok során a kutatók Petri-csészékbe helyeztek baktériumokat, és néhány napig ott hagyták őket. 

Amikor visszatértek, hogy megvizsgálják a baktérium rákra gyakorolt hatását, azt találták, hogy a rák szinte eltűnt. 

A fej- és nyaki rákos sejtekben 70-99 százalékkal csökkent az életképes rákos sejtek száma, miután megfertőzték őket a Fusobacteriummal. A betegek adatainak elemzése során kiderült, hogy azoknak, akiknek a Fusobacterium baktérium jelen volt a daganatukban, jobbak voltak a túlélési esélyeik, mint azoknak, akiknek nem. 

A fej- és nyaki rákos betegeknél a Fusobacterium 65 százalékkal csökkentette a halálozás kockázatát azokhoz a betegekhez képest, akiknek a rákja nem tartalmazta a baktériumot.

A kutatók remélik, hogy az eredmény segíthet a fej- és nyaki rákos betegek kezelésében - ide tartoznak a száj, a torok, a hangszalag, az orr és a melléküregek rákjai. 

Az elmúlt 20 évben nagyon kevés terápiás előrelépés történt a fej-nyaki rákos megbetegedések kezelésében, így remélhetőleg ez a felfedezés a jövőben új kezelésekhez vezethet. Természetesen ehhez még további kutatásokra és vizsgálatokra van szükség, főleg, hogy a szakértők teljesen más eredményre számítottak a baktérium más típusú rákra gyakorolt hatásai miatt. Azt feltételezték, hogy a baktérium ellenállóbbá teszi a rákos sejteket, de valójában azt találták, hogy "néhány nap alatt teljesen elpusztítja a rákot" - mondta Dr. Reis Ferreira a tanulmány vezető szerzője.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.