Új fejezetet nyit a kannabisz az öregedés elleni harcban: ígéretes kutatási eredmények

kannabisz, anti-aging
Shutterstock/Prostock-studio -
anti-aging öregedésgátló kannabisz kutatás
Az öregedés elleni küzdelem új fejezete kezdődött a legfrissebb kutatások szerint. A legújabb eredmények azt mutatják, hogy a kannabisz egyik hatóanyaga, a THC, jelentős anti-aging hatással rendelkezhet, amely forradalmasíthatja a jövőbeli kezeléseket.

A kannabiszról sokaknak valószínűleg olyan lusta kábítószer-használók jutnak az eszébe, akik napjaikat céltalanul töltik, és semmit sem érnek el. Lehet, hogy eszükbe jutnak a szakértők figyelmeztetései is, amelyek a drog fiatalok agyára gyakorolt káros hatásaira figyelmeztetnek. Egy német és izraeli kutatócsoport azonban most bebizonyította, hogy az alacsony dózisú, hosszú távú kannabisz használat az agyat még idősebb korban is fitten tarthatja, sőt, akár vissza is fordíthatja az öregedési folyamatokat. Ebben pedig egy bizonyos fehérje játssza a fő szerepet.

kannabisz, anti-aging
Az alacsony dózisú, hosszú távú kannabisz használat az agyat még idősebb korban is fitten tarthatja 
Forrás: Shutterstock/thanmano

Kannabisz és öregedés: a THC az új reménye az agyi frissességnek

A bonni Egyetemi Klinika és a jeruzsálemi Héber Egyetem közös kutatása felfedte, hogy a hosszú távú, alacsony dózisú THC-kezelés nemcsak az agy kognitív képességeit javítja, hanem lassíthatja az öregedési folyamatokat is. A THC először növeli az agy energia- és szinaptikus fehérje-termelését, ami új szinapszisok képződéséhez vezet, majd csökkenti az mTOR aktivitást, ami hozzájárul az általános öregedési folyamat lassításához. Ezen eredmények alapján a THC potenciálisan új lehetőségeket nyithat meg az anti-aging és kogníciót támogató gyógyszerek fejlesztésében, bár ezek még a jövő zenéi.

A korábbi anti-aging stratégiák kontraproduktívak lehetnek

Az mTOR (Mechanistic Target of Rapamycin) fehérje szabályozza a sejtek növekedését és anyagcseréjét, ezáltal jelentős hatással van az öregedésre. Az anti-aging hatás az mTOR aktivitás csökkentésén alapul, amit például sporttal vagy kalória csökkentett étrenddel érhetünk el.

 Azonban az mTOR aktivitás csökkentésével kevesebb új szinapszis képződik az idegsejteken, ami a teljesítmény csökkenéséhez vezethet. „Ezért az mTOR aktivitás csökkentésére épülő anti-aging stratégiák nemcsak hatástalanok lehetnek, hanem akár kontra produktívak is az agy öregedése ellen," – magyarázta Prof. Dr. Andreas Zimmer, a bonni Egyetemi Klinika Molekuláris Pszichiátriai Intézetének igazgatója. A kutatók legújabb munkájuk során úgy tűnik, megtalálták a stratégiát, amely megoldást kínálhat erre a dilemmára.

A kulcs: THC

A kutatócsoport korábbi tanulmánya már bizonyította, hogy a hosszú távú, alacsony dózisú kezelés a kannabisz aktív hatóanyagával, a tetrahidrokannabinollal (THC), idős egereknél helyreállítja a kognitív képességeket és a szinapszis sűrűségét. Az azonban nem volt világos, hogy mindez kapcsolódik-e az mTOR aktivitáshoz. A tudósok most ismét egereken végzett kísérletek során találták meg a választ: "Meg tudtuk mutatni, hogy a THC kezelés szövetfüggő és kettős hatással van az mTOR jelátviteli rendszerére és a metabolomra" – mondja Dr. Andras Bilkei-Gorzo, a bonni Egyetemi Klinika Molekuláris Pszichiátriai Intézetének kutatója. A metabolom a sejt vagy szövet összes reakcióját és anyagcsere jellemzőit összefoglaló hálózat.

Kettős hatás biztosítja az anti-aging effektust

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy a hosszú távú THC-kezelés először kogníciót támogató hatást fejt ki azáltal, hogy növeli az agy energia- és szinaptikus fehérje-termelését, majd anti-aging hatással bír, mivel csökkenti az mTOR aktivitást és a perifériás anyagcsere folyamatokat” – mondja Bilkei-Gorzo.

Ez azt jelenti, hogy a THC ideiglenesen megnöveli az mTOR aktivitását és bizonyos termékek szintjét, amelyek részt vesznek az energia előállításban az agyban. Ez lehetővé teszi új szinapszisok képződését, ami növeli az agy teljesítményét. Ugyanakkor összességében csökkenti az mTOR aktivitást, hasonlóan az intenzív sporthoz és kalória csökkentett diétához, ami lelassítja az általános öregedési folyamatot.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.