A céklalé hatása az energiaszintre semmihez sem fogható

egészség erő energia antioxidáns
A céklalé az elmúlt években az egészségtudatos emberek kedvenc itala lett, köszönhetően számos jótékony hatásának. Az energiaszint növelése és az állóképesség javítása csak néhány a céklalé hatásai közül.

A céklalé hatása az emberi szervezetre nagyon sokrétű, hiszen ez a répaféle tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Segíti az energiaszint növelését és hozzájárul az jó közérzethez, de nézzük meg közelebbről, miért is érdemes beilleszteni ezt a szuperegészséges italt a mindennapi étrendünkbe!

Glass,Of,Fresh,Beetroot,Juice,With,Vegetables,On,Light,Background, céllalé, céklalé hatása
A céklalé hatása az emberi szervezetre nagyon sokrétű.
Forrás: Shutterstock

A céklalé tápanyagtartalma

A céklalé rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek mind hozzájárulnak az egészség javításához. Ezek közül a legfontosabbak:

  • Nitrátok: 

A céklalé legfontosabb összetevői a nitrátok, amelyek a szervezetben nitrogén-oxiddá alakulnak. Ez az anyag segíti az erek tágulását, javítja a vérkeringést és csökkenti a vérnyomást.

  • Antioxidánsok: 

A cékla antioxidáns tartalma segít a szabadgyökök semlegesítésében, így védelmet nyújt a sejtek károsodása ellen.

  • Vitaminok és ásványi anyagok: 

A cékla gazdag C-vitaminban, folsavban, káliumban, vasban és mangánban, amelyek mind fontosak a szervezet optimális működéséhez.

A céklalé hatása az energiaszintre

A céklalében található nitrátok és antioxidánsok jelentős szerepet játszanak az energiaszint növelésében és a fáradtság csökkentésében. Számos tanulmány kimutatta, hogy a céklalé fogyasztása javíthatja a fizikai teljesítményt és az állóképességet. A nitrátok javítják az izmok oxigénfelhasználását, aminek jelentőségét különösen az edzések során érezhetjük.

  • Javítja a vérkeringést

A nitrogén-oxid elősegíti az erek tágulását, javítva a vérkeringést és az oxigén szállítását a test különböző részeibe. Ez különösen fontos a szív- és érrendszer egészségének szempontjából, és hozzájárul a megfelelő energiaszint fenntartásához.

  • Gyorsabb regeneráció

A céklalé antioxidáns tartalma segíti az izmok regenerálódását az edzések után. A szabadgyökök semlegesítésével csökkenti az izomkárosodás esélyét és elősegíti a gyorsabb felépülést.

  • A céklalé hatása az agyműködésre

Az energiaszint növelése mellett a céklalé jótékony hatással van az agy működésére is. A nitrogén-oxid javítja az agy véráramlását, ami hozzájárul a jobb kognitív teljesítményhez és a mentális éberség fokozásához. Egyes kutatások azt sugallják, hogy a céklalé rendszeres fogyasztása segíthet az időskori kognitív hanyatlás megelőzésében is.

A céklalé a kedélyállapotunkra is remek hatással lehet. A benne található folsav fontos szerepet játszik a neurotranszmitterek, például a szerotonin termelésében, amelyek hozzájárulnak a jókedv megőrzéséhez és a stressz csökkentéséhez.

A céklalé hatása az immunrendszerre

A céklalé fogyasztása erősíti az immunrendszert, mivel számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek fontosak a szervezet védekezőképességének fenntartásában. Az antioxidánsok segítenek ellenállóbbá teszik a sejteket a szabadgyökök káros hatásaival szemben, ezáltal csökkentik a betegségek kialakulásának kockázatát. 

A céklalé gyulladáscsökkentő hatású is, ez a tulajdonság pedig hozzájárul az immunrendszer hatékonyabb működéséhez, és segít megelőzni a krónikus betegségek kialakulását.

Hogyan fogyasszuk a céklalevet?

A céklalé beillesztése a napi étrendbe a legjobb dolog, amit magunkért és az egészségünkért tehetünk. Az elkészítése egyszerű, a céklából készült italok pedig rendkívül ízletesek.

Healthy,Beetroot,And,Orange,Juice,In,A,Jars,On,White, cékla, céklalé, céklalé hatása
A céklalé beillesztése a napi étrendbe a legjobb dolog, amit magunkért tehetünk.
Forrás: Shutterstock

Így fogyaszthatod a céklalevet:

- Frissen préselve: A legjobb, ha a céklalevet frissen préselve fogyasztjuk, így megőrizhetjük a benne található tápanyagokat.
- Keverve más gyümölcslevekkel: Hogy finomabb legyen, keverhetjük almával, sárgarépával vagy gyömbérrel.

Fontos! 

  • A céklalé napi adagja 1-2 pohár, ennél többet többet ne igyunk, mivel túlzott mennyiségben emésztési problémákat okozhat.
  • A céklalé hasmenést okozhat, ha nem hígítjuk, ezért adjunk hozzá vizet vagy más gyümölcsleveket. Akiknek vese- vagy epekövei vannak, ne fogyasszon céklalevet, mivel felerősítheti a tüneteket. A céklalé "túladagolásának" olyan további mellékhatásai is lehetnek, mint a láz, hidegrázás, kiütések, égő és viszkető érzés.

Nyers céklalé házilag — A Life.hu kedvenc receptje:

  • 300 g cékla
  • 3 narancs
  • 1 alma
  • 1 sárgarépa
  • 1 kis darab gyömbér

Hámozd meg, majd vágd durvára a céklát és a narancsot. Tedd a gyümölcscentrifugába a többi hozzávalóval együtt, és kész is, máris fogaszthatod.  A nyári melegben pár jégkockát is dobhatsz bele,  tökéletes frissítő vagy reggeli ital, akár kávé helyett is. 
 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.