Károly király sikított és reszketett egy konyhai eszköz láttán, amit mi naponta használunk

Károly király
Getty Images/WPA Pool -
rácsodálkozás brit királyi család konyhai eszköz Károly király III. Károly király
Mindannyiunkkal előfordult már, hogy utólag tanultunk meg valami teljesen nyilvánvalót, és a hiányosságunkat csak később vagyunk hajlandóak beismerni. Úgy tűnik, hogy ez alól Károly király sem kivétel, egy életrajzi könyvből derült ki, hogyan reagált az uralkodó, amikor először meglátott egy közönséges konyhai tárgyat, amit minden ember használ.

Tom Bower író részletesen bemutatta ezt a nem mindennapi jelenetet a Lázadó herceg című könyvében, amely a néhai Fülöp herceg életéről szól. Az egyik fejezetben azt állította, hogy Károly király, aki akkor még herceg volt, „sikított” és „remegett”, amikor először találkozott a praktikus konyhai eszközzel.

Károly király, III. Károly király
Vajon melyik volt az a hétköznapi konyhai eszköz, amire Károly király rácsodálkozott?
Forrás: Getty Images/Euan Cherry

Egy hétköznapi eszköz hozta zavarba Károly királyt

Bower szerint Fülöp herceg egyik legnagyobb aggája volt legidősebb fiával szemben, hogy mennyire elszakadt a valóságtól, a való világ dolgaitól. Ez talán a legjobban akkor vált nyilvánvalóvá, amikor Károlynak gondot okozott egy olyan hétköznapi konyhai eszköz beazonosítása, amit emberek milliói teljesen természetesen használnak. Az egyszerű, de nagyszerű eszköz, amelyre Károly rácsodálkozott nem volt más, mint a frissentartó fólia. Az író szerint Károly felesége, Camilla Parker Bowles is jelen volt a felfedezésnél. 

„Besétált az ebédlőbe, és sikított” írta Bower a könyvében. „Camilla, a legrosszabbtól tartva, utána rohant. 'Mi ez?' – kérdezte a férje, miközben a letakart ételre mutatott.”  Az író felidézte Camilla egyenes válaszát férje zavarára. „Ez egy frissen tartó fólia, drágám – felelte.” 

A The Guardian 2018-ban közölt először részletet az engedély nélküli életrajzból. A Clarence House azonban nem kívánta kommentálni a könyv megjelenését. Hivatalos nyilatkozat híján azonban talán sosem tudjuk meg, mit gondol valójában a király a frissentartó fóliáról.

 

Károly királynak fontos a környezettudatosság, nem pazarol

Károly irtózik a pazarlástól, és megtiltotta a királyi személyzetnek, hogy kidobják az ételmaradékokat.

„Nincs pazarlás, mindent újrahasznosítanak, minden felhasználásra kerül az asztalról” – mondta egy bennfentes. Úgy tűnik tehát, hogy a frissentartó fóliát gyakran használják azóta a Buckingham-palotában, hogy megőrizzék az ételek frissességét. 

„Ha bármi megmarad a vacsoráról, azt másnap valamilyen formában újra felhasználják, vagy más étel készül belőle. Semmit sem szabad kidobni.”

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.