Szex változókorban: így lesz mindkettőtök számára öröm

Portrait,Of,Lovely,Happy,Elderly,Couple,On,Morning,Run,Outside
Shutterstock/Copyright (c) 2021 Evgeny Atamanenko/Shutterstock. No use without permission. - Evgeny Atamanenko
klimax szex változókor menopauza
A klimax sok mindent befolyásol a női szervezet működésében. Nem véletlenül nevezzük változókornak, mert ami meg tud, az meg is változik ebben az időszakban, a menstruáció elmaradása után pedig további tüneteket is tapasztalhatunk, amelyek többek között a szexuális életre is hatással vannak.

Az 50 az új 40 vagy 30(?), halljuk sokszor, és van az a szempont, ahonnan nézve ez talán igaz is lehet. Hiszen ma már nem őszülő, mindenről lemondó, otthonülő és a nyugdíjas kort váró néniként tekintünk az ötvenes nőkre, hanem erejük teljében lévő, szórakozni járó, csinos, stílusosan öltözködő, vidám dívákként gondolunk rájuk. Ám akárhogy is szépítjük a dolgot, legyen egy középkorú nő bármilyen csinos is, azért a változókori tünetek közül néhányat még a legszerencsésebbek is átélnek, akár nap mint nap. Ilyen a szexuális életben bekövetkezett változás, amely több fronton támad, de legalábbis próbálkozik. 

szex 50 felett
A szex jótékony hatásai 50 felett is érvényesülnek
Forrás: Krakenimages.com/Shutterstock

A menopauzát megelőző időszak szexuális változásai

A változás a női testben a klimax minden szakaszában folyamatos, semmi nem hirtelen történik, a problémákkal sem hirtelen szembesül a nő, így a megoldásuk is folyamatosan történik. A menopauzát megelőző időszakban időnként már jelentkező hüvelyszárazságra többféle kenőcsöt kínálnak a patikák és drogériák, érdemes kísérletezni, melyik válik be tartósan. A libidócsökkenés is tipikus tünete a klimaxnak, de ebbe sem kell beletörődni, sőt, ha tudatosan készülsz a szeretkezésekre, gyakrabban próbálkoztok a testi szerelemmel, az javíthat ezen az állapoton. Fontos, hogy a partnereddel megbeszéld a lelki és testi jellegű érzeteidet, hogy megérthesse, min mész keresztül. Már a menopauza előtt is jelentkezhet időnként a hüvelyszárazságból eredő fájdalmas szex, ezt síkosítók, olajok használatával elkerülhetitek. Ne feledd: menopauzáról akkor beszélhetünk, ha 12 hónapon át egyetlen alkalommal sem menstruáltál. Ameddig ez a helyzet nem áll fenn, bármikor teherbe eshetsz, tehát addig fontos a védekezés

A menopauza után sem kell feladni, sőt!

A klimax korai szakaszától a menopauza utáni posztmenopauzáig folyamatosan jelentkezhetnek a klimax tünetei, melyek nemcsak fizikailag, de mentálisan is megviselik a nőket. A testi változások mellett ezek a tünetek és az általuk okozott érzelmi hatások is okolhatóak a szexuális aktivitás csökkenéséért. Pedig, ha valamikor, ebben az időszakban még fontosabb, hogy rendszeresen szeretkezz a pároddal, már csak azért is, mert a szexuális kielégületlenség és a szex hiánya miatt tovább romolhat a mentális és egészségi állapot. A szeretkezés, orgazmus önmagában is táplálják a testet és a lelket, nyugtatja az idegrendszert, csökkenti a mentális tüneteket.

 A szex abban is segít, hogy a hüvely minél tovább egészséges maradjon, hiszen fokozza annak vérellátását, és segít megőrizni a rugalmasságát, mélységét, befogadóképességét és az alakját is.

Magyarul, a szexnek egészségvédő hatása van, ezért különösen menopauza után szinte létkérdés, hogy ne hagyd kiveszni a testi örömöket a kapcsolatodból.

Sokaknak kínos téma, pedig beszélni kell róla: nem mindenki él párkapcsolatban az ötvenes éveiben, tartósan vagy átmenetileg jó néhányan vannak egyedül. Nekik is fontos a hüvely edzése, és ha nincs kivel, akkor ahogy a mondás tartja: magad uram, ha szolgád nincsen! A maszturbáció nem szitokszó, ha nincs társad (és akkor is ha van), ne hagyd, hogy elvegye tőle a kedved a társadalom prűd hozzáállása. Nemcsak örömforrás lehet a klimax és menopauza nem könnyű időszakában, de ahogy láthatod, a szex az egészségedet is óvja, nem beszélve az orgazmus immunerősítő hatásairól. Ráadásul ebben a korban már nem kell félned a teherbeeséstől sem, így sokkal felszabadultabban élvezheted a testi szerelmet is.

A menopauza után különösen fontos a hüvelyszárazság megelőzése, akár síkosítókkal, akár orvos által felírt hormontartalmú hüvelykenőcsökkel. És ne feledd: bár talán már nem vagy az a lepedőakrobata, aki akár csak 10 éve voltál, a megfelelő pózokkal ugyanolyan örömteli lehet a szexuális életed, mint korábban volt.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.