Tápanyaghiány: csokira vagy hamburgerre vágysz? - ez áll a háttérben!

hamburger, csokoládé
Shutterstock - Prostock-studio
hamburger csoki csokoládé
Egyetlen napig sem bírsz meglenni csoki nélkül? Képtelen vagy ellenállni egy gusztusos hamburgernek? Mindez akár tápanyaghiány miatt is lehet.

Sütemények, csokoládé, hamburger: mi is azok közé tartozunk, akik nem tudunk nemet mondani ezekre a finomságokra? Nos, ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy akaratgyengék vagyunk! A szakemberek szerint az, aki állandóan bizonyos típusú ételeket kíván, akaratlanul is pótolni próbálja a szervezetéből hiányzó tápanyagokat. A gond csak az, hogy ezek az élelmiszerek általában igencsak hizlalóak. Ráadásul egészséges társaiknál jóval kisebb mennyiségben tartalmazzák azt a vitamint vagy ásványi anyagot, amelyikre a szervezetnek szüksége lenne, így tápanyaghiány esetén sem jelentenek jó megoldást. Az alábbiakban ötleteket adunk, hogyan adhatjuk meg testünknek és lelkünknek azokat a finom falatokat, amelyekre valóban vágyunk.

Tápanyaghiány: csokira vagy hamburgerre vágysz? - ez áll a háttérben!
Tápanyaghiány: csokira vagy hamburgerre vágysz? - ez áll a háttérben!
Forrás: Shutterstock

Tápanyaghiány lehet annak a hátterében, hogy mit kívánsz

Sütik és kekszek
Az alacsony vércukorszint miatt
A glükózt a szervezet energiaforrásként hasznosítja, szükség van rá az anyagcsere egyensúlyának fenntartásához és a központi idegrendszer működéséhez. Ha leesik a vércukorszint, úgy érezhetjük, gyorsan fel kell tankolnunk belőle, ám ha ezt úgy oldjuk meg, hogy gyors felszívódású szénhidrátot, például sütit, kekszet eszünk, akkor megugrik az inzulinszint. És minél több cukrot viszünk be a szervezetünkbe, annál jobban fogjuk azt kívánni, így könnyen egy ördögi körben találhatjuk magunkat. Ha valami édesre vágyunk, fogyasszunk inkább egy kevés magas rosttartalmú aszalt gyümölcsöt! Emellett vegyük számításba azt a lehetőséget is, hogy csillapíthatatlannak tűnő „éhségünk” valójában nem szomjúságot jelez-e? Igyunk meg egy pohár citromos vizet, mert a savanykás íz segít csökkenteni az édesség iránti vágyakozásunkat, ráadásul az anyagcserére is kedvező hatással van.

Helyettesítsük!
Mindenképpen valamilyen süteményre fájna a fogunk? Próbáljuk ki a teljes kiőrlésű lisztből készült változatokat! Ezeknek az összetett szénhidrátoknak a lebontásához a szervezetünknek jóval több időre van szüksége. Fogyasztásukkal állandó szinten tarthatjuk a vércukrát, tehát megelőzhetjük az éhségérzetet, a fáradtságot, sőt a testsúlyunkat is csökkenthetjük.

Csokoládé
A magnéziumhiány okozza
A nők nagy részének étrendje nem tartalmaz elegendő mennyiségű magnéziumot. Ennek az ásványi anyagnak a hiánya kimerültséget, koncentrációzavart okozhat. Fogyasszunk hát minél több olajos magvat, halat, spenótot vagy más leveles zöldséget!

Helyettesítsük!
Magnéziumhiány esetén erős a vágyunk a csokievésre. Próbáljuk ki az étcsokit, abból is a jó minőségű, 70% feletti kakaótartalmú, hozzáadott cukrot nem tartalmazó fajtákat. Persze, egyszerre csak 1-2 kockát szabad enni belőle!

Hamburger
Az alacsony vasszint a felelős
Nagyon sok hölgynek okoz problémát a vashiány és ilyenkor bizony megkívánjuk a hamburgert, ami egyszer-egyszer nem is baj, csak nem kell túlzásba vinni.  A vashiány tünetei: fáradtság, gyengeség, bőrproblémák, hajhullás. Ennek az ásványi anyagnak a felszívódását több tényező is gátolhatja, például a gyomorsavhiány vagy a kevés bevitt C-vitamin. Éppen ezért a szakemberek azt tanácsolják, hogy a vastartalmú ételek mellé fogyasszunk savas és C-vitamint tartalmazó ételeket is, például paradicsomot, citrusféléket vagy bogyós gyümölcsöket.

Helyettesítsük!
Az embernek naponta 10–15 mg vasra van szüksége. Jelentős mennyiség található belőle a sertésmájban, de a halak húsában is. Fogyasszuk az utóbbiakat a zsíros hamburgerhús vagy a steak helyett!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.