Kenyér 250 forintból – Gyorsabban kész van, mint egy bevásárlás

Freshly,Baked,Crusty,Bread,Sliced,On,Wooden,Cutting,Board.
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Mr.Music/Shutterstock. No use without permission. - Mr.Music
liszt sütés konyha
Van egy zacskó liszted, meg egy lábasod? Itt a tuti kenyérrecept, ami elronthatatlan, és hamarabb kész van, mint egy bevásárlás. Lépésről lépésre elmagyarázzuk, hogy lesz a kenyered ropogós héjú és foszlós belsejű egyszerre.

Kenyeret sütni nem nagy ördöngösség. Nem kell hozzá gép, vagy kütyü, elég, ha van egy jól záródó fedővel rendelkező lábasod, vagy hőálló tálad, simán kinevezheted kemencének. Egy 80 dekás kenyér mindennel együtt alig két és fél óra alatt elkészül és nem kell ráköltened többet, mint 250 forint. 

házi kenyér
házi kenyér
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2024 sweet marshmallow/Shutterstock.  No use without permission.

Kenyér: 250 forintból készül a legjobb vekni

Ahogy nagyanyáink mondták, liszt mindig legyen otthon. Ha van hozzá élesztő, olaj és só, akkor már nyert ügyed van, hiszen tudsz kenyeret sütni. Ráadásul olyan gyorsan, hogy még egy bevásárlás is lassabb mutatvány, mint ennek a receptnek az elkészítése. Íme az alap tészta, utána pedig néhány trükk, hogy a kenyered tökéletes legyen!

Alap kenyér recept hozzávalók:

80 dkg liszt

egy marék só

egy csomag porélesztő

fél dl olaj (napraforgó vagy olíva, de akár tökmagolaj is lehet)

langyos víz 400 ml

két arasznyi sütőpapír

Elkészítés:

Egy nagy tálban a porélesztőt elkeverjük egy kanál liszttel, és másfél deci langyos vízzel. Pár perc alatt buborékos lesz, azaz felfut, ekkor beletesszük a lisztet, a sót, egy löttyintésnyi olajat és a maradék vizet, majd kézzel, vagy géppel simára keverjük, egy viszonylag híg tészta lesz belőle. Egy óra alatt a duplájára kelesztjük, majd liszttel megszórt deszkára öntjük a masszát, és a széleit behúzva veknit formálunk belőle. Egy jól záródó lábasba vagy hőálló tálba sütőpapírt teszünk, erre helyezzük a vekninket, majd a fedő belsejét a csap alá tartva alaposan bevizezzük. 

Ha a sütőpapírt gombóccá gyűröd, mielőtt a sütőtálba teszed, könnyebben felveszi az edény formáját. 

A sütést hideg sütőben indítjuk, 220 fokon 1 óra 15 perc alatt sül meg a kenyerünk. A hideg sütő azért fontos, mert az első percekben, amíg melegszik a sütőtér, a kenyerünk tovább kel.  

Tippek: 

  • A tésztát gazdagabbá tehetjük, ha egy szem összetört főtt burgonyát gyúrunk bele
  • Egy fej hagymát apró kockára vágva, csipet cukorral olajon megpirítva szintén különleges kenyeret kapunk- a tésztába hajtva a hagyma sütés közben finoman karamellizálódik.
  • Ha nincs jól záródó edényünk, akkor a tésztát három felé osztva gyökérkenyeret készíthetünk, a fenti képen látható módon megcsavarva kapunk szép, rusztikus kenyereket. Fontos, hogy a gőzt a sütő aljába rakott  (2dl) forró vízzel tudjuk biztosítani. 
  • Bár a finomliszt a legolcsóbb verzió, érdemes teljes kiőrlésű liszttel is megpróbálni, nagyon finom a végeredmény.
  • Próbáld ki az öntöttvas edényeket, az úgynevezett holland kemencében extrán ropogós kenyerek sülnek

  

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.