„Aki fölött elszállnak a darvak, boldog ember lesz“

Forrás: Shutterstock -
privát séf Debrecen Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokszor mesélem, hogy mennyire szeretek utazni. Van egy város Magyarországon, ahová a családdal gyakran ellátogatunk, ez nem más mint Debrecen. Szeretem ezt a helyet. Legutóbb is itt jártunk , de most nem hagyhattuk ki a várostól közel 40 km-re található, délibábjairól híres Hortobágyot sem.

Az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye a Hortobágyon a daruvonulás, ilyenkor a madarak megközelítése ugyan nehézkes, azonban megfigyelésükre sok lehetőség nyílik. Ráadásul minden évben rendeznek Darufesztivált e különleges madarak tiszteletére. Az ideit október 21-23-a között tartották. Míg a gyerekeket a játszóház és a kézműves foglalkozások érdekelték jobban, mi a férjemmel inkább az itteni gasztronómia felé eredtünk.

Amíg a gyerekeket a játszóház és a kézműves foglalkozások érdekelték jobban, Marton Adrienn és férje az ottani gasztonómia útjába eredtek Forrás: Instagram/Marton Adrienn

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is meghirdették a Darukonyha Receptversenyt, ami nemzetközi kitekintést is adott a rendezvénynek, mivel a darvak, országokat és kontinenseket kötnek össze azáltal, hogy hol költenek, vonulnak, illetve hol telelnek. A verseny különösen izgalmasnak ígérkezett, hiszen bárki nevezhetett, csupán az alapanyagokban volt kikötés:

Idén is meghirdették a Darukonyha Receptversenyt, ahol csupán annyi volt a kikötés, hogy a receptben fel kellett használni legalább két alapanyagot, ami a daru étrendjében is szerepel Forrás: Shutterstock

Elképesztő főételek, levesek, valamint desszertek készültek ezekkel az alapanyagokkal és igazán inspiráló volt látni, hogyan ötvözik a hozzávalókat. Természetesen a kóstolás sem maradhatott el. A nem mindennapi gasztronómiai esemény mellett persze mindenképpen ki szerettük volna próbálni az autentikus bográcsban főtt pásztorételeket is.

A híres gulyásleves, a racka, disznó, valamint birkapörköltek mellett, megkóstoltam a slambucot, vagy más néven öhönt is. A hortobágyi slambuc három alap összetevője a burgonya, a füstölt szalonna és a házi lebbencstészta, amiket paprikával, sóval és borssal fűszereznek.

Nagyon finom volt, és ehhez hasonlót sem ettem még. Döbbenetes a varázsa az itteni ételeknek, ami annak köszönhető, hogy a hagyományokhoz méltóan, bográcsban és kizárólag házi készítésű alapanyagokból főzik őket. A gyerekek ugyancsak nagyon élvezték a bográcsozást.

,,Döbbenetes a varázsa az itteni ételeknek, ami annak köszönhető, hogy a hagyományokhoz méltóan, bográcsban és kizárólag házi készítésű alapanyagokból főzik őket" Forrás: Shutterstock

Fontosnak tartom, hogy megismerjük ezeket a hagyománytisztelő ételeket és elkészítési módokat, ezért igyekszem minél többször bevonni a családomat hasonló gasztroprogramokba. Bátran ajánlom ezt az élményekben gazdag gyönyörű régiót mindazoknak, akik szeretnék kipróbálni a modern ízek mellett a hagyományos fogásokat is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.