A leves gyerekoromban a mindennapok része volt, minden nap ettünk levest otthon. Iskolás koromban ritkult meg kicsit, amikor a menzán ebédeltünk, ahol nem mindig ízlett az ebéd. Szerintem most is elengedhetetlen ebben a rohanó világban egy finom leves, de sajnos egyre kevesebb időt tud tölteni az ember a konyhában. Én ezért is szeretem a gyors zöldségkrémleveseket, mert nem kell velük sokat pepecselni.
Hozzávalók 6 főre
• 80 dkg karfiol
• 20 dkg burgonya
• 1 fejvöröshagyma
• 3-4 gerezd fokhagyma
• 4 evőkanál olívaolaj
• 4-5 dl 20%-os főzőtejszín
• só és bors
• 2 db zöldségleveskocka (kihagyható)
• 2 dg vaj
• 20 dkg királygarnéla
Elkészítése
Tisztítsuk meg a zöldségeket, majd vágjuk a burgonyákat kockákra, a hagymát cikkekre, a fokhagymát szeletekre és szedjük rózsáira a karfiolt. Rakjuk az olívaolajat egy nagy fazékba és adjuk hozzá a megtisztított zöldségeket a hagymával és fokhagymával együtt. Nagy lángon, folyamatosan kevergetve pirítsuk 8-10 percig. Ezek után öntsük fel annyi vízzel vagy zöldségalaplével amennyi ellepi és közepes lángon főzzük puhára a zöldségeket. Közben sózzuk és borsozzuk, ha kedvünk van, adhatunk hozzá zöldségleveskockát. Ha ezzel elkészültünk, húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a tejszín felét és turmixszoljuk le. A maradék tejszínnel hígítsuk tetszőleges sűrűségűre a levest és ha még akarunk rajta lazítani kicsit, nyugodtan adjunk hozzá tejet. A végén elosztjuk a 2 dkg vajat a leves tetején, apró darabokban, hogy ne bőrösödjön a leves.
Feltétnek vajban és olívaolajban sütjük meg a királygarnélákat. Mindkét oldalát 1-1 percig magas lángon, a végén pedig sózzuk és borsozzuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.