A házilag készült karácsonyi stollen Németország legrégebbi, hagyományos karácsonyi süteménye. Az első írásos említése 1329-ből származik, amikor Henrik püspök karácsonyi ajándékba kapta – akkor még egy téglalap alakú cipó volt, fehér cukorbevonattal. A középkorban a katolikus egyház tiltotta a vaj és a tej fogyasztását a böjt idején, így a sütemény csak vízből, zabból, és repceolajból készülhetett. 1491-ben VIII. Ince pápa azonban engedélyezte a vaj használatát, így a recept átalakult és azóta népszerűsége egyre nő.
1. Az aranymazsolát és a hagyományos mazsolát öblítsd le forró vízzel, majd töröld szárazra. Ezután áztasd be őket a rumba egy éjszakára.
2. Szitáld a lisztet és a sót egy tálba, és a közepére készíts egy mélyedést. Az élesztőt morzsold szét, majd alaposan keverd el 75 ml langyos tejben. Öntsd a keveréket a lisztes tál mélyedésébe, szórd meg liszttel, és hagyd kelni a kovászt meleg helyen körülbelül 15 percig.
3. Olvaszd fel a 175 g vajat, majd keverd össze a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a tojásokkal és a tojássárgájával.
4. Add hozzá a maradék tejet, majd ezt az egészet öntsd a kovászhoz. Gyúrd sima, rugalmas tésztává: először egy kézi mixer dagasztó pálcáinak segítségével, majd folytasd kézzel. Addig dolgozz rajta, amíg a tésztán apró buborékok kezdenek el megjelenni. Ezután takard le, és meleg helyen hagyd kelni legalább 2-3 órán keresztül, amíg a tészta jól láthatóan meg nem nő.
5. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra (légkeveréses sütőnél 180 fok, gázsütőnél 4-es fokozat). Gyúrd a tésztába az aranymazsolát, a mazsolát, a kandírozott narancshéjat, a kandírozott citromhéjat és a mandulát. Takard le, és hagyd még legalább 2 órán át kelni meleg helyen.
6. Egy enyhén lisztezett gyúródeszkán gyúrd át a tésztát, tedd rá egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd nyújtsd ovális formára. Az egyik hosszanti oldalt hajtsd a tészta közepe felé, és a kezeddel formázd meg, hogy a klasszikus stollen forma kialakuljon. Takard le, és hagyd további 20 percig kelni.
7. Süsd a stollent a sütőben körülbelül 15 percig. Ezután csökkentsd a sütő hőmérsékletét 180 fokra (légkeveréses sütőnél 160 fok, gázsütőnél 3-as fokozat), és süsd további 45 percig. Az utolsó 20 percben, ha szükséges, takard le sütőpapírral.
8. Olvaszd meg a maradék vajat, és még forrón kend meg vele a stollent. Szitálj rá porcukrot, és hagyd kihűlni. Felszeletelés előtt vastagon szórd meg porcukorral.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.