A férfiakat sem kíméli a szorongás: ezek a tünetei, ha a párodon túl nagy a nyomás

Stress,,Migraine,And,Motion,Blur,With,A,Business,Man,In
Shutterstock/Copyright (c) 2023 PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock. No use without permission. - PeopleImages.com - Yuri A
betegség szorongás krónikus stressz férfiak
A férfiak körében a mentális zavarok elismerése még ritka, a hímnem tagja attól tartanak, ha elismerik, hogy problémáik vannak, megbélyegzik őket. Pedig a szorongás a férfiakat sem kíméli, ha nem is úgy jelentkezik, mint a nőknél, vannak felismerhető jelei.

A férfiak sziklaszilárdak, szívósak, erősek, elszántak és magabiztosak. Többek között. Ebbe a sok kiváló férfitulajdonságba nem fér bele a szorongás, sőt semmilyen mentális probléma. Bár nem a nők várják el, hogy minden helyzetben ugyanolyan erőt és bátorságot sugározzanak, a férfiak meggyőződése, hogy ha nem így lenne, nem tekintenének rá férfiként sem a gyengébbik nem tagjai, sem a saját férfitársaik. Ilyen körülmények között inkább színlelnek, ameddig tudnak, pedig célravezetőbb lenne időben felismerni, ha gond van. Ha gyanakszol, hogy a párod túl sokat vállal, nagy nyomás nehezedik rá, a következő jelek igazolhatják a feltételezésedet, hogy a szerelmed bizony szorong.

férfi szorongás
A szorongás a férfiakat sem kerüli el
Forrás: Shutterstock

A férfiakról nagy általánosságban elmondató, hogy ha egy mód van rá, kerülik az orvost, nekik semmi bajuk nincs, ha meg van, arról is jobb nem tudni. Nem fér bele a férfi imázsába a gyengeség, az elesettség, pláne nem a kétségbeesettség, ezért úgy van vele, jobb nem tudni, ha gond van. 

Hogyan jelenik meg a férfiszorongás?

A legtöbb szorongó férfinak fogalma nincs, mi baja, egyszerűen csak érzik, hogy valami nincs rendben. Tagad és figyelem elterel, de segítséget nem hajlandó kérni. Tüzet olt, lyukakat tömköd, ameddig csak bír, holott a szorongás sem más, mint a szervi betegségek: ha figyelmen kívül hagyjuk az asztmát, a cukorbetegséget vagy bármi mást, előbb utóbb benyújtja a számlát és akkor már nehéz olcsón megúszni. A szorongásra ugyanez igaz.

A férfiak és a nők szorongásos tünetei mások. Mivel a nők időben kérnek segítséget, náluk nem alakulnak ki olyan problémák, mint a férfiaknál.

Ha az amúgy különösen kedves pasid idegenek társaságában, ha szociális interakcióra van kényszerítve, indokolatlanul dühössé válik, az is gyanús. Ám szakemberek szerint sok tünet szomatikusan, betegségek, orvosi segítséget igénylő állapotok formájában fejeződhet ki, mint például fekély, a hátfájás, a magas vérnyomás, magas vércukorszint és hasonlók.

A szorongó férfiak nagyobb valószínűséggel válnak agresszívvá és emiatt komoly feszültségek és problémák jelentkeznek a kapcsolataikban. Sok férfi fordul a drogokhoz, az alkoholhoz, a szerencsejátékhoz és a személyiségromboló szexuális függőségekhez, vagy akár túl nagy, túl sok fizikai terhelésnek, edzésnek teszi ki magát, hogy menekülés ilyen formáival enyhítse a krónikus stresszt.

Hogyan segíthetsz a társadnak, ha szorongás jeleit tapasztalod nála?

Pszichológus szakemberek szerint az egyik legjobb módja annak, hogy egy férfi könnyebben elfogadja, hogy mentális problémája van, ha beszél másokkal, akik szintén szenvednek a krónikus szorongástól. Sok férfi meglepődik, amikor megtudja, hányan küzdenek még hasonló nehézségekkel. Ha megtudja, hogy nincs egyedül, az nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy normalizálódjon a helyzet a kapcsolatotokban, hiszen a férfiaknak is szükségük van az elfogadásra és arra, hogy ne ítélkezzenek felettük, amiért az erő mellett olykor-olykor gyengeséget is mutatnak. Tehát beszélgess vele, támogasd őt anélkül, hogy minősítenéd a viselkedését, beszélj neki más ismerős férfiakról, barátokról, akik hozzá hasonlóan krónikus stressz okozta szorongással és annak tüneteivel küzdenek. Ha sikerül meggyőznöd arról, hogy a férfiasságából mit sem vesz el az, hogy a sok minden, amit nap mint nap tesz kettőtökért, más emberekért, időnként elviselhetetlennek tűnő nyomásként nehezedik rá, már megtetted az első és legfontosabb lépést a gyógyulásáért.

 

 

 

 

 

 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.