Csúcsgasztronómia és a kávé találkozása Budapesten

privát séf meggy kávé Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Privát séfként, mindig igyekszem új információkat megtudni a gasztonómia fejlődéséről és újításairól. Nagyon jól tudom, hogy ez az ágazat hihetetlenül kreatív tud lenni, és szinte napról napra képes megújulni. A gasztronómián belül, a kávékultúra az egyik, amely mindig tartogat meglepetéseket. Erről egy szakmai rendezvényen nem is olyan rég, személyesen is meggyőződhettem.

A magyarok 85 százaléka napi rendszerességgel iszik kávét és többségünknek elképzelhetetlen, hogy a reggelt enélkül indítsák. Én sem vagyok ezzel másként. Egyszerűen hozzátartozik a napi rutinomhoz, hogy amikor felkelek, lefőzöm a friss kávét, és úgy érzem, hogy már az illatától is éberebb leszek. Számomra reggeli rituálé maga a kávézás, bár az olaszok például étkezések után fogyasztják. Mindezt volt időm megtapasztalni, amikor nem is olyan régen Toszkánában forgattunk. Természetesen nem mindegy milyen kávét választunk. Cappuccinót lehet inni a reggeli után vagy délelőtt, de délután már csak a presszókávé fogyasztása népszerű az olaszok körében. Ennek kint külön kultusza van.

Az biztos, hogy mint minden alapanyagnál, ezesetben is a minőség nagyon fontos.

A minőségi alapanyagok elengedhetetlenek a meggyes cold brew kávé elkészítéséhez Forrás: Marton Adrienn

Én már régóta egy olasz származású terméket vásárolok, egy olyan családi vállalkozás kreációját, melyet még 1895-ben alapítottak Torinóban és ami mára világhírűvé nőtte ki magát. Ennek a kávévállalatnak a rendezvényén jártam egy budapesti belvárosi hotelben, ahol többek között meggyes limonádés cold brew (hidegen áztatott) kávét kóstoltam. Nem is sejtettem, hogy a meggy és a kávé ennyire jól kiegészítik egymást. Bár, ha jobban belegondolok, nem annyira meglepő, hogy ez a fúzió ilyen jól működik, hiszen sokat hallani a kávék gyümölcsös ízjegyeiről, amit mint tudjuk a szárítási és szüretelési eljárás során érnek el.

Valószínűleg ez ihlette ezt a meggyes kávét is.

A megy tökéletes ízharmóniát alkot a kávéval Forrás: Marton Adrienn

A rendezvény nagyon színvonalas, jól megszervezett esemény volt, ahol a gasztronómia krémje is képviseltette magát. Mattia Ferrero olasz séf mesélt nekem arról hogy hogyan ötvözi a csúcsgasztronómiát a kávéval. A híres piemonti ételt a „vitello tonnato" díszítését például kávékaviárral oldotta meg, ami teljesen levett a lábamról, hiszen gyakorlatilag egy folyékony halmazállapotú italból készített szilárd ételt prémium kategóriás termékbe öltöztetve. De nem csak a látvány volt elképesztő, hanem az ízek harmóniája is, amihez biztos vagyok abban, hogy nagyon nagy kreativitásra és előkészítő munkálatokra volt szükség.

Mattia Ferrero Forrás: Marton Adrienn

El is döntöttem, hogy legközelebb, ha vendégek érkeznek hozzánk, én is kipróbálom majd a meggyes cold brew kávé elkészítését. Szerintem ez egy tökéletes recept lehet ahhoz, ha szeretnénk valami igazán különlegeset mutatni ismerőseinknek.

Marton Adrienn biztos elkészíti otthon is a kávékülönlegességet Forrás: Marton Adrienn
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.