Szakértő figyelmeztet: magas vérnyomással ezeket a reggeli ételeket jobb, ha elkerülöd

magas vérnyomás
Shutterstock/Copyright (c) 2024 ThamKC/Shutterstock. No use without permission. - ThamKC
szív-és érrendszer egészséges étrend magas vérnyomás
A népszerű reggeli ételek között szakértők szerint több olyan is van, amelyet sokan szívesen fogyasztanak a nap első étkezéseként, pedig nem kéne. A magas vérnyomással küzdőknek bizonyos ételféléket kerülniük kell, bármennyire is szeretik.

Figyelmeztetést adtak ki a magas vérnyomással élők számára bizonyos reggeli ételek miatt. A magas vérnyomás világszerte komoly probléma, minden harmadik felnőtt embernél okozott már gondot. Annak, aki magas vérnyomással küzd, sokkal keményebb munkát végez a szíve, hogy a vért a testébe pumpálja. Idővel ez az extra terhelés szívkárosodáshoz vezethet. A magas vérnyomás számos súlyos egészségügyi problémával is összefüggésbe hozható, mint például a szívbetegség, a stroke és a demencia.

magas vérnyomás
A magas vérnyomással küzdők jobb, ha bizonyos reggeli ételeket kerülnek
Forrás: Shutterstock

A magas vérnyomás többféle módszerrel csökkenthető, az egyik lehetőség az étrend megváltoztatása

A túl sok só fogyasztása köztudottan a magas vérnyomás egyik fő oka. A só azonban nem az egyetlen étrendi tényező, amely hozzájárul a betegséghez. Éppen ezért a Health Match szakértői négy népszerű reggeli ételt mutattak be, amelyeket érdemes elkerülni, ha csökkenteni szeretnéd a vérnyomásod.

Cukros reggeli gabonapelyhek

Az „egészségesnek” tűnő reggelizőpelyhek nem biztos, hogy olyan egészségesek. A legtöbb gabonapehely csomagolása szakemberek szerint megtévesztő, mert bár tápanyagokat és teljes kiőrlésű gabonát tartalmaznak, mellette rengeted cukrot tartalmaznak és erősen feldogozott élelmiszereknek számítanak. Egy csésze gabonapehely cukortartalmát tekintve három csokis sütinek felel meg. Hozzátették, hogy a magas cukortartalom gátolja a nitrogén-oxid termelést, amely segíthet az artériák tágulásában, így potenciálisan hozzájárulhat a vérnyomás emelkedéséhez. 

Muffinok

Bár a muffinok hihetetlenül finomak, egészségtelen összetevőket tartalmaznak, például finomított lisztet, cukrot és olajokat. „A gyárilag készített muffinok nagy koncentrációban tartalmaznak káros összetevőket, így jelentősen hozzájárulnak az elhízáshoz. A muffinokban lévő finomított összetevőknek nincs tápértéke. A magas cukorkoncentráció miatt a muffinokat a szervezet gyorsan emészti, ami az inzulinszint fokozott emelkedését váltja ki”— írja a Health Match.

Bacon

A népszerű reggeli étel, a szalonnás rántotta egyik legfontosabb összetevője, a bacon az egekbe repítheti a vérnyomást. A feldolgozott húsok, mint a szalonna és a sonka, károsak annak, ha magas a vérnyomással küzd az ember. A szalonna magas nátriumkoncentrációt tartalmaz, ami rendszeresen fogyasztva megemeli a vérnyomást. Négy szelet bacon körülbelül 660 mg nátriumot tartalmaz, ami alig kevesebb, mint a napi ajánlott 1500 mg-os határérték fele.

Gofri

A muffinokhoz hasonlóan a gofri is csábító reggeli lehet, de sokkal többet árt a szervezetednek, mint amennyire finom. A gofri egyszerű szénhidrátokat tartalmaz, ami miatt könnyen emészthető. A lisztben lévő finomított összetevők hozzájárulnak az elhízáshoz és a magas inzulinszinthez.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.