Lena Dunham életét mentette meg a műtét: a helyzet súlyosabb volt, mint hitte

Lena Dunham
HBO -
endometriózis méheltávolítás Lena Dunham
Van, aki komoly fájdalmak, más rákos megbetegedés miatt hozza meg a méheltávolítás nehéz döntését. Lena Dunham évekig próbálkozott a különféle módszerekkel, de csak a hiszterektómia segített rajta.

Endometriózisa miatt elviselhetetlen fájdalmak gyötörték Lena Dunham amerikai színésznőt, aki ezért kivetette a méhét. A műtétről annakidején többször is nyilatkozott, azt azonban kevesen tudják, hogy operáció közben derült ki, sokkal rosszabb a helyzet, mint az orvosok gondolták. 

Lena Dunham a Csajok Hannah-jaként vált világsztárrá
Lena Dunham a Csajok Hannah-jaként vált világsztárrá
Forrás: HBO

Évekig szenvedett Lena Dunham 

Lena Dunham évekig endometriózissal küszködött, orvostól orvosig járt, de semmi sem segített csillapítani krónikus fájdalmát. Kipróbálta a medencefenék terápiát, masszázsterápiát, fájdalomterápiát, színterápiát, akupunktúrát és a jógát is, de hiába.  2017-ben döntött úgy, hogy befekszik a kórházba, az orvosok pedig a méheltávolítást javasolták neki, ő pedig beleegyezett. 

Az orvosok is megdöbbentek

Amikor az orvosok végül úgy döntöttek, hogy eltávolítják Lena méhét, rájöttek, hogy állapota sokkal rosszabb, mint amire számítottak. „Azt mondták retrográd vérzésem van, tehát amikor menstruálok, a gyomrom is megtelik vérrel és a petekészkeim sem voltak rendben, nyomták a hátamban a keresztcsonti ideget” – osztotta meg Lena, akinek később az egyik petefészkét is eltávolították

Korábban azt állította, szeretne gyereket

A műtét segítségével a színésznő megszabadult az endometriózistól és a fájdalomtól is, és azt mondja a beavatkozás ellenére szeretne még gyermeket:  béranyaságot és az örökbefogadást is lehetőségként látja maga előtt.

Nem Lena az egyedüli világsztár, aki a méheltávolítás mellett döntött. 2015-ben Angelina Jolie kivetette a méhét és petefészkeit, ugyanis az orvosok korábban arról tájékoztatták, hogy a BRCA1 gén mutációját hordozza, ami növeli a mellrák és a petefészekrák kialakulásának kockázatát. Méheltávolítása előtt Angelinának már volt megelőző kettős mastectomiája. 

Amy Schumer endometriózisa miatt egész életében fájdalmas menstruációval küszködött, így 2021-ben az orvosok úgy döntöttek, hogy méheltávolítást hajtanak végre rajta. 

Olivia Munn 2024 elején mondta el, hogy mellrákkal küzdött. Nem sokkal a diagnózis felállítása után kétszeres mastectomián esett át, majd orvosilag előidézett korai menopauzába került, és ösztrogén-szuppresszív gyógyszert kapott, mivel ösztrogénfüggő mellrákja volt. Munn a gyógyszernek nemkívánatos mellékhatásai miatt döntött úgy, hogy kiveteti a méhét és a petefészkeit is

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.