3 ínycsiklandóan fenséges, egyszerű narancsos étel - Recept

Close-up of a woman slicing oranges for cold refreshing drink
Getty Images - Yana Iskayeva
sütés-főzés Narancs egzotikus gyümölcs
Ha már itt a narancsszezon, akkor miért ne kísérletezzünk minél több, minél izgalmasabb narancsos recepttel, hogy a maximumot hozhassuk ki ebből az ínycsiklandó és rendkívül egészséges egzotikus gyümölcsből?

A narancs kétség kívül a legnépszerűbb téli gyümölcsök egyike; akár önállóan fogyasztjuk, akár gyümölcssalátaként; de számtalan más étel alapanyaga is lehet. Az édes narancsos kuszkusz, a narancsos-málnás smoothie és a céklás, fetás, diós narancssaláta is mind remek lehetőség lehet arra, hogy egy újabb narancsos finomságot fedezzünk fel.

narancs
A narancs kétség kívül a legnépszerűbb téli gyümölcsök egyike
Forrás:  Getty Images

Íme, 3 isteni narancsos étel

1. Édes narancsos kuszkusz

Forrás: Jorma Gottwald

Hozzávalók

  • 3 evőkanál kuszkusz
  • 2 evőkanál aszalt áfonya
  • 1 teáskanál epervelő
  • 1 evőkanál natúr joghurt (10% zsírtartalmú)
  • 1 db narancs
  • 2 evőkanál gránátalmamag

Elkészítése

1. Keverd össze a 3 evőkanál kuszkuszt, a 2 evőkanál aszalt áfonyát, az eperkrémet, a 3 evőkanál joghurtot és fél narancs levét egy olyan tálban, amit le tudsz zárni.

2. Tedd rá a tetőt és tedd a hűtőbe egy éjszakára.

3. Másnap a maradék fél narancsot hámozzuk meg és daraboljuk össze, majd a 2 evőkanál gránátalma maggal együtt adjuk hozzá a kuszkuszhoz és így tálaljuk.

2. Narancsos-málnás smoothie

Teenage girl making fresh organic smoothie using blender in the kitchen
Forrás:  Getty Images

Hozzávalók

  • 3 db narancs
  • 200 g fagyasztott málna
  • 500 g joghurt
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 1 ½ evőkanál cukor
  • Bio-narancs héja a díszítéshez (opcionális)

Elkészítése

1. Facsard ki a narancsokat és mérj ki 250 ml levet. A narancslevet, a fagyasztott málnát és a joghurtot pürésítsd egy nagy tálban botmixer segítségével. Keverd hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, majd jól dolgozd össze.

2. Alaposan hűtsd le, majd töltsd bele tetszőleges pohárkákba.

3. A bio narancsokat mosd át jó alaposan meleg vízzel, hámozd meg őket, majd használd a héjukat dekorációként a poharak szélén.

3. Céklás, fetás, diós narancssaláta

Forrás: Thomas Neckermann

 

Hozzávalók

  • 1 csokor petrezselyem 
  • 1 gerezd fokhagyma (kicsi)
  • 1 bio narancs (kb. 150 g)
  • 30 gramm dió
  • 4 evőkanál dióolaj (vagy olívaolaj)
  • bors (frissen őrölt)
  • 100 gramm bagett, vagy toast kenyér
  • 3 db narancs 
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 szál újhagyma
  • 200 gramm juhsajt (vagy feta sajt)
  • 40 gramm dió
  • 1 üveg cékla 

Elkészítése

1. Öblítsd le a petrezselymet, rázd le róla a vizet, és csipkedd le a leveleit. Hámozd meg a fokhagymát és vágd durvára. A bio narancsot mosd meg forró vízben, töröld szárazra, reszeld le a héját, és facsard ki a levét. A petrezselymet, a fokhagymát, a bio narancs héját, 2 evőkanál narancslevet, a diót és az olajat aprítógépben dolgozd durva pasztává. Ezután ízesítsd sóval és borssal.
Szeleteld fel a kenyeret, vagy a bagettet, majd pirítsd meg kenyérpirítóban, vagy süsd meg ropogósra a sütőben, vagy egy serpenyőben.

A maradék 3 narancsot úgy hámozd meg, hogy a fehér hártyát teljesen eltávolítsd. Vágd őket 1 cm vastag szeletekre, helyezd bele egy tálba, és locsold meg olívaolajjal. Sózd, borsozd.
Az újhagymát tisztítsd meg, mosd meg, és vágd vékony karikákra. Szeleteld fel a sajtot, és aprítsd fel a diót. A céklát csepegtesd le és vágd apró kockákra.

Tálalás előtt szórd az újhagymát, a sajtot, a diót és a céklát a narancsszeletekre. Kend meg a kenyér- vagy bagettszeleteket a diópasztával, és tálald a salátával együtt.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.