Kenyeret sütni nem nagy ördöngösség. Nem kell hozzá gép, vagy kütyü, elég, ha van egy jól záródó fedővel rendelkező lábasod, vagy hőálló tálad, simán kinevezheted kemencének. Egy 80 dekás kenyér mindennel együtt alig két és fél óra alatt elkészül és nem kell ráköltened többet, mint 250 forint.
Ahogy nagyanyáink mondták, liszt mindig legyen otthon. Ha van hozzá élesztő, olaj és só, akkor már nyert ügyed van, hiszen tudsz kenyeret sütni. Ráadásul olyan gyorsan, hogy még egy bevásárlás is lassabb mutatvány, mint ennek a receptnek az elkészítése. Íme az alap tészta, utána pedig néhány trükk, hogy a kenyered tökéletes legyen!
80 dkg liszt
egy marék só
egy csomag porélesztő
fél dl olaj (napraforgó vagy olíva, de akár tökmagolaj is lehet)
langyos víz 400 ml
két arasznyi sütőpapír
Egy nagy tálban a porélesztőt elkeverjük egy kanál liszttel, és másfél deci langyos vízzel. Pár perc alatt buborékos lesz, azaz felfut, ekkor beletesszük a lisztet, a sót, egy löttyintésnyi olajat és a maradék vizet, majd kézzel, vagy géppel simára keverjük, egy viszonylag híg tészta lesz belőle. Egy óra alatt a duplájára kelesztjük, majd liszttel megszórt deszkára öntjük a masszát, és a széleit behúzva veknit formálunk belőle. Egy jól záródó lábasba vagy hőálló tálba sütőpapírt teszünk, erre helyezzük a vekninket, majd a fedő belsejét a csap alá tartva alaposan bevizezzük.
Ha a sütőpapírt gombóccá gyűröd, mielőtt a sütőtálba teszed, könnyebben felveszi az edény formáját.
A sütést hideg sütőben indítjuk, 220 fokon 1 óra 15 perc alatt sül meg a kenyerünk. A hideg sütő azért fontos, mert az első percekben, amíg melegszik a sütőtér, a kenyerünk tovább kel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.