Karácsonyi sajtgolyók: dekoratív ünnepi étel, ami gyorsan elkészíthető

recept karácsony 2024 vendégváró sajtos előétel ünnepi asztal
Ezek a mesés karácsonyi sajtgolyók nemcsak az ünnepi asztal ékei lesznek, hanem a vendégek kedvencei is. Könnyen elkészíthetők, variálhatók, és garantáltan mindenkit lenyűgöznek majd. Próbáld ki te is ezt a egyszerű receptet!

Amikor gyorsan elkészíthető, látványos előételekről van szó, nehéz felülmúlni a karácsonyi sajtgolyókat. Igazán ünnepivé varázsolható ez az egyszerű, de annál ízletesebb vendégváró étel, ha kreatív dekorációval tesszük igazán különlegessé. Az ünnepi szezon sztárja lesz ez a karácsonyi előétel, amely háromféle sajtot rejt magában, és gyönyörű gránátalmamagokkal van díszítve. 

karácsonyi sajtgolyók, ünnepi étel, recept
karácsonyi sajtgolyók akár zöld fűszerekbe, vagy darált dióba is beleforgathatóak, de a gránátalma mag is remekül passzol hozzá.
Forrás: Shutterstock/Fotologija

A karácsonyi sajtgolyók gránátalma magokkal a legkülönlegesebbek

A sajt sósságához remekül passzol a gránátalma kissé fanyar, édeskés íze. A sajtgolyó elkészítésének azonban kétségtelenül a legnehezebb része a gránátalma pucolása, de ettől sem kell megijedni. Ha gránátalmát választasz, keresd a súlyosabb, nehezebb példányokat, mivel ezek általában zamatosabbak. Otthon a gránátalma könnyen és tisztán meghámozható víz alatt. Vágd le a tetejét, majd ejts rajta néhány hosszanti bemetszést. Helyezd a gyümölcsöt egy nagy tál langyos vízbe, és kézzel szedd szét a cikkelyeket és óvatosan fejtsd ki belőlük a magokat. Szűrd le a magokat, és már készen is vagy.

Hozzávalók

1 db (230 g) szoba-hőmérsékletű krémsajt

170 g kecskesajt

1 csésze reszelt Gruyère sajt (vagy érett fehér cheddar)

1/2 csésze szeletelt, pirított mandula

2 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva

1 evőkanál friss kakukkfű, apróra vágva

só, őrölt fekete bors ízlés szerint

1 csésze gránátalma mag a forgatáshoz

sós kekszek a tálaláshoz

A tökéletes sajtgolyó összeállítása

A legjobb rész ebben a sütés nélküli receptben a sajtos belső összeállítása. Ügyelj arra, hogy a krémsajt és a kecskesajt szoba-hőmérsékletű legyen, így könnyebben össze tudod keverni őket. Az alapokon túl bátran lehetsz kreatív az alapanyagokkal. Pirított dió, rozmaring vagy fehér cheddar mind remek választás lehet. Ha szeretnéd kicsit megvariálni a receptet, próbáld ki, hogy a gránátalmamagok helyett aszalt áfonyát használsz! Bár nehezen hihető, mert annyira finom, hogy pikk-pakk el fog fogyni, de ha mégis maradna a karácsonyi sajtgolyókból, tedd légmentesen zárható edénybe, és tárold a hűtőben körülbelül 5 napig még fogyasztható. A gránátalmamagokat érdemes külön tartani, hogy megőrizzék frissességüket.

Így készül a házi májkrém – Egyszerűbb, mint gondolnád!

Így készül a karácsonyi sajtgolyó

  • Egy nagy tálban keverd össze a krémsajtot, a kecskesajtot és a Gruyère sajtot. Add hozzá a mandulát, a petrezselymet és a kakukkfüvet, majd alaposan dolgozd össze. Ízesítsd sóval és borssal, majd formázz belőle egy nagy, vagy több kisebb, diónyi méretű golyót.
  • Szórd a gránátalma magjait egy nagy tányérra, és óvatosan forgasd bele a sajtgolyókat, amíg teljesen be nem fedi. Az esetleges üres részeket kézzel töltsd ki gránátalmamagokkal. A gránátalma mag helyett néhány sajtgolyót akár apróra vágott zöld fűszerekben, például petrezselyemben, vagy durvára tört dióban is megfogathatod. 
  • Tedd a sajtgolyót a hűtőbe, és hagyd teljesen lehűlni, amíg meg nem szilárdul, körülbelül 20 percig. Tálald kekszekkel, vagy szúrhatsz bele egy-egy szál ropit is.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Karácsonyi csokoládé: ezért különleges a luxuscsokiSzuper karácsonyi ajándék lehet a házi likőr - ReceptekKiderült az igazi, békebeli zserbó titka, amitől pont olyan lesz, mint a nagyié

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.