Sokkoló: 93%-kal nőhet a rákos férfiak száma 2050-ig

sör, férfiak, ivás, merevedés
Shutterstock/George Rudy -
rák betegség férfiak
Jelentősen megnő a rák aránya a férfiak körében 2050-re. A sokkoló adat egy tanulmány eredménye, ami azt is megállapította, mit rontanak el a és miért lesznek gyakrabban betegek, mint a nők.

2022-ben 70 ezer magyarnál diagnosztizáltak daganatos betegséget, és a mi még riasztóbb, hogy élete során minden harmadik embernél kialakul valamilyen daganat. A sokkoló halálozási statisztikák a modern terápiás eljárásoknak köszönhetően egyre javulnak, de az arány, miszerint még mindig jóval több férfi betegszik meg, mint nő, sajnos egyre rosszabb, és nemcsak Magarországon, hanem az egész világon.  Ráadásul egy amerikai tanulmány szerint 2050-re ijesztően megnő a rák aránya a férfiak körében. 

sokkoló
Sokkoló: 2050-re ijesztően megnő a rák a férfiak körében
Forrás: Shutterstock/Copyright (c)

Sokkoló: veszélyben a férfiak

Az orvostudomány kutatásai és statisztikai elemzések egyre inkább rámutatnak arra, hogy a rákos megbetegedések gyakorisága magasabb a férfiak körében, mint a nőknél. Az ok az életmódbeli különbségekben rejlik, nincs mit szépíteni, a férfiak élen járnak káros szenvedélyekben. 

  • Ki mint vet, úgy arat

A statisztikák szerint a férfiak többet dohányoznak, fogyasztanak alkoholt, és lelkesebben hanyagolják a sportot, mint a nők. A dohányzás különösen erős kapcsolatban áll a tüdőrák kialakulásával, ami a férfiak körében az egyik leggyakoribb rákfajta. Emellett az alkoholfogyasztás is növeli a máj-, a nyelőcső- és a szájüregi rákok kockázatát.

  • A rák, mint munkahelyi ártalom

A férfiak gyakrabban dolgoznak olyan foglalkozásokban, amelyek növelik a rákkeltő anyagokkal való érintkezést. Ilyen például a nehézipar, az építőipar, vagy a vegyipar, ahol a kémiai anyagok, a por és más toxikus anyagok jelenléte növeli a rák kialakulásának valószínűségét. A munkahelyi biztonsági előírások szigorodása ellenére ezek a tényezők továbbra is jelentős kockázatot jelentenek.

  • Biológiai és genetikai tényezők

A biológiai különbségek is szerepet játszhatnak abban, hogy a férfiak miért hajlamosabbak a rákra. Egyes kutatások azt sugallják, hogy a férfiak genetikai hajlama nagyobb lehet bizonyos ráktípusok kialakulására. Például a férfi nemi hormonok, mint a tesztoszteron, elősegíthetik bizonyos rákos sejtek növekedését. Emellett a férfiak immunrendszere eltérően reagálhat a sejtmutációkra, ami befolyásolhatja a rákos sejtek elpusztításának hatékonyságát.

  • Rettegés az orvosoktól

A férfiak kevésbé hajlamosak rendszeres orvosi vizsgálatokra járni, ami azt eredményezi, hogy a rákos megbetegedéseket gyakran később diagnosztizálják náluk, mint a nőknél. A korai felismerés kulcsfontosságú a sikeres kezelés szempontjából, és a késlekedés csökkenti a gyógyulás esélyeit. Szóval érdemes a naptárba nem csak azt felírni, hogy mikor van focimeccs, hanem az évente esedékes szűrővizsgálat időpontját is. 

Mi lesz velünk 2050-re?

Mintegy 25 év múlva a világ már teljesen más lesz, az előrejelzések szerint:

  • a rákos megbetegedések 10,3 millióról 19 millióra és
  • a rák okozta halálesetek 5,4 millióról 10,5 millióra nő.

Ez akár 93 százalék feletti növekedésnek felel meg.

Az statisztikai adatok javulása a szakemberek szerint csak akkor lehetséges, ha a férfiak tudatos életmódváltással kiiktatják a káros szenvedélyeket és  a rák kockázatát növelő tényezőket az életükből. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.