Vitiligo világnapja: a fehér bőrfoltosodást okozó betegség nem gyógyítható, de kezelhető

Winnie Harlow modell vitiligo
AFP
vitilgo betegség tünet autoimmun betegség
Június 25-e a vitiligo világnapja. A pigmenthiányos bőrbetegség világszerte a lakosság egy százalékát érinti. Az autoimmun-betegségek közé tartozó, a bőrön világos vagy fehér foltokat okozó vitiligo gyógyíthatatlan, kezelése nem szükséges, de lehetséges, amire ma már számos módszer létezik.

A vitiligo olyan betegség, amely miatt a bőr foltokban elveszti a színét, az elszíneződött területek általában idővel egyre nagyobbak lesznek. A vitiligo a test bármelyik részén jelentkezhet, a hajat és a száj belsejét is érintheti, de legtöbbször az első megjelenését a kezeken és a lábakon érzékelik a betegek.

Black,African,American,Woman,With,Vitiligo,Pigmentation,Skin,Problem,Indoor
A vitilgo minden bőrtípusnál jelentkezhet, de barna vagy fekete bőrszínnél feltűnőbb
Forrás: Shutterstock

Normál esetben a haj és a bőr színét a melanin határozza meg. A vitiligo akkor fordul elő, amikor a melanint termelő sejtek, azaz a melanociták elhalnak vagy leáll a működésük. Az érintett területeken a bőr foltokban világosabbá vagy fehérré válik. A minden bőrtípusú embert érintő autoimmun-betegség a barna vagy fekete bőrűeknél feltűnőbb lehet. Az állapot nem életveszélyes vagy fertőző, bár tény, hogy negatívan hathat az önbecsülésre és az önértékelésre. 

Melyek a vitiligo tünetei és megjelenési formái? 

A vitiligo bármely életkorban kezdődhet, de általában 30 éves kor előtt jelenik meg, a tünetei a következők:

  • A bőr színének foltos elvesztése, amely általában először a kezeken, az arcon, valamint a testnyílások és a nemi szervek körüli területeken jelentkezik
  • A fejbőr, a szempillák, a szemöldök vagy a szakáll idő előtti kifehéredése vagy őszülése
  • A száj és az orr belsejét borító szövetek (nyálkahártya) színének elvesztése

A vitiligo típusai:

  • Univerzális vitiligo, majdnem minden bőrfelületen jelentkezik
  • Generalizált vitiligo a leggyakoribb, az elszíneződött foltok gyakran szimmetrikusan alakulnak ki a testrészeken
  • Szegmentális vitiligo esetén csak az egyik oldalon vagy testrész érintett, általában fiatalabb korban jelentkezik, egy-két évig fejlődik, majd megáll
  • Lokalizált (fokális) vitiligo esetén a test egy vagy csak néhány területe érintett
  • Akrofazális vitiligónál csak az arcon és a kezeken jelentkeznek a foltok, valamint a testnyílások, például a szem, az orr és a fülek körül látható a bőrelváltozás

 

Egyelőre az orvostudomány számára sem világos, hogy pontosan mi okozza a pigmentsejtek leállását vagy elhalását, a vitiligo okait, de összefügghet a következőkkel:

  • Az immunrendszer rendellenessége (autoimmun állapot)
  • Családi előzmények (öröklődés)
  • Kiváltó esemény, például stressz, súlyos leégés vagy bőrsérülés, például vegyi anyaggal való érintkezés
  • Más autoimmun betegség megléte, pl. lupus, pikkelysömör, Addison-kór, rheumatoid arthritis

Vitiligo és pigmenthiányos foltok megkülönböztetése más bőrbetegségektől 

Vannak más állapotok is, amelyek miatt a bőr megváltoztatja vagy elveszíti pigmentációját, ilyenek:

  • Kémiai leukodermia: a bőrsejtek károsodását okozza egyes ipari vegyi anyagoknak való kitettség, ami lineáris vagy foltos fehér bőrfelületeket eredményez
  • Tinea versicolor: ez az élesztőgombás fertőzés világos bőrön megjelenő sötét foltokat, vagy sötétebb bőrön megjelenő világos foltokat hozhat létre
  • Albinizmus: ez a genetikai állapot azt jelenti, hogy a bőr, haj és/vagy szem melanin szintje alacsonyabb 
  • Pityriasis alba: vörös és pikkelyes bőrfelületekkel indul, a foltok pikkelyes, világosabb bőrfoltokká halványulnak

Mit tehetünk a vitiligo ellen?

A vitiligo kezelése nem szükséges, mivel az állapot nem káros a szervezetre, kizárólag esztétikai jellegű. Ám, aki kiterjedt vitiligótól szenved, tünetei befolyásolják érzelmi jólétét, többféle kezelési lehetőség közül választhat. Ezekkel egységes bőrtónus hozható létre a bőr színének helyreállításával (repigmentáció) vagy a megmaradt szín eltüntetésével (depigmentáció). 

A vitiligo gyakori kezelései közé tartoznak:

  • gyógyszeres terápia
  • UV-fényterápia
  • depigmentációs terápia
  • bőrátültetés

Hírességek, akiknek a pozitív hozzáállása segíthet a vitiligóval küzdőknek

Winnie Harlow

Winnie Harlow vitiligo
Winnie Harlow pozitív hozzáállása segít más vitilgo vagy más betegség miatt elkeseredett embereknek
Forrás: AFP 

 2014-ben tűnt fel a Topmodell leszek! című műsorban, és azóta igazi szupermodellé vált. Számos interjút adott a témában, folyton vidám, mosolygós természete erőt adhat a vitiligo miatt önértékelési zavarokkal küzdő betegeknek.

Széles Adrienn

A magyar vitiligo-nagykövet a kampányát 2015. június 25-én, a vitiligo világnapján indította, azzal a céllal, hogy megismertesse az emberekkel a betegséget, és jó példát mutasson sorstársainak. 

Aiesha Robinson

A modell, akit korábban tehénnek csúfolták a vitilig miatt, ma már az USA minden pontján óriásplakátokról mosolyog az emberekre. Aiesha Robinsonnak a bátyja segített az önelfogadásban, ma már saját nonprofit szervezete van, és abban segít, hogy a vitiligóval élő emberek elmondhassák az őket ért sérelmeket.

Aki nem tudta elfogadni: Michael Jackson

Michael Jackson vitiligo
Michael Jakcson igyekezett mindenféle módon takarni a vitiligo tüneteit
Forrás: Getty Images/Michael Jackson

Michael Jackson a világ egyik legtöbb rajongóval bíró zenésze, énekese hiába volt imádat tárgya, nehezen viselte a vitiligo tüneteit, azt minden módon igyekezett eltakarni. Kötéseket, kesztyűket, arcmaszkot viselt, az utcán és a koncerteken is vastag sminkben jelent meg. A poplegenda 15 éve hunyt el.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.