Szuper őszi ebéd – Sütőtökös ragu gombával és csirkemellel

Forrás: Shutterstock -
ebéd gomba recept sütőtök csirkemell ragu ősz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha október, akkor sütőtök. Arról, hogy miért is van igen jó hatással szervezetünkre ez a tökféle, korábban már írtunk. Most az ízlelőbimbók kényeztetésén lesz a hangsúly egy egyszerű, ám annál laktatóbb egytálétel-recepttel.

Sütőtökös ragu gombával és csirkemellel

Hozzávalók:

  • 2 nagy csirkemell
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 4 csésze gomba, szeletelve vagy negyedelve
  • 1 kis hagyma apróra vágva
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 csésze felkockázott sütőtök
  • 2½ csésze zöldség- vagy csirkehús-alaplé
  • ½ csésze tejszín
  • 1 evőkanál petrezselyem
  • só és frissen őrölt fekete bors
  • ½ teáskanál kakukkfű
Sütőtökös ragu gombával és csirkemellel Forrás: Shutterstock

Elkészítés:

A csirkemelleket szeld vékony szeletekre, majd vágd 2-3 részre. Szórd meg őket sóval, borssal és kakukkfűvel, majd tedd őket lezárható zacskóba. Önts bele egy evőkanál olívaolajat – egyengesd el a húsokon –, ezután pedig szórj bele két evőkanál lisztet, zárd le a zacskót, alaposan oszlasd el ezt is, majd tedd félre.

Egy evőkanál vajat olvassz meg egy fazékban, közepes hőmérsékleten. A csirkemelldarabokat vedd ki a zacskóból, és süsd őket oldalanként kb. 2 percig, amíg enyhén meg nem pirulnak. Ezután vedd ki, és tedd félre őket.

Ugyanabba a fazékba tegyél még egy evőkanál olívaolajat, majd add hozzá a gombát és a hagymát. Párold 1-2 percig folyamatos kevergetés mellett, majd szedd ki egy külön tálba, és tedd félre.

Az ősz legmenőbb sütije sütőtökkel készül

Amellett, hogy magában is öröm fogyasztani, a sütőtökből szuper és nem utolsósorban igencsak egészséges süteményeket lehet készíteni. Mutatjuk is a kedvencünket! Nézd meg!

Az enyhén szaftos fazékba tegyél még egy evőkanál vajat, majd 2-3 percig főzd benne a sütőtököt. Ezután add hozzá a csirkemelleket is, és 1-2 percig főzd őket együtt. Ügyelj, hogy a sütőtök ne égjen oda! Ezután az alaplével együtt forrald fel, majd vedd vissza közepes hőfokra, fedd le és főzd addig, míg a sütőtök puha nem lesz. Ez kb. 3-4 perc.

Egy tálban a tejszínt keverd el néhány evőkanál főzőlével, majd folyamatos kevergetés mellett öntsd a fazékba. Ezután add hozzá a petrezselymet, majd az előkészített gombát és hagymát. A ragut ezután már csak készre kell főznöd, ami pár percnél nem tarthat tovább. Önmagában vagy főtt burgonyával is kiváló ebéd.

Jó étvágyat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.