3 ínycsiklandóan fenséges, egyszerű narancsos étel - Recept

Close-up of a woman slicing oranges for cold refreshing drink
Getty Images - Yana Iskayeva
sütés-főzés Narancs egzotikus gyümölcs
Ha már itt a narancsszezon, akkor miért ne kísérletezzünk minél több, minél izgalmasabb narancsos recepttel, hogy a maximumot hozhassuk ki ebből az ínycsiklandó és rendkívül egészséges egzotikus gyümölcsből?

A narancs kétség kívül a legnépszerűbb téli gyümölcsök egyike; akár önállóan fogyasztjuk, akár gyümölcssalátaként; de számtalan más étel alapanyaga is lehet. Az édes narancsos kuszkusz, a narancsos-málnás smoothie és a céklás, fetás, diós narancssaláta is mind remek lehetőség lehet arra, hogy egy újabb narancsos finomságot fedezzünk fel.

narancs
A narancs kétség kívül a legnépszerűbb téli gyümölcsök egyike
Forrás:  Getty Images

Íme, 3 isteni narancsos étel

1. Édes narancsos kuszkusz

Forrás: Jorma Gottwald

Hozzávalók

  • 3 evőkanál kuszkusz
  • 2 evőkanál aszalt áfonya
  • 1 teáskanál epervelő
  • 1 evőkanál natúr joghurt (10% zsírtartalmú)
  • 1 db narancs
  • 2 evőkanál gránátalmamag

Elkészítése

1. Keverd össze a 3 evőkanál kuszkuszt, a 2 evőkanál aszalt áfonyát, az eperkrémet, a 3 evőkanál joghurtot és fél narancs levét egy olyan tálban, amit le tudsz zárni.

2. Tedd rá a tetőt és tedd a hűtőbe egy éjszakára.

3. Másnap a maradék fél narancsot hámozzuk meg és daraboljuk össze, majd a 2 evőkanál gránátalma maggal együtt adjuk hozzá a kuszkuszhoz és így tálaljuk.

2. Narancsos-málnás smoothie

Teenage girl making fresh organic smoothie using blender in the kitchen
Forrás:  Getty Images

Hozzávalók

  • 3 db narancs
  • 200 g fagyasztott málna
  • 500 g joghurt
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 1 ½ evőkanál cukor
  • Bio-narancs héja a díszítéshez (opcionális)

Elkészítése

1. Facsard ki a narancsokat és mérj ki 250 ml levet. A narancslevet, a fagyasztott málnát és a joghurtot pürésítsd egy nagy tálban botmixer segítségével. Keverd hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, majd jól dolgozd össze.

2. Alaposan hűtsd le, majd töltsd bele tetszőleges pohárkákba.

3. A bio narancsokat mosd át jó alaposan meleg vízzel, hámozd meg őket, majd használd a héjukat dekorációként a poharak szélén.

3. Céklás, fetás, diós narancssaláta

Forrás: Thomas Neckermann

 

Hozzávalók

  • 1 csokor petrezselyem 
  • 1 gerezd fokhagyma (kicsi)
  • 1 bio narancs (kb. 150 g)
  • 30 gramm dió
  • 4 evőkanál dióolaj (vagy olívaolaj)
  • bors (frissen őrölt)
  • 100 gramm bagett, vagy toast kenyér
  • 3 db narancs 
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 szál újhagyma
  • 200 gramm juhsajt (vagy feta sajt)
  • 40 gramm dió
  • 1 üveg cékla 

Elkészítése

1. Öblítsd le a petrezselymet, rázd le róla a vizet, és csipkedd le a leveleit. Hámozd meg a fokhagymát és vágd durvára. A bio narancsot mosd meg forró vízben, töröld szárazra, reszeld le a héját, és facsard ki a levét. A petrezselymet, a fokhagymát, a bio narancs héját, 2 evőkanál narancslevet, a diót és az olajat aprítógépben dolgozd durva pasztává. Ezután ízesítsd sóval és borssal.
Szeleteld fel a kenyeret, vagy a bagettet, majd pirítsd meg kenyérpirítóban, vagy süsd meg ropogósra a sütőben, vagy egy serpenyőben.

A maradék 3 narancsot úgy hámozd meg, hogy a fehér hártyát teljesen eltávolítsd. Vágd őket 1 cm vastag szeletekre, helyezd bele egy tálba, és locsold meg olívaolajjal. Sózd, borsozd.
Az újhagymát tisztítsd meg, mosd meg, és vágd vékony karikákra. Szeleteld fel a sajtot, és aprítsd fel a diót. A céklát csepegtesd le és vágd apró kockákra.

Tálalás előtt szórd az újhagymát, a sajtot, a diót és a céklát a narancsszeletekre. Kend meg a kenyér- vagy bagettszeleteket a diópasztával, és tálald a salátával együtt.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.