Hozzávalók:
1 kg darált hús
10 tojás
bors, vegeta, só
kevés fokhagymakrém
kevés hagymakrém
3-4 csokor petrezselyem
1 zsemle
1 dl olaj
Elkészítés:
2 tojássárgáját, a fokhagymakrémet, a hagymakrémet, a petrezselymet és a fűszereket összedolgozom a hússal. A zsemlét beáztatom vízbe, majd hozzáadom az elkészült masszához.
A megmaradt tojásokból hetet keményre főzök, különválasztom a fehérjét a sárgájától, a fehérjét apró darabokra vágom, és belegyúrom a töltelékbe. A sárgáját villával megtöröm.
Kiolajozok egy őzgerincformát, beleteszem a töltelék felét, eldolgozom egyenletesen, majd a tojássárgáját a közepébe helyezem, hogy hosszú csíkot alkosson. A massza másik felével, kissé olajos kézzel szépen betakarom, majd elsimítom.
A megmaradt egy tojást villával jól felverem, és bekenem vele a tölteléket.
Előmelegített, 180 fokos sütőbe helyezem, fóliával betakarom, amit negyed óra múlva leszedek róla és hagyom, hogy szép aranybarnára süljön.
Zöldséges rizzsel tálalom.
Tippünk: Töltsd fel kedvenc receptedet te is! |
Bódi kedvenc csokis diósa
Hozzávalók:
1 kg rétesliszt
7 tojás
7 evőkanál kristálycukor
1 csomag szalalkáli
7 evőkanál olvasztott sertészsír
3 tábla étcsokoládé
2 csomag vaníliás cukor
1 kg darált dió
1 evőkanál szerencsi kakaópor
1 dl tej
4 evőkanál porcukor
1 citrom lereszelt héja
Elkészítés:
A tésztát előző nap este készítem el:
A hét tojást, hét evőkanál kristálycukorral, fakanállal addig kavarom, amíg a cukor el nem olvad. Beleteszem a szalalkálit, majd annyi lisztet adagolok hozzá, hogy gyúrható tésztát kapjak. Közben a zsírt felolvasztom, és azt is belekeverem a tésztába. Letakarom, másnap reggel három részre osztom, és lisztezett deszkán kinyújtom.
A tepsibe sütőpapírt helyezek, kikenem zsírral, 180 fokos előmelegített sütőben a három tésztalapot külön-külön kisütöm.
Mikor megsültek a lapok, kettőt félreteszek, a harmadikat benne hagyom a tepsiben.
Elkészítem a tölteléket:
Egy tálban összekeverem a citrom lereszelt héját, a diót, a kakaóport, a vaníliás cukrot, két kanál porcukrot és félreteszem a tölteléket.
A deci tejben felolvasztom a csokoládékat, hogy hígabb legyen a megszokottnál.
A tepsiben maradt első tésztalapot meglocsolom a csokival, rászórok egy réteg diós tölteléket, majd újra meglocsolom csokival.
Ráteszem a következő tésztalapot, és ugyanígy járok el. A harmadik lapot is rárakom, majd néhány percre visszarakom a sütőbe, hogy összesüljön a dió a csokival.
Mikor kiveszem, a megmaradt csokival a sütemény tetejét leöntöm, és hagyom kihűlni.
Tippünk: Töltsd fel kedvenc receptedet te is! |
Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is! |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.