A kagyló gyors és ízletes vacsora lehet: könnyebb elkészíteni, mint gondolnád

recept kagyló elkészítés vacsora
Sokan félnek attól, hogy kagylós fogásokat készítsenek otthon, pedig gyors és ízletes vacsorát varázsolhatunk belőle.

Ez a recept az egyik legnépszerűbb elkészítési módja a kagylónak: párolás egy ízekkel teli alaplében, amely tökéletesen kiemeli a kagyló természetes ízvilágát. A klasszikus hozzávalók, mint a mogyoróhagyma és a fehérbor mellett opcionálisan szárított paradicsomot, és friss, citrusos za'atar fűszert is használhatunk, hogy az alaplé még ízletesebb legyen. Néhány szelet pirított kenyeret is készítsünk hozzá, amit belemártogathatunk az isteni alaplébe, hogy egyetlen cseppje se vesszen kárba. 

kagyló, elkészítés, főzés, recept
A kagyló egy isteni fogás, amit roppant egyszerűen elkészíthetsz otthon.
Forrás: Shutterstock/itor

A kagyló tökéletes fogás akár nagyobb vendégség esetén is

Mivel a kagyló egy nagyobb lábosban készül el, ez a recept tökéletes családi vagy baráti vacsorákhoz. Egyadagos tálaláshoz széles, lapos tálakat válassz, hogy könnyebb legyen hozzáférni az ízletes alapléhez. A kagylók több helyen elérhetőek már hazánkban is szerencsére, és általában kilóra árulják őket. Vékony, könnyű héjuk van, ami gazdaságosabb hús-héj arányt biztosít.

Hogyan vásárolj és tárolj kagylót?

Amikor kagylót vásárolsz a helyi élelmiszerboltban vagy halpiacon, válaszd azokat, amelyeket jégen vagy hálós zsákokban kínálnak. A kagylókon kell lennie egy információs címkének, amely tartalmazza a szüretelési dátumot, a fogyaszthatósági határidőt és a tápértékadatokat. Kaphatóak vadon fogott és tenyésztett változatban is, de a kereskedelmi forgalomban lévő kagylók többsége (kb. 90%) tenyésztett. 

A kagylók héja legyen szorosan zárva, és ne legyen kellemetlen szaguk. A legfrissebb kagylók enyhén sós, tengeri illatot árasztanak. Kerüld azokat, amelyek héja repedt vagy sérült.

Hazafelé ügyelj arra, hogy a kagylók szellőző zsákban legyenek, ne teljesen légmentes csomagolásban, mert szükségük van levegőre. Otthon egy rétegben helyezd őket egy tepsire vagy egy 33x23 cm-es sütőtálba, és takard le tiszta, nedves konyharuhával. Tedd őket a hűtőd leghidegebb részére, hogy frissek maradjanak.

Hogyan ellenőrizd, hogy a kagyló él-e?

A kagylók élnek, és érzékenyek a hőmérsékletre, ezért ha a környezetük kicsit melegebb, előfordulhat, hogy kissé kinyílnak. 

Ha megkocogtatod a héját, és az bezáródik, akkor még él és fogyasztható. Ha viszont nyitva marad, az azt jelzi, hogy a kagyló elpusztult, és ki kell dobni. Az elhalt kagylók főzés közben káros méreganyagokat bocsátanak ki, amelyek veszélyesek lehetnek az egészségre.

Hogyan tisztítsd és távolítsd el a szakállát?

Miután eltávolítottad a már nem élő kagylókat, hideg víz alatt, tiszta kefével (pl. edénykefe vagy erősebb fogkefe) vagy szivaccsal dörzsöld le a kagyló héjáról a szennyeződéseket és a koszt. A tenyésztett kagylók héjának lapos oldalán gyakran található egy barna, bozontos rostköteg, amelyet a növekedésükhöz használnak. Ezt szakállnak hívják, és a főzés előtt el kell távolítani. Ehhez fogd meg a szakállt ujjaiddal, majd húzd fel-le mozgatva, amíg le nem válik a kagylóról.

Hogyan főzd meg a kagylót?

A kagylók főzése egyszerű és gyors. Magas hőmérsékleten mindössze 7-8 perc alatt megfőnek. Készíts egy ízletes alaplevet, forrald fel, majd add hozzá a kagylókat, fedd le, és főzd, amíg mind ki nem nyílik. 

Egy nagy, szorosan záródó fedelű lábasra lesz szükséged. A lábas legyen elég nagy (legalább 5 literes), hogy a kagylók kényelmesen kinyílhassanak majd benne a főzés során. A jól záródó fedő segít a hő és a gőz bent tartásában, így a kagylók gyorsan megfőnek, és átveszik az alaplé ízeit. Az alapléhez próbáld ki a klasszikus paradicsomos-fokhagymás receptet, amely tökéletesen passzol a kagylókhoz.

Mit tálalj a kagyló mellé?

A kagylóról sokaknak azonnal eszébe jut a moule frites, az ikonikus francia bisztróétel, amely a kagylót sült krumplival párosítja. Emellett kínálhatod ropogós, pirított kenyérrel, rizzsel, de vajas-fokhagymás tésztával is isteni.

Hogyan tárold a maradékot?

A megmaradt kagylóhúst vedd ki a héjából, és az alaplében tárold légmentesen záródó edényben a hűtőben, legfeljebb 3 napig.

Hozzávalók

  • 110 g vastag szeletelt bacon, 1,5 cm-es darabokra vágva
  • 2 nagy mogyoróhagyma, finomra aprítva
  • 3 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 1 evőkanál friss kakukkfűlevél, aprítva
  • 240 ml száraz fehérbor
  • 240 ml csökkentett nátriumtartalmú csirkehúsleves
  • 1,8 kg friss megtisztított kagyló
  • 2 evőkanál sótlan vaj
  • 1 evőkanál friss petrezselyem, aprítva
  • 1 teáskanál za’atar fűszerkeverék (opcionális)
  • 120 ml olajban eltett szárított paradicsom, apróra vágva (opcionális)
  • pirított, ropogós kenyér a tálaláshoz

Elkészítés

  1. Egy vastag falú, 5 literes öntöttvas lábasban vagy fazékban közepes lángon pirítsd meg a bacont, alkalmanként megkeverve, amíg ropogós nem lesz (kb. 10 perc). Szűrőkanállal szedd ki a bacont, és helyezd papírtörlővel bélelt tányérra.
  2. Ugyanabban a fazékban, közepes lángon párold meg a mogyoróhagymát, a szárított paradicsomot és 1/2 teáskanál sót, időnként megkeverve, amíg a hagyma meg nem puhul (kb. 3 perc). Add hozzá a fokhagymát és a kakukkfüvet, és főzd tovább, amíg illatos nem lesz (kb. 1 perc). Öntsd hozzá a bort, a húslevest és 1/4 teáskanál sót, majd forrald fel. Add hozzá a kagylókat az alapléhez, fedd le, és főzd, amíg a kagylók ki nem nyílnak (7-8 perc). Dobd ki azokat, amelyek zárva maradtak.
  3. A kagylókat helyezd át egy nagyobb tepsibe, miközben az alaplevet a fazékban hagyod. Habverővel keverd bele a vajat és a za’atar fűszerkeveréket az alaplébe, majd öntsd az alaplevet a kagylókra. Szórd meg a tetejét a félretett baconnel és petrezselyemmel. Tálald pirított kenyérrel.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.