Túlsúllyal is érdemes elkezdeni mozogni, csak nem mindegy, hogyan

Overweight,Woman,Training,Near,Lake,,Copy,Space.,Healthy,Lifestyle,,Sport,
Shutterstock/Copyright (c) 2018 Flotsam/Shutterstock. No use without permission. - Flotsam
testmozgás fogyás túlsúly edzés
A legegyszerűbb módja a fogyásnak, ha diéta mellett sportolni is kezdünk. Ám jelentős túlsúllyal mozogni veszélyes is lehet, ezért érdemes körültekintően belevágni az edzésbe.

A nagy súlyfelesleggel küzdők körében gyakran felmerül a kérdés, hogy mit szabad túlsúllyal mozogni, és miként érdemes belevágniuk egy-egy mozgásprogramba, hogy mihamarabb megszabadulhassanak a felesleges kilóktól, miközben ízületeiket is megkímélik a túlzott terheléstől. Nagy túlsúllyal edzeni valóban nem könnyű feladat – van, akinek még néhány lépcsőfokot megmászása is komoly gondot okoz –, a rossz állóképesség, az ízületi panaszok ugyanis nehezítik a mozgást. Tudatos és jól megtervezett edzéssel azonban biztonságosan és hatásosan megszabadulhatunk a ránk rakódott plusz kilóktól.

Ha betartjuk a fokozatosság elvét, nem veszélyes nagy túlsúllyal mozogni.
Lehet örömteli az edzés, ha valaki elkezd túlsúllyal mozogni!
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 shurkin_son/Shutterstock. 

Túlsúllyal mozogni csak lassan, fokozatosan szabad

Ha hosszabb inaktivitás után vágunk neki a testedzésnek, nagyon fontos, hogy lassan, apró lépésekben haladjunk: mindez nemcsak a terhelés fokozatos növelése – és így az esetleges veszélyek kivédése – miatt elengedhetetlen, hanem azért is, mert ezzel a módszerrel több sikerélményhez jutunk, és motiváltak maradunk.

Élvezzük a gyakorlatokat

Természetesen az egészség megőrzése szempontjából nagyon fontos a sport. De ne azért menjünk edzeni, mert az életmódváltáshoz hozzá tartozik, hanem azért, hogy mindazt az örömérzést, amit a mozgás okozhat, megtapasztaljuk. Séta, kerékpározás közben gyönyörködjünk a tájban, vagy tornagyakorlatok alatt hallgassunk podcastokat; így élvezetes lesz túlsúllyal mozgni.

A 3 legjobb kezdő mozgásforma:

Séta, gyaloglás

Sokak szerint nem edzés a gyaloglás, pedig kezdésnek tökéletes mozgásforma. A friss levegő, a napfény ráadásul pozitívan hat az energiaszintünkre. Egy rövid 10-15 perces séta serkenti a vérkeringést, javítja az alvás minőségét, csökkenteni a szorongást, a depressziót, a negatív hangulatot.

Úszás

Az úszás az egyik leghatékonyabb testmozgás, ha valaki elkezd túlsúllyal mozogni. Az aerob fizikai tevékenységnek számító testmozgás segít hogy beinduljon a fogyás, fokozza a vérkeringést, támogatja a szív- és érrendszer egészségének megőrzését, csökkenti a stresszt, valamint hozzájárul ahhoz, hogy izmaink feszesek, tónusosak legyenek.

Biciklizés

A kerékpározás nemcsak a fizikai erőnlétünket tartja karban, de jó hatással van a mentális képességünkre is. Már napi 10-15 perc tekerés segíthet csökkenteni a depressziós tüneteket, növeli a jó közérzetet, csökkenti a szívbetegségek kockázatát, javítja az immunrendszert és segít elérni az ideális testsúlyt.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.