Nem a diótól lesz egészségesebb az agyad, hanem ettől a 4 ételtől: edd magad zsenivé

Amíg a csontjaidnak a tejre van szüksége, a szemednek a répára, az agyad működését is elősegíti néhány étel. A dióról már sokat hallottuk, hogy nagyon jó hatással van az agyra, de a legújabb kutatások szerint van, ami ennél is jobb. „Egy neurológus szemszögéből nézve az étkezés alapvetően fontos az agy egészsége szempontjából, hiszen az agyunk szó szerint a tápanyagotól működik” – mondja Lisa Mosconi, a Weill Cornell Women’s Brain Initiative igazgatója és író. A szakértő elárulja, hogy mit érdemes enni, hogy egészséges legyen az agy.
Az agynak különböző tápanyagokra van szüksége a különböző életszakaszokban. Összességében a tudósok körülbelül 45 olyan tápanyagot azonosítottak, amelyek kulcsfontosságúak az agy egészségéhez, beleértve a fehérjét, a cinket, a vasat, a kolint, a folsavat, a jódot, az A-vitamint, a D-vitamint, a B6- és B12-vitamint, valamint az omega-3 zsírsavakat. Az alábbi élelmiszerek mellett érdemes zabot, dióféléket, citrusféléket, babot és különböző színű zöldségeket is beépíteni az étrendbe.
Még a hétköznapi bogyós gyümölcsök, például a fekete áfonya és a szeder is tele vannak C-vitaminnal. Bár a legtöbben ezt az immunrendszerrel hozzák összefüggésbe, az agynak is szüksége van rá, mivel a C-vitamin antioxidáns és szerepet játszik a DNS-t károsító szabadgyökök semlegesítésében. A málna, a fekete cseresznye, a faeper és a goji bogyó szintén tele vannak olyan tápanyagokkal, amik jók az agynak. A bogyós gyümölcsök emellett természetes cukrok és rostok remek kombinációját tartalmazzák, ami elengedhetetlen az emésztőrendszer egészségéhez.
Ez a gyümölcs – legyen friss vagy aszalt (aszalt szilvaként ismert) – kiváló forrása a triptofánnak, egy esszenciális aminosavnak, amely kapcsolatban áll a szerotoninnal, egy neurotranszmitterrel, amely segíthet a hangulat szabályozásában. Ha elegendő triptofánnal látod el az agyad, az segítheti az éjszakai alvást is, amikor az agy pihen és regenerálódik. A chia mag és a nyers kakaó szintén tartalmaz triptofánt.
Ha egyetlen fajta ételt kellene kiemelni az agy egészsége szempontjából, akkor az a sötét leveles zöldségek lennének, amit sajnos nem mindenki eszik meg, így hát miért ne próbálnánk ki helyette egy gumós növényt. Az édesburgonya természetesen édes, hihetetlenül sokoldalú, és tele van egy másik antioxidánssal, az A-vitaminnal. Ez az esszenciális vitamin általánosan fontos az agy egészsége szempontjából, de súlyos hiánya akár a központi idegrendszer fejlődését és működését is akadályozhatja.
Az agyunk több mint fele zsírsejtekből áll, így nem meglepő, hogy a lipidek kulcsszerepet játszanak az idegrendszer egészségében. Azonban nem mindegy, milyen zsírokat fogyasztunk. Az egyik legfontosabb omega-3 zsírsav, a DHA (dokozahexaénsav) különösen fontos az idegsejtek felépítésében. Ezek a sejtek felelősek az egészséges agynövekedésért, a fejlődésért és a tanulási képességekért. A DHA beviteléhez „hideg vízi, zsíros halakra kell összpontosítani.” A DHA-ban leggazdagabb halak közé tartozik a lazac, a makréla, a szardella, a szardínia és a hering – magyarázza Mosconi.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.